Източена, разпарчетосана, с тройно свалена цена – кмет на глутницата ГЕРБ продава болница (ето как става кражбата)

0 3 529

Кмет на ГЕРБ продава болница, която предварително е източена по време на 10-годишното крадливо управление на глутницата, а сега е на тезгяха на двойно по-ниска цена, научи Narod.bg.

Трагикомичен сюжет се разиграва с болница „Д-р Димитър Чакмаков“ в управляваното от ГЕРБ Раднево.

Както „Сега” писа преди три седмици, местната управа тръгна да продава опосканото през нейните мандати здравно заведение по чуден начин. Приватизацията стартира след появата на конкретен купувач, на стойност двойно по-ниска от оценката, а за капак на тезгяха бе сложен атрактивен доболничен център, защото е пожелан от купувача.

Екипът на болницата протестира срещу безобразията, снимка: в. „Сега“

Но най-новото развитие на ситуацията е, че този единствен купувач не внесе депозит за участие в търга. Целта му е да издейства още по-добри условия за себе си. Днес в Раднево е насрочена извънредна сесия на общинския съвет – единствените точки в дневния ред са стартиране на нови приватизационни процедури на болницата и центъра.

Реклама

Кандидат-купувачът е бизнесменът Ибрям Алиев, който има медицински заведения в Сливен и Ямбол. Пред старозагорския сайт „Дивидент” той обяснява, че при огледа на болницата установил, че в активите й не са включени сграда, отдавана на доболничния център, а и парка наоколо. Той ги иска в капитала, за да може да реализира инвестиционните си намерения. Пред няколко медии той потвърждава, че не се отказва от сделките.

Успоредно с това се говори, че е възможно на сесията днес цената на болницата да бъде смъкната още – до около 450 000 лв., при първоначални 682 000 лв. и оценка 1.28 млн. лв., от по-рано, тоест, тройно намаление на цената.  Мотивът – дълговете са се увеличили още.

И друго интересно се случва през последните седмици със затъналата МБАЛ  – общинското ръководство е назначило нов управител, работил досега в района на Сливен. БСП подозира конфликт на интереси. „Познават ли се и в какви взаимоотношения са той и единственият до този момент кандидат  инвеститор г-н Ибрям Алиев?”, попита в социалните мрежи лидерът на БСП – Раднево Красимир Куртев.

Сагата с радневската МБАЛ е сюжет и от националната политика. Заради нея и болницата във Велинград Корнелия Нинова поиска при краткия парламент мораториум върху продажба на общински здравни заведения.

Заради Раднево Нинова навести и служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.