ПОД НАТИСК: Иван Гешев обръща палачинката

0 46 475

Съдбата си прави жестоки шеги. Може например да постави „сивия кардинал“ на българското задкулисие в черния списък на САЩ за корупция и да накара назначените от него пионки да се чудят как да оневинят кукловода си. За пореден път разследван многократно от прокуратурата този корпулентен политик от ДПС винаги се измъква сух от редица корупционни скандали. Сега обаче това изглежда почти невъзможно, защото атаката идва от чужбина и инициаторите и трудно могат да бъдат определени като „недоволни олигарси“, срещу които има образувани дела.

И всички погледи са насочени към човека, който със зъби и нокти брани поста си главния прокурор – Иван Гешев. Въпросът е готов ли е той да направи остър завой и да се обърне срещу доскорошния си покровител? В името на собственото си оцеляване.

Първият сблъсък на Пеевски с правосъдието е още, докато е лидер на младежкото НДСВ. Тогава избухва скандал с опита на спортния министър в Правителството на Симеон Сакскобургготски Васил Иванов-Лучано да извърши скрита приватизация на столичната спортна зала „Универсиада“.

Той издава заповед държавната фирма от забранителния списък за приватизация „Олимпик“ да учреди смесено дружество заедно с частен инвеститор, в което да апортира два свои имота – зала „Универсиада“ и хотел „Тото шанс“ без търг или конкурс. Партньор на държавното дружество става фирмата „Проектстрой бг“, свързана с Пеевски, който е син на тогавашната шефка на спортния тотализатор Ирена Кръстева. По съвпадение избраната фирма е регистрирана на същия адрес както организацията на младежкото НДСВ, в което Пеевски е ръководен кадър. Тогава прокуратурата образува проверка, но до обвинение не се стига. Няколко години по-късно, през които младия политик става и „следовател“ по изключение, без необходимия юридически стаж, той отново има вземане-даване с държавното обвинение.

През 2007 година в качеството си на заместник-министър на бедствията и авариите той е обвинен в изнудване от изпълнителния директор на „Булгартабак Холдинг“ Христо Лачев. Прокурор Иванка Трифонова обяснява, че имало искания близки до Пеевски фирми да получат поръчки за строителство и ремонти, както и рекламни договори от „Булгартабак“. Очевидец, чието име Трифонова отказва да съобщи, е потвърдил думите на Лачев. Въпреки тези гръмки разкрития, до дело в съда така и не се стига. По-късно от прокуратурата обясниха, че разследването е прекратено след като и единственият независим свидетел, е отказал да потвърди натиска. Пеевски дори беше върнат за заместник-министър от квотата на ДПС.

Постепенно успелият млад мъж, както той се самоопредели, успя да придобие куп медии, а майка му Ирена Кръстева, стана мажоритарен собственик на ИПК „Родина“.

Това повдигна въпроса откъде семейството разполага със средства за такива мащабни бизнес инвестиции. През 2009 година по инициатива на депутата Митко Димитров прокуратурата и ДАНС проверяват семейните сделки на Ирена Кръстева, майка на скандалния депутат Пеевски. Бившата шефка на Тотото изкупи през 2007 и 2008 година вестниците „Монитор“, „Телеграф“, „Политика“ и участва в Делка за TV7. Заключението от проверката е докладвано на заседание на Комисията по корупция в народното събрание на 21 май 2009 година.

Разследващите констатираха нещо, което по-късно ще бъде отречена от сегашния главен прокурор Иван Гешев, а именно, че медийната империя на Пеевски, е финансирана с кредити от КТБ. През февруари 2014 година Прокуратурата се активизира и по сигнал на протестна мрежа и нареди на НАП да извърши нова данъчна ревизия на Пеевски. Но и тя приключи без резултат. Изборът на Сотир Цацаров за главен прокурор през 2012 година не застраши по никакъв начин положението на бившия депутат от ДПС. Политическият чадър над Пеевски продължаваше да го пази от бури, които по всички правила трябваше да го отнесат. Това се видя при удара срещу шефа на закритата вече комисия за противодействие на конфликта на интереси Филип Златанов, който в последствие получи условна присъда за търговия с влияние.

