Стана страшно! Българските банки блокираха сметките на тримата скастрени от САЩ

1 2 834

Стана страшно! Всички банки у нас блокират и запорират сметките на тримата скастрени от САЩ българи Васил Божков, Илко Желязков и Делян Пеевски, разкри Narod.bg.

БНБ прилага ограничителни мерки при сделки и операции в съответствие с установените вътрешни правила и процедури и изискванията на Закона за мерките срещу изпиране на пари.

Съгласно изискана от банките и получена в БНБ информация, всички банки в страната с открити сметки и делови взаимоотношения с горепосочените лица вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки.

Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC.

Това съобщават от пресцентъра на БНБ във връзка със запитвания и коментари относно прилагането на ограничителни мерки спрямо лицата, включени в списъка със санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ.

Реклама

Установените вътрешни правила и процедури в банките и действащата нормативна рамка дават възможност за прилагане на предвидената в Закона за мерките срещу изпиране на пари процедура.

Тази процедура включва уведомяване от банките на дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), спиране от ДАНС на определена операция или сделка за срок до 5 работни дни, уведомяване от ДАНС на прокуратурата, искане от прокуратурата пред съответния съд за налагане на запор или възбрана, произнасяне от съда в срок до 24 часа.

В допълнение към това БНБ изпрати до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на OFAC или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България.

БНБ информира Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС за указанията, изпратени до банките.

БНБ също подчерта необходимостта да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание.

1 Коментар
  1. Колев казва

    Как мислите Господа, за времето до тези действия , продиктувани от нашия СТРАТЕГИЧЕСКИ ГОСПОДАР, аджеба, дали са си изтеглили тези наши познати някоя пара, за да не се налага да си икономисват плащанията. Не се видя в тоя списък нито името на Бойчето, нито на някой от неговите бивши министри, не се виждат и имената на такива милиардери като Гергов, Домусчиев и други. Абе като сме си свалили гащите, който мине може да ни оножда, макар, че сме запазен периметър на Каубойте и на Брюкселските стратези. Е Дяконе, не сме народ а мърша, добре го е казал Славейков. Нямаш ли си байно ти парици, ти си просто диване и какво ли още не. Е май- имаме повече от два милиона диванета, които банкянският нерез чакаше да му целуват ръка, задето ги благословил с по 25 евро на месец, но не от своите, а от тези, които и внуците ще изплащат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.