Бойко Рашков размаза Борисов: МВР работило за партия ГЕРБ, спецслужба наблъскана с плакати на Баце

1 7 789

МВР шефът Бойко Рашков буквално размаза падналия премиер от СИК Бойко Борисов с разкритието, че Министерството на вътрешните работи е работило директно за бившата управляваща партия ГЕРБ, предаде репортер на Narod.bg.

В една служба на МВР, която проверяваме, открихме лозунги на ГЕРБ. Това обяви служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. Той обвини предишното ръководство на МВР изобщо не е разследвало сигнали за купуване на гласове от тогава управляващата партия.

„Всички дела и разработки се отнасят само до случаи, свързани с други партии“, каза Рашков. И добави, че се е установила една професионална „лексика“ в служба на МВР, според която на клавиатурите си нямат Б.Б., ГЕРБ или ДПС. Рашков не конкретизира за коя служба на вътрешното министерство говори.

„Всички знаем, че една от задачите ни е да осигурим провеждането на честни избори, така че всеки глас да бъде отчетен, както е подаден, а не така, както някой иска да го манипулира и да изкриви картината на политическата обстановка“, каза още служебният вътрешен министър и добави:

„Известно е, че на предходните избори има констатирани случаи на купуване на гласове. Искам да подчертая, че МВР няма вина за това уродливо явление. Ако има служители които са се опитвали да въздействат за купуване, това са инцидентни случаи. Една от причините за кадровите промени е и тази“.

Реклама

Рашков информира, че бил създаден щаб, който се ръководи от главния секретар на МВР и който ще се взаимодейства със службите. „Участие ще вземе жандармерията, която дори охранява машините, и национална полицията. Създадени са и местни щабове. Ще осигурим и транспортирането на машините“, каза МВР-шефът.

Изготвени са удостоверенията, които ще заместват по необходимост документите на българските граждани, които нямат такива. Към 11 юни са получени 9 сигнала за изборни престъпления, включително в  Габрово, Сливен, Пазарджик и София-област. Рашков изрично натърти, че става дума само за сигнали и че по тях досъдебни производства към момента няма.

Вътрешният министър обяви, че чистка в МВР при неговото управление на ведомството не е имало и няма. „За разлика от предишни министри, какъвто беше Цветанов, той изиска от тях молби за освобождаване от длъжност, всички до един бяха освободени тогава, включително и един от моите зам.-министри сега Ганчев е от тази група. В момента подобно прочистване, за каквото някой иска да лансира, място няма. Такова почистване не е извършено, подчерта Рашков. Броят се на едната ръка на пръстите тези, които са освободени, един от тях е главният секретар. Някои по тяхно желание бяха преназначени към други служби“, заяви Рашков.

Той отново отказа да каже конкретни имена на незаконно подслушвани лица. Никой няма право да каже това, защото ще извърши престъпление. Не ме карайте да извършвам престъпление, обяви Рашков на въпрос какво става с проверката на сигналите и твърденията за подслушвани незаконно политици и лидери от партиите на протеста.

„Мога да кажа, че да, има такива случаи на подслушвания и те не са един и два“, заяви вътрешният министър. „Мога да кажа и, че тези действия са предприети от специализирани органи в страната, по отношение на които на 45-ото НС не му стигна времето да с занимае с тях. Проследявани са граждани не само политически и обществени дейци, а и протестиращи граждани“, добави Рашков.

По негови думи била скандална правната обосновка за подслушването и следенето – как едни протестиращи по улицата, едва ли не са обявени, че са подготвяли да осъществят събаряне на властта. Той твърди, че доказателства за незаконни подслушвания има и той ще ги представи на новия парламент и новата Комисия за контрол на дейността върху службите за сигурност и контрол на СРС. „Нека Народното събрание да реши какво да прави“, подчерта още Рашков.

1 Коментар
  1. Euromebel казва

    мебелни фабрики https://euromebel.com/

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.