„Занимават се с побоища и рекет“! Какво премълчава МВР за хората на Бойко, потрошили кмета на с. Белгун?

1 2 402

Гербоидите, потрошили кмета на с. Белгун Благомир Станев, защото не докарал нужните на хунтата гласове, са се занимавали с побоища и рекет, точно като водача на глутницата Бойко Борисов, научи Narod.bg.

Министерството на вътрешните работи, областната му дирекция в Добрич и Окръжната прокуратура в града окончателно „засекретиха“ разследването по случая с побоя, нанесен на Станев в нощта след изборите на 4 април тази година. Това показа опитът на „Дневник“ да получи информация за етапа, на който то се намира, малко повече от месец преди следващите избори на 11 юли.

На 5 април Станев подаде сигнал до Окръжната прокуратура в Добрич за това, че в нощта след изборите е бил повикан в офиса на ГЕРБ в Каварна, където е бил унижаван и бит от бизнесмена Илиян Събев, известен в града като „координатор“ на партията. Според отразеното в жалбата на побоя е присъствал и сегашният председател на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов (ГЕРБ). Той давал указания на Илиян Събев как точно да малтретира Станев и дори снимал с телефона си. Според Благомир Станев всичко това се случило, тъй като в селото му са били подадени и 11 гласа за ДПС. (Повече за случая четете в текста „Къщата ти ще запаля, ще ви избия!“ и още за пет среднощни позвънявания от офиса на ГЕРБ в Каварна – тук)

Още на 10 май „Дневник“ изпрати въпроси до Пресцентъра на МВР и областната му дирекция в Добрич, с които поиска информация за хода на проверката по твърденията на Благомир Станев. Отговорът дойде близо месец по-късно и то в телефонен разговор – практика на МВР в случаите, в които по една или друга причина не иска да оставя писмени следи от комуникацията си с медиите.

Според тези отговори „на 5 април т.г. във връзка с постъпила жалба от кмета на с. Белгун Благомир Станев до Окръжна прокуратура – Добрич тя е била изпратена до ОД на МВР в града. След извършената проверка, събраните материали са били върнати на прокуратурата. По тях е било образувано следствено дело“.

На въпроса, до къде е стигнало то, в петък (11 юни) от прокуратурата информираха лаконично, че „по досъдебното производство се провежда разследване, което към настоящия момент не е приключило“.

Така какво се е случило в офиса на ГЕРБ в Каварна в нощта след изборите остава тайна, заключена между кориците на делото, по което работят полицията и прокуратурата в Добрич. Но липсата на информация за хода на разследването дава основание за въпроса, възможно ли е евентуален натиск от страна на структури и активисти на ГЕРБ в региона да бъде упражнен и преди предстоящите избори на 11 юли?

В разговор с „Дневник“ още в началото на април т.г. от телефонен тормоз в нощта на 4 срещу 5 април се оплакаха още бившите кметове на града Цонко Цонев (от 2003 г. до 2015 г. ) и Нина Ставрева (БСП), напуснала партията през февруари т.г.), общинските съветници Красимир Кръстев (ГЕРБ), напусналата преди два месеца групата на партията Мима Василева и координаторът на ДПС за региона Севинч Касабова.

Красимир Кръстев разказа, че още през есента на 2019 г. в навечерието на проведените тогава избори за местна власт той се е срещнал с областния директор на МВР в Добрич старши комисар Никола Панчев. „Като председател на Общинския съвет в Каварна (до 2019 г., бел. авт.) направих спешна среща със старши комисар Никола Панчев, който и днес все още е на тази позиция, каза в разговора Кръстев. Описал съм случаи с Илиян Събев и други лица и съм предупредил, че се занимават с побоища и рекет.

Разговорът ни беше следобед, но още на другия ден същите тези бандити ми изпратиха хабер от нашия разговор. Разбирате ли за какво става въпрос? Панчев е много добре запознат с тия, по имена. Много добре му казах кой трови атмосферата, какви неща стават. Това не е инцидент от вчера, това тлее“, каза тогава Кръстев.

Въпросите към МВР по този повод, изпратени също на 10 май т.г. бяха: Провел ли е през септември 2019 г. старши комисар Никола Панчев среща с тогавашния председател на Общинския съвет в Каварна Красимир Кръстев, информиран ли е бил за евентуална престъпна дейност, извършвана от него и намеренията му да повлияе на проведените тогава избори, както и какви мерки са били предприети от ОД на МВР в Добрич във връзка с евентуална информация, получена по време на срещата?

