Мангъров с шокиращи разкрития: Шефовете на болници бяха недосегаеми, скандалите се знаеха в съсловието

0 3 454

Шокиращи разкрития направи доц. Атанас Мангъров, видя Narod.bg. Според него в съсловието отдавна са се знаели зловещите скандали в болниците, които едва тези дни излязоха на бял свят.

„Мисля, че служебният кабинет действа много експедитивно и за краткото време, в което съществува, успя да свърши доста полезни неща, които трябваше да бъдат свършени доста по-рано“, заяви доц. Атанас Мангъров пред „Денят ON AIR“.

По повод разкритията в болниците, той сподели, че това са неща, които са били известни на съсловието отдавна и са „публична тайна“.

„Те не бяха афиширани, поради това, че съответните шефове на болници имаха много мощен политически гръб и никой не смееше да ги докосне. Сега, гърбът изчезна и те увиснаха“, добави медикът.

За това как болниците трупат дългове, той подчерта, че проблемът е в самата здравна система.

„Болниците трупат дългове, защото нашата система има един генетичен порок – в нея няма разделение на заплащането на медицинския труд и стойността на лечението. За да може да се увеличи заплащането на медицинския труд, трябва да се заплаща за дейност“, уточни още доц. Мангъров.

Относно пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев, той добави, че е трябвало това да се случи.

Реклама

„Не беше лошо, че го пенсионираха. Аз не храня добри чувства към него. По време на пандемията Кантарджиев забрави това, което винаги е знаел и се държа като човек, който изпълнява нареждания и заповеди вместо да бъде човекът, който да ръководи и да дава адекватни съвети. Хубаво беше и някои други да ги пенсионират“, каза още доц. Мангъров пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че Националният оперативен щаб е бил излишна структура.

„Това не е първата криза, с която се сблъскваме. В нашата здравна система има достатъчно звена, които да се справят с нея, така както са се справяли в миналото“, отбеляза още медикът.

Доц. Мангъров остава на мнение, че краят на пандемията ще дойде тогава, когато вирусът премине през поне 70% от населението на страната. Според него около половината от населението в момента се е срещнало вече с него.

„Човек, който е карал китайския вариант, не се разболява от британския и от индийския. Ако това се случва, се случва в изключително редки случаи или по лек начин. Няма как човек, който се е срещнал с някой от тези варианти, и се срещне с другия, да се разболее по начин, по който би се разболял някой, който не се е срещал с тях“, категоричен е той.

Относно предстоящите избори, той е на мнение, че няма да видим нещо много по-различно от това на предходните.

„Мисля, че след 11 юли ще се повтори това, което се случи след 4 април с дребни разлики. Ако пазарлъците са по-успешни, ще се сформира правителство, но не вярвам да просъществува дълго, защото нашите политически сили са разделени и няма идея, която да ги обедини“, категоричен е доц. Мангъров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.