ПАДЕНИЕ: Бойко плаче в Брюксел, че изчегъртваме крадците на ГЕРБ

0 10 559

Групата на ГЕРБ/ДС изрева в Европарламента, че загубилият преди два месеца властта Бойко Борисов е станал жертва на политическа репресия от страна на „прокремълският президент“ Румен Радев и неговото служебно правителство. Евродепутатите на управленски доскоро тандем разпратиха писмо до колегите си от всички политически групи в Брюксел, за да ги привлекат за колективен отпор срещу методите, използвани от „комунистическата полиция“, когато репресират политическите си опоненти в България.

Текстът е пълен с етикети като „комунистическа диктатура“, „трудови лагери“, „смърт“, „милиционерска реторика“, „руска шпионска мрежа“ и прочие. Целта му е да представи България като заплашена от комунистическа реставрации и прокремълски завой, за да задейства на Запад антикомунистически антируски рефлекси. Борисов, заради когото страната ни се окичи с образа на най-корумпираната в Европа, се опитва да укрие в последния си въображаем бункера – антикомунизма, за да не отговаря пред българското и европейско правосъдие за дебелите пачки и злато в спалнята, хасиенди в Барселона и другаде, както и разчетените еврофондове.

Ден преди да заработи Европейската прокуратура бившите управляващи в България сметнаха за необходимо да се престорят на подложени на политически тормоз, а не на осветляване. Заради корупцията на високо равнище служебното правителство още не е извадило наяве техните големи далавери, а те авансово ореваха Брюксел като дете, което знае, че е виновно и че му предстои неприятности от страна на майка му.

Борисов постави на голямо изпитание съпартийците си в Европейската народна партия, които се стъписаха как да му изразят публично съчувствие, след като САЩ поименно назоваха олигарси, оплетени в корупционна симбиоза с един „политически лидер“.

Името на лидера оставиха на досетливите. Цветистият език в писмото показа, че е дело на литератор или поне е вдъхновено от литератор. Авторът не е посочен, но в групата на подписалите го единственият литератор е Александър Йорданов от ГЕРБ. Той несъмнено има най-голям опит в такива упражнения, защото е от старите политици на СДС, които проправяха път до европейските институции на жалби от политически опоненти. Когато първото правителство на СДС се свали от власт през 1992 година по инициатива на премиера си Филип Димитров, неговите съпартийци тръгнаха в отчаянието си да търсят в Европа възмездие срещу България.

Със същата като днес реториката настояваха в съвета на Европа да започне мониторингова процедура на България. Воплите им срещу правителството на Любен Беров, а след това и Жан Виденов, бяха толкова сърцераздирателни, че наистина заради България Парламентарната асамблея на съвета на Европа и измисли мониторинг за новоприетите държави, за да ги контролира как спазват обещанията си за членство. Той започна да действа, когато Жан Виденов се провали и на власт дойде правителството на СДС начело с Иван Костов.

Той изсърба цялата попара, надробена от неговата партия, защото трябваше ежегодно да дава обяснение пред наблюдателите от ПАСЕ Дейвид Аткинсън и Хенри Гелерод за погазването на демократичните принципи при собственото му управление. След него мониторингът се трансформира през 2001 година в постмониторингова процедура, която продължава и до днес. Благодарение на нея страната ни стана европейски доайен на наблюдателите от ПАСЕ държави с непълноценна демокрация.

Неродената по онова време партия ГЕРБ е невинна за старите изяви на СДС и техните последици, но можеше, ако не от техните уроци да почерпи мъдрост, от собствения си опит.

Реклама

Тя дойде на власт през 2009 година и веднага попадна в мониторинговата процедура на Европейския съюз, въведена заради правителството на Сергей Станишев и търпяната от него корупция на високо равнище и организирана престъпност. Бойко Борисов пое по пътя на Иван Костов но го извървя три пъти, защото Европейският мониторинг го съпътстваше не в един, а в три мандата. Той също не е приключил напълно е се трансформира в нова процедура за върховенството на закона, която освен България, вече обхваща всички държави. В нейния арсенал няма политически сантименти, на каквито разчитат писмописците от ГЕРБ/СДС, а следи дали държавите има достатъчно надеждна съдебна система, за да гарантират, че управленските им среди не разграбват европарите. Затова се прави връзка между върховенството на закона и еврофондовете.

Досегашната липса на такава връзка например се видя чекмеджето на Бойко Борисов, където пачки с банкноти от по 500 евро, се намираха без законни основания, тоест там не действаше върховенството на закона. Доскорошния отговорник в Правителството на Бойко Борисов за еврофондовете Томислав Дончев даде правилна оценка на писмото на ГЕРБ/СДС: „Това е прозрачност. Нека партньорите ни в Европейския съюз и различните политически групи в Европейския парламент да са запознати като минимум с позицията на нашата група евродепутати или са ситуацията в страната„, коментира той през БТВ. Той обаче не посмя да направи крачка от прозрачност към осветляване. Запитан за раздадените от държавната Българска Банка за Развитие нисколихвени кредити за 1 милиард лева на 8 фирми на олигарси, Дончев направи обратен завой дълбоко: „Не вярвам че за три-четири дни или за седмица някой може да осветли и да направи достояние на обществеността какво се е случило в една банка“.

Вероятно надеждата на функционерите на ГЕРБ е, че са замели добре следите си и служебното правителство няма да има време да ги разкрие. Съставителите на писмото са били доста лекомислени, настоявайки за прозрачност. Евросъюза. наистина трябва да изостри вниманието си към България, а не да го приспива както стана по времето на комисията на Жан-Клод Юнкер, който от солидарност приятеля си Борисов, бе готов да спре механизма за сътрудничество и проверка в края на мандата си.

Новият механизъм за върховенството на закона, съчетан с пусната в действие европейска прокуратура, трябва да компенсират дефицита на работещо правосъдие в България или поне да и помогне да започне да се измъква от блатото на криминалния преход. Дошло е време Борисов да бъде изкаран на европейски показ, за да затвори скобата на мутрокрацията в най-новата българска история. Европейската прокурорка Лаура Кьошеви вече направи призив към гражданите да изпращат сигнали дори на родния си език. А мониторинговата група на Европарламента към комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи реши да е след огласяването на американските санкции, да изпрати у нас мисия през септември-октомври.

Европа изостана много от САЩ в разобличаването на корупцията в България и ще трябва да се погрижи за собствения си образ, защото става дума за проблемен член на Европейския съюз.

Автор: Светослав Терзиев

Източник: вестник „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.