Реклама

Веществените доказателства, с които се похвали прокуратурата тогава, беше тефтерчето, в което Златанов описва схемата с инициалите „ИФ-ЦЦ-ББ“. Беше скрито обаче, че там фигурира и ДП. Някой тайно редактира тези две букви на 10, след което оригиналът на тефтерчето мистериозно изчезна. Тт МВР се оправдаха, че документът е бил откраднат от колата на експерт, след като той е слязъл от нея заради спукана гума. По време на мандата на Цацаров беше реализирана и една от най-мащабните схеми от началото на прехода, в която главно действащо лице е Пеевски. Филиалът на корпоративна търговска банка КТБ е в основата на шеметния възход на бизнес империята на Пеевски.

Преди да бъде обявена в несъстоятелност нейния мажоритарен собственик Цветан Василев и Пеевски бяха близки партньори. Раздялата им обаче беше драматична и скъпа за българския данъкоплатец. Пеевски обаче никога не е разследван за ролята си в сриването на банката. Неговото име не се споменава в обвинителния акт, макар че в материалите има достатъчно данни за отпуснатите кредити за стотици милиони. Благоразположението на държавното обвинение към Пеевски продължи и с прикриването на скандала „Яневагейт“ през 2015 година. Става дума за публикувани записи на разговори между бившия шеф на СГС Владимира Янева, съдия Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки, които обсъждат задкулисни връзки за влияние в Съдебната система на Цацаров, тогавашният премиер Бойко Борисов и Пеевски.

По тези разкрития обаче разследването беше прекратено от прокурор Димитър Франтишек Петров, който после стана ръководител на специализираната прокуратура, а наскоро е командирован във Върховната касационна прокуратура. „Делян Славчев Пеевски или е един от най-проверяваните и най-чистите хора в страната, или има много добри адвокати и счетоводители“.

С това изказване бившия председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев обобщи 20 проверки на КПКОНПИ по сигнали срещу Пеевски през 2018 година. За тези проверки са били изискани всички прокурорски постановления – пет на брой по линия на бившия депутат, както и информация за всички данъчни проверки и ревизии, които са направени, които са общо 6. „Това лице плаща огромни данъци. Този човек е един от най-големите данъкоплатци в държавата“, заключи Георгиев. Впоследствие, след избухването на скандала с незаконните постройки на терасата на тризонета му, той вместо да бъде уволнен, беше пратен консул във Валенсия от правителството на Борисов.

За това, че прокуратурата не се свени да се поставя в услуга на Пеевски, говори и друг сюжет – измислицата, че наемни убийци му готвят по покушение по поръчка на Цветан Василев. Дори бяха задържани трима души, които впоследствие бяха освободени заради липса на доказателства. Заради този случай срещу Пеевски беше подаден сигнал за набеждаване, но прокуратурата без обяснение отказа да образува дело. Сега набедените съдят държавата за нанесени щети. Прокуратурата обещава да прегледа отново всички тези проверки срещу Делян Пеевски.

Много интересно какъв ще е резултатът от този ритуален отговор на санкциите по закона „Магнитски“. Наистина ще е много странно, ако тя продължи да не вижда никакви нередности около просперитета на Пеевски. От друга страна, ще трябва да отговаря на много неудобни въпроси, ако внезапно погледне за шеметното забогатяване на бившия депутат от ДПС и има предвид огромното влияние на Пеевски в Съдебната система. Най-вероятно главния прокурор ще избере изпитаната тактика на снишаване и мотаен.

Само, че този път вятърът на промяната може да не подмине върховете на държавното обвинение и тогава със сигурност Пеевски ще престане да бъде „галеното дете на прокуратурата“.

Автор: Мартин Георгиев

Източник: вестник „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.