Бойко Рашков лично подпука Баце! В МВР текат разпити за „Ало, Ваньо”, шкафчето с евро и всички афери на Мутрата (ВИЖТЕ)

0 2 194

Бойко Рашков обеща нови проверки на всички скандали около Бойко Борисов и даде да се разбере, че започналите вече разпити и действия по т.нар. канибалски заплахи, за „Ало, Ваньо“ и за шкафчетата с кюлчета и евро в премиерския апартамент в Бояна са само началото, научи Narod.bg.

Това стана ясно от интервю на служебния вицепремиер и вътрешен министър в предаването „ЕвроДикоф“.

„Бих искал да се направят повторни проверки. Смятате ли, че по случая „Ало, Ваньо“ не трябва да се направи такава проверка? В този случай един вече бивш прокурор беше възнаграден за това, че направи подобна като резултат проверка, а в момента се намира във Валенсия като генерален консул на България.

Нима няма и други проверки, които трябва да се повторят? Например за тези кюлчета злато и евро в шкафчето на спинкащия бивш министър-председател, които биха могли реално да се установят като номера.

Всяко едно кюлче има отличителни белези и от банките, от които са придобити, може да се установи кой ги е купил и какъв е техният път“, каза Рашков.

Според Рашков българската прокуратурата изобщо не се е интересувала от тези възможности. „В медиите излезе една прокурорка, на която беше възложена тази проверка, и заяви на всеослушание съвсем наивно, смятайки, че няма мислещи хора в нашата страна, че тъй като ги няма тези вещи, не могло да се установи нищо.

А те отидоха ли да направят претърсване в спалнята на министър-председателя в „Бояна“, както направиха претърсване в президентската институция ?!“, попита риторично служебният вътрешен министър.

„Новите проверки ще се проведат по правилата на закона, а не по правилата на подчинеността, на слугинското поведение, което има българската прокуратура към политическата власт, която си отиде на 4 април“, добави той.

От думите на Рашков стана ясно, че в най-скоро време предстоят разпити на Бойко Борисов и Пламен Георгиев заради случая „Ало, Ваньо“.

Този скандал гръмна през 2011 г., когато вестник „Галерия“ публикува четири разговора, записани със СРС. В единия се чуваше как премиерът Борисов нарежда на шефа на митниците Ваньо Танов да спре проверката на митничарите в склада на пивоварната „Леденика“. Тя беше собственост на Михаил Михов-Мишо Бирата.

По-късно се разбра, че записаните разговори са от разследване за корупция в митницата в Свиленград, наблюдавано от прокурора Пламен Георгиев. Той се оправда, че разговорите не са му докладвани и, тъй като не са вкарани като доказателства по делото, са унищожени.

По онова време в парламента Борисов държа патетична реч, че разговорът е манипулиран и не е нареждал митничарите да не влизат в пивоварната. Според него зад изтичането на записите стои бившият сътрудник на ДАНС Алексей Петров.

Година и половина по-късно в интервю Борисов внезапно призна: „Не че е правилно, не е трябвало да го правя. Но съм си такъв – всеки прави своите грешки, реагирах и се обадих. И се обадих, прекрасно знаейки, че на Танов телефонът е подслушван“.

През 2013 г., когато ГЕРБ не беше на власт, разследването беше възобновено от прокуратурата. Година по-късно делото бе прекратено, без да е разследвана търговия с влияние, длъжностно или друго престъпление. А Борисов отново се върна на власт. Прокуратурата прие, че признанието, че има такъв разговор, е проява на самокритичност. Разследващите се занимаваха само как са изнесени четирите записа, а не със съдържанието им.

Пламен Георгиев бързо се издигна до шеф на КПКОНПИ, а миналото лято бе принуден да подаде оставка заради „Апартаментгейт“ и бе пратен консул във Валенсия.

Два месеца след изтичането на записите през 2011 г. бизнесменът Михаил Михов бе открит мъртъв в хотела в Правец. Аутопсията установи масиран инфаркт. Ваньо Танов почина през 2016 г.

Другата проверка, започната сега от МВР, която вбеси и дори паникьоса Борисов по-рано днес, е по т.нар. канибалски скандал. Тя е по твърденията на вътрешен министър Рашков, че

Борисов е заплашвал бизнесмен, че „семейството му няма да разбере дали не яде неговото месо“. Рашков съобщи за канибалската заплаха пак пред Сашо Диков, но не каза имена.

Човекът бил заплашван, защото бил свидетел по дело на Софийската градска прокуратура от 2009 г., водено срещу неизвестен извършител.