Телефонните отговори на тези въпроси, дадени през Пресцентъра на МВР, бяха мъгляви. „На 11 октомври 2019 г. се е състояла среща между г-н Кръстев и директора на ОД на МВР в Добрич старши комисар Никола Панчев, гласяха те. Кръстев е споделил, че са били унищожени негови агитационни материали в качеството му на кандидат за кмет на Каварна (от партия РЗС, бел. авт.). От срещата е бил съставен протокол, а след нея е изготвена докладна записка“.

Реклама

В тези отговори на МВР не се споменава нищо, свързано с Илиян Събев, обвиненията по негов адрес или връзките му с ГЕРБ.

Версията на Красимир Кръстев за срещата му с директора на Областната дирекция на полицията в Добрич Никола Панчев звучи другояче.

„Около две седмици преди местните избори през 2019 г. заедно с областния координатор на партия РЗС в Добрич Кирил Костов, бивш началник на Охранителна полиция в града, отидохме при Панчев, разказа Кръстев. Той повика главния си следовател – едно момче с гола глава. Каза, че сам няма да говори пред нас.

На изборите през 2019 г. сегашният председател на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов беше кандидат за кмет на града, издигнат от ГЕРБ. Илиян Събев работеше нещо в щаба му, помагаше. Под „помагане“, разбирайте купуване, изнудване, заплахи, такива неща, казва още Кръстев. Срещата ни с Никола Панчев беше около половин час. Ние му обяснихме, че този човек се е появил в региона от няколко години, занимава се само с криминална дейност и тормози хората. От две – три години започна да се изявява и в политиката като някакъв координатор на ГЕРБ. Официално те, разбира се, няма да си признаят, че е такъв.

Но всяка голяма партия си има такива хора. В този разказ Красимир Костов не пропусна още един път да повтори това, което каза и в началото на април т.г. „Още на следващия ден разговора, който проведохме аз, Красимир Кръстев и Никола Панчев, ми беше преразказан от близък на тия хора (Илиян Събев и приближените му, бел. авт.) с коментар, че съм се оплаквал на техния началник. Хората, които могат да знаят за този разговор сме трима – изключвам Кирил Костов. Остават Панчев, предполагам, че той е контактувал и главния му следовател с голата глава, който присъства на срещата. Не вярвам той да има такива контакти“.

Въпросите, които изпратихме във връзка с този разказ до Областната дирекция на МВР в Добрич очевидно са били препратени до Пресцентъра на министерството, но така и останаха без отговори. Но справката за това, как се е развивала кариерата на Никола Панчев през последните седем години показва следното:

До лятото на 2015 г. Никола Панчев е бил служител в Първо РПУ в столицата, оглавявано по това време от комисар Даниел Пашов. Имената на двамата се появиха в медиите през април 2014 г., когато 25 годишната Александра Стоилова и 26-годишният й приятел Иван Цонев бяха обвинени, от полицай, работещ в управлението, че двамата са му нанесли побой и са скъсали униформата му по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

Записи на охранителните камери в Районното управление обаче показаха, че става дума за инсценировка – полицаят сам е скъсал ръкава на униформата си, за да може по-късно за това да бъде обвинена Александра.

Въпреки, че кадрите от охранителните камери бяха излъчени по телевизията, в качеството си на началник на Първо столично РУП Даниел Пашов твърдеше, че момичето действително е скъсало униформата на полицая при опит да осуети ареста на приятеля си.

Вътрешната проверка, извършена в Първо РПУ в София от Инспектората на МВР тогава показа, че става дума за инсценировка и опит за измама от страна на длъжностно лице, който е бил прикрит както от Никола Панчев, така и от началника му Даниел Пашов. По тази причина инспекторатът предложи Пашов да бъде наказан с порицание, а Панчев – с уволнение.

Лъжата за скъсаната полицейска униформа обаче не попречи за израстването в кариерата на двамата полицаи

През 2015 г. те бяха преместени във Варна, като Пашов стана директор на местното областно управление на МВР, а Панчев негов заместник. По време на управлението на кабинета „Борисов 3“, Никола Панчев продължи кариерното си израстване и оглави Областното управление на МВР м Добрич, което управлява и до днес.

1 Коментар
  1. Futurehealth казва

    банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.