СЛУЧИ СЕ! ГЕРБ се срина, стигна дъното на БСП (НОВА СОЦИОЛОГИЯ)

2 4 294

Най-сетне се случи! ГЕРБ се срина до дъното на БСП, установи Narod.bg. Бойко Боришсов вече дели второто място с Корнелия Нинова с една десета разлика, показа ново социологическо проучване на „Медиана”.

Вижте поста по темата на пиар експерта Любомир Аламанов:

Изследване на Медиана от последните дни. Ако изборите бяха днес, резултатите щяха да са:

1. Има такъв народ – 24 %

2. ГЕРБ – 21,4 %

3. БСП – 21,3 %

4. ДПС – 11,2 %

5. Демократична България – 7,2 %

6. „Изправи се! Мутри вън!“ – 6,9 %

7. „Българските патриоти“ – 5,1 %

С цялата условност за точността на изследването и посочените резултати, няколко тенденции са видими и ги говорим от много време:

1. Слави Трифонов и партията му наистина имат шанс да са първи. Не само заради спада на ГЕРБ, но и заради отказа на ИТН да направи колаборация със „старите“ партии в предишния парламент и да опита управление с малцинство. Това беше достойно и избирателите го оценяват. Всички анализатори, политически психолози, антрополози и активисти, които крещяха по медиите и социалните мрежи как това било бягство, сега може да се засрамят малко. Също така ИТН са си взели поука и ще комуникират повече през тази кампания, това може да закрепи високия им резултат.

2. ГЕРБ спадат. Не е ясно с колко, но спадат. Само няколко очевидни причини:

• Ужасяващи разкрития на служебния кабинет за умопомрачителни милиарди левове раздадени без контрол и без отчет. Даже да не са „прибрани“, а само пръснати, това е кошмар.

• Липса на отговор на основни въпроси, които вълнуват обществото.

• Истеризиране по странични теми, за да се прикрие, че няма отговор на въпросите.

• Елементарни лъжи, които са обида за всеки човек.

• Мълчание за ДПС и Патриотите, с идея за бъдещо управление. Ама направо оглушително мълчание.

Реклама

• Очевидно превзетите институции, които сякаш работят за ГЕРБ, а не за българите.

• Наказаните по Магнитски и липсата на елементарен анализ как за 12 години управление се превърнахме в най-наказаната държава за корупция в света.

• Тотално сбърканата кампания. Не може след 12 години управление да си признаеш, че оставяш хаос.

• Привличане и издигане на всякакви ренегати от други политически сили, само и само да се демонстрира „подновяване“. А те единствено да говорят как Борисов е велик.

• Тотален отказ да се извинят поне за едно нещо. Поне за едно. За 12 години управление, поне за едно нещо да се бяха извинили.

• Отблъскване на част от мислещите фенове. Това включва много млади хора, много представители на администрацията, много служители.

• И още много.

3. БСП не вярвам да има чак толкова много проценти. Толкова тиха и скромна партия, че чак като патерица на ГЕРБ изглежда. Може да стигне от нивото на хард-кор феновете си, които винаги ще гласуват в червено.

4. ДПС си има стандартната избирателна маса. Но ако не изкомуникират Пеевски и ролята си в петното, което се хвърли върху България, даже и техните фенове ще започнат да се отдръпват.

5. ДБ пак имат драма с комуникацията. Даже и да приемем, че тук резултатът им е силно подценен, все пак звънти силно и приканя към тежки размисли. Те сякаш не искат да растат. Сякаш искат да останат на ниво интелигентна градска десница. Няма нищо лошо в този избор, просто техните фенове да не се разочароват от едноцифрени резултати. А ако искат да разширят целевата си група, рязко трябва да сменят кампанията. Трябва да спрат с интелектуалните хепънинги по столичните паркове и да отидат в провинцията.

Трябва да започнат да разказват Бъдещето. На нормален език. Трябва да се научат да разказват приказки. Колкото и да са прави за прокуратурата и Гешев, това го разбират само 7%. Останалите хора не го разбират. Трябва да го преведат. Трябва да разказват увлекателно.

6. „Изправи се! Мутри вън!“ поддържат избиратели си. Отплащат им се усилията и разкритията, които правят. Ако се организират малко по-добре и създадат консистентна политическа платформа, могат да вдигнат много. Знам, че за краткото време е ужасно трудно. Но имат добра основа.

7. Да, така наречените патриоти имат шанс да влязат в следващия парламент. Роля за това имат тоталната им безпринципност, по всяко време могат да се извъртят на всички посоки и нямат проблеми, само и само да се докопат до власт. Имат подкрепата на ГЕРБ, даже започнаха да си споделят слоганите и кампаниите.

За съжаление действията на Конституционния съд, които поискаха Църквата да коментира конституцията, само наляха масло в техните истерии. Срам за КС. Срам за ГЕРБ, че се правят на европейска партия, а дават подкрепа на бивши агенти от ДС, водещи отчайваща националистическа и анти-европейска политика.

Радостно е, че други патриотстващи няма да влязат.

Разбираемо е, че партията на Божков я няма.

Пак казвам, не трябва да се гледат конкретните числа, а тенденциите. Има няколко седмици от кампанията, нормалните партии имат време да подобрят резултатите си.

Хубав ден! 🙂

#избори2021vol2

P.S. Повече за изследването тук: https://www.clubz.bg/114939-mediana_partiyata_na_slavi…

2 Коментара
  1. ИСТИНАТА казва

    НОРМАЛНОСТТА в ДЪРЖАВАТА ни ще започне да се ЗАВРЪЩА,когато сбора от ПРОЦЕНТИТЕ на „герб+ дпс+бсп+патриоти“ стане ПОД 40%!!! Иначе ВСИЧКО ДРУГО е СТЪКМИСТИКА!?

  2. . казва

    Само БСП, единствената нормална партия и е пробългарска, други пробългарски партии са ОП и Възраждане!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.