Реклама

Според Рашков, ако свидетелят не бил оттеглил показанията си тогава, министър от първото правителство на Борисов щял да бъде осъден на затвор за подкуп от 200 хил. лв. Той не каза кой е спасеният министър. Но направи препратка към прословутата среща „Ти си го избра“ в дома на Борисов в Банкя, от която преди години изтекоха разговори.

Именно покрай този случай тези дни се оказаха разпитани Мирослав Найденов, Николай Кокинов, Бойко Найденов.

„Какво прави един независим прокурор в дома на Бойко Борисов в Банкя да се моли и да иска да бъде назначен, едва ли не лично и персонално от Бойко Борисов, за апелативен прокурор? А може би преди това е искал да заеме и поста главен прокурор?

В записа много добре се чува да казва за Цацаров: „Ти си го избра“. Тоест Бойко Борисов е избрал Цацаров, не някой друг“, коментира сега Рашков и добави: „Този бивш прокурор, който беше градски прокурор, в момента е адвокат.

В задачата се пита кое му пречи като адвокат в момента да бъде призован и да даде някакви сведения по проверката, която се извършва относно натиска, който е оказван върху един човек преди десетина и повече години“.

Според него този епизод тогава не е бил разследван, въпреки че е бил известен и на разследващите, и на наблюдаващите прокурори. „Защо сега да не се изясни този въпрос“, попита вътрешният министър.

Третата проверка, която очевидно МВР вече е пуснало, е за снимките с пълното с кюлчета и евро в шкафче в спалнята на Борисов в правителствената резиденция в Бояна. До момента бившият премиер категорично отрича да е събирал евро и кюлчета и твърди, че е пипал само веднъж кюлче в БНБ.

По неговата версия някаква жена, която той не иска да назове, като истинска Мата Хара направила снимките. На този фон прави впечатление поведението на прокуратурата и на службите, които напълно споделят твърденията на Борисов.

В скандала с пачките в чекмеджето държавното обвинение категорично отхвърля версията, че става дума за недекларирано богатство на премиера. За сметка на това обръща внимание за друга възможна хипотеза за снимките. предположението, изложено от свидетели по делото, че приобщените видеозапис и снимки отразяват специално аранжиран интериор с вещи, с цел представяне на определен негативен образ на министър-председателя”.

“Тази хипотеза е в унисон с други установени в хода на разследването доказателства“, казват от прокуратурата.

Прокуратурата е премълчала данни за магистрати и политици със сметки в чужбина

По времето, когато прокуратурата е била ръководена от Сотир Цацаров, е разполагала с данни за 77-78 души с постове във властта, които са имали недекларирани сметки в чужди банки или имоти в чужбина, но е премълчала за половината от тях. Това беше другата линия, която разви Рашков в „ЕвроДикоф“.

По думите му става дума за магистрати – съдии, прокурори и следователи, за народни представители, както и хора с постове в местната власт.

„Данните сочат, че тези лица са имали сметки в чуждестранни банкови институции и имущества, закупени извън България. По нашия закон е трябвало да декларират тези имущества, но не са направили това.

От тогава, 2019 г., когато е постъпила такава информация от различни източници в прокуратурата при главния прокурор, е възложена проверка, която е приключила, но за половината от тези лица, които споменах – т.е. 37-38 лица.Между тях има и починали“, разказа служебният вътрешен министър.

Той добави: „Резултатите от проверката са изпратени на ВКП и се намират там. От тогава до ден днешен ние не знаем какво е предприела прокуратурата и възниква въпросът защо не се информира обществеността за вече проверените лица. Прокуратурата държи тази информация в тайна. Защо?“

Според Рашков някои от проверените лица и в момента са магистрати, а едно от тях дори в момента е член на Висшия съдебен съвет.

„Бих посъветвал тези магистрати, колеги, бивши депутати и лица от местната власт да декларират тези имоти и да си платят съответните глоби. Тогава биха били свободни от прокуратурата, която в момента спрямо тях може да предприема каквито действия прецени. Те са много лесно уязвими и върху тях много лесно може да се влияе“, подчерта Бойко Рашков.

Той отново отказа да каже имена. „Приемете, че не съм виждал този списък.

Вероятна очаквате от мен да започна да ви диктувам имената на тези хора“, лаконичен бе той и отказа да отговори дали има копие от този списък в ДАНС, НАП или в архива на министър-председателя. „В МВР подобни конкретни факти няма. Обърнете се към председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров“, добави Рашков. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.