Съд и затвор: Васил Грудев спал за 15 бона на вечер в Париж с любовницата, а държал фермерите без стотинка с години

2 12 626

Изританият от Държавен фонд „Земеделие” Васил Грудев спи за 15 000 лева на вечер с любовницата в хотел в Париж, но парите на хората, които работят за неговото безчинстване, са забавяни с години, научи Narod.bg.

Време е патерицата на Бойко Борисов и глутницата ГЕРБ да застане пред съда и да отговаря за грабежите за над 1 МИЛИАРД лева, които потънаха в джобовете на крадците, вместо в нивите на работещите фермери.

От почти първия ден, в който проф. Христо Бозуков пое поста на служебен министър, заговори пред медиите, че има сериозни проблеми в Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ), че ведомството е “държава в държавата. Броени дни преди да бъде освободен патерицата на Баце Васил Грудев като изпълнителен директор пък беше обявено, че във фонда ще влезе независим одит, пише agri.bg.

Отговор на това какво е разкрито до момента и какви са всъщност причините за рокадата Агри.БГ потърси в разговор със служебния министър на земеделието.

“Забелязва се, че е станала практика във фонда, въпреки законовите изисквания, да се забавя разглеждането и одобрението на проекти.

Това затрудни изпълнението на почти всички инвестиционни мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и други схеми, прилагани от Държавен фонд “Земеделие”, каза проф. Бозуков.

По думите му данните за обработките на проектите през последните години показват, че забавянето е в граници от 3 до 30 месеца над законно установените срокове.

По подмярка 6.4.1 Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ – забавянето е 23 месеца.

Подмярка 4.1.2 „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“ – забавянето е 23 месеца.

Подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ – забавянето е 13 месеца.

Реклама

Подмярка 8.6 „Инвестиции в технологии за лесовъдство и в преработка, мобилизиране и търговията с горски продукти“-  забавянето е 30 месеца.

“Освен тези забавяния, голям проблем има и в обработката на проектите на местните инициативни групи (МИГ).

Към настоящия момент там има близо 1000 проекта, които очакват одобрение с огромно забавяне”, посочи министърът.

Тъй като сме свидетели на поток от информация от почти всички министерства в служебния кабинет за нередности, далавери и порочни практики, няма как да не се запитаме ще има ли решаване на проблемите или това е самоцелно изкарване на “кирливите ризи” и то точно преди изборите.

Проф. Бозуков обаче отрече: “Тези данни може и да се изнасят като факти. За тях трябва да се търсят и решения, с колкото и време да разполагаме”.

Попитан как предишното ръководство на фонда обяснява тези забавяния, Бозуков цитира: “Не било точно така. Имало обективни обстоятелства. Знаете как отговаря човек, когато не иска да поеме отговорност”.

Обичайната оправдателна мантра от всички земеделски институции за забавяния, технически безпорядъци и милион други спънки в живота на фермерите е, че липсват кадри, че административния капацитет не е достатъчен. Знаем за стотици чакащи договорите си по различни мерки от ПРСР фермери.

Проф. Христо Бозуков: Не смятам, че липсват кадри. Мисля, че ДФЗ е обезпечен с кадри. Има и областни дирекции – така че нещата не са толкова лоши. Чух, че по подмерките 4.1 и 4.2 щяло да им бъде трудно на фонд “Земеделие” да се оправят. Вижте, на когото му е трудно, си търси лесна работа.

Защо обаче от земеделското министерство идва далеч по-бавно информацията за нередности, отколкото от другите ведомства, поверени в ръцете на служебните министри?

“В МЗХГ структурите са толкова сложни, големи и тежки, че ще отнеме повече време. Вече правим проверки, установяваме действителното положение”, отговори министърът и посочи:

“Странното е, че като че ли тези хора са чакали да си тръгне предишният министър, за да си изкажат болката. При мен валят сигнали, мнения и настоявания. Явно са се страхували да не понесат санкции”.

Предстоят проверки и на регионално ниво във всички структури и на фонда, и на министерството, и на БАБХ. “И за там има доста сигнали, които вече не са анонимни. Така че предстои на някои хора да отговарят за конкретните си действия”, обяви министър Бозуков.

2 Коментара
  1. ИСТИНАТА казва

    Тихо! Тихо!! Тихо, да не ни ЧУЯТ от Европа!!!

  2. Градинаров казва

    Какмо нещо е животът ? С любовница да спиш в супер скъп хотел срещу 15000 лева в Париж за една нощувка , а след това цигани да те онождат в пандиз в Булгаристан вяка вечер и то безплатно. Една утеха ще имаш само , че го правиш за Политическа Партия ГЕРБ !

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.