Transparency International: България е №1 по корупция в здравеопазването (ето я „работата“ на Баце и Коце Ботокса)

0 2 192

Transparency International излезе с доклад, в който се казва, че България под ботуша на хунтата ГЕРБ е шампион по корупция в здравеопазването, видя репортер на Narod.bg.

Пандемията е влошила корупцията в целия Европейски съюз, заяви „Transparency International“, като гражданите понякога се нуждаят от лични връзки, за да получат медицинска помощ, а някои правителства използват кризата за собствена печалба. Тъжната за България новината предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

Процентът на подкупите в здравния сектор е най-висок в Румъния (22%) и България (19%), докато разчитането на лични връзки се наблюдава най-често в Чехия (54%) и Португалия (46%).

Между октомври и декември 2020 г. наблюдателният орган за борба с корупцията е анкетирал над 40 000 души в 27-те държави-членки на ЕС. Средно той установил, че 29% са разчитали на лични услуги или връзки за достъп на приятели и семейство до здравни услуги в публичния сектор миналата година. 6% от анкетираните са прибегнали до платен подкуп.

„Здравеопазването е гореща точка на корупция, в момент, в който правителствата се борят да управляват пандемията от COVID-19“, твърди в своя годишен доклад „Transparency“ за възприятията на хората за прозрачността и корупцията в ЕС.

Много от анкетираните казват също, че техните правителства не се справят с пандемията по прозрачен начин. Във Франция, Полша и Испания над 60% от анкетираните се чувстват по този начин.

„Transparency International“ нарече констатациите „особено тревожни в настоящия контекст“.

Реклама

„Страдащите от COVID-19 са в нужда от медицинска подкрепа, като правителствата в ЕС въвеждат ваксинации, за да защитят най-уязвимите от вируса и създават планове за отпускане на милиарди евро за възстановяване след пандемията. Корупцията обаче заплашва всички тези дейности“, се казва в доклада и се призовава правителствата на ЕС да „удвоят усилията си, за да осигурят справедливо и равноправно възстановяване от продължаващата пандемия“.

Авторите на доклада посочват Унгария и Полша като страни, използващи кризата като „оправдание за подкопаване на демокрацията“ чрез налагане на регулации, които отслабват демократичните институции.

Други политици я виждат „като шанс за реализиране на печалба“, твърди докладът, посочвайки лобирането за поръчки с маски за лице и скандалите с такова лобиране, свързани с няколко германски депутати.

Сигнал за пробуждане

Погледнато отвъд здравната криза, една трета от жителите на ЕС смятат, че корупцията като цяло се влошава в тяхната страна, въпреки че има огромни регионални различия. Като цяло почти половината заявяват, че правителството им не се справя с проблема.

Респондентите са особено предпазливи по отношение на „удобните взаимоотношения“ между правителствата и частния сектор и очевидната лекота, с която компаниите се справят в уреждането на данъчните си сметки.

„Тези резултати трябва да бъдат сигнал за пробуждане“, каза Михил ван Хултен, директор на „Transparency International EU“. „Има много незабавни действия, които могат да бъдат предприети,“ каза той, „като повишаване на прозрачността при лобирането както на равнище ЕС, така и на национално ниво, както и справяне с избягването на данъци.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.