НОВА КРАЖБА: ГЕРБ подари 78 млн. на „наша” фирма за опасния скелет на детската болница в София

1 3 074

Сключеният миналата година договор с консорциум около „Главболгарстрой“ за 78 млн. лв. е главната причина бившето правителство на глутницата ГЕРБ да спъва изграждането на нова национална детска болница, дочу Narod.bg.

Здравните власти признават големите проблеми около евентуална реконструкция на опасния стар скелет в двора на Александровска болница, но отказват да го бутнат.

Договорът за реконструкция на този стар строеж трябва да бъде прекратен и да се тръгне към изграждане на истинска модерна болница с добро техническо задание.

За това настояха лекари, архитекти и граждани във внесена в президентството, Министерския съвет и Министерство на здравеопазването петиция. Под петицията, организирана от гражданска инициатива „За истинска детска болница“, се подписаха над 55 000 души.

Договорът с консорциум „Детско здраве“ около „Главболгарстрой“ бе сключен през април, 2020 г. въпреки острите критики срещу липсата на добро техническо задание и възлагането на строителството на инженеринг – тоест строителят трябва и да проектира, и да изпълни строителството.

Безумие е толкова много въпроси да се оставят за решаване от самия строител без ясно задание какво се иска от него, критикуваха архитекти и лекари.

Реклама

Сериозни съмнения бяха поставени и за конструктивното състоянието на предвидения за реконструкция корпус в двора на Александровска болница, архитектите предупредиха и че сградата е в разрез с общия устройствен план на София.

На мястото има незавършен 12-етажен строеж – с два основни корпуса и още 6 триетажни корпуса, като бе предвидено те да се реконструират и да се допълнят с още строителство.

Здравното министерство не се вслуша в критиките и сключи договора с консорциума около „Главболгарстрой“, а после изненадващо бившият премиер Бойко Борисов се намеси разпореди сградите все пак бъдат съборени. В тази изцяло нова ситуация от МЗ настояха, че бутането и изграждането наново на болницата може да продължи със стария договор, сключван със съвсем различна задача – реконструкция.

Изискахме документи и отговори по Закона за достъп до обществена информация, от които става ясно, че след месеци на високомерно отношение здравните власти са установили, че 9 от общо 12 етажа трябва да бъдат съборени; че конструктивната експертиза не дава достатъчно информация и трябва да се изготви нова; че довършването на старите корпуси изисква тежки и дълги процедури, се казва в петицията на гражданите. „Въпреки това държавата продължава да се напъва да завърши стария скелет, дори и след като се налага да разруши 75% от него.  

Единственият аргумент за това е посочен в кореспонденцията между ведомствата – да бъде изпълнен сключеният договор с изпълнителя – „Главболгарстрой“ АД, „ГБС – Пловдив“ АД и „Главболгарстрой Интернешънъл“ АД, обединени в ДЗЗД „Детско здраве““, пише в петицията.

Според авторите й договорът може да се прекрати дори без неустойки, а държавата  няма интерес от изграждане на болница, която е остаряла и негодна още преди да е построена.

1 Коментар
  1. Поповски казва

    Спрете крадеца ИБРЯМ АЛИЕВ МУСТАФОВ , който е взел болницата в Раднево чрез заплахи, насилие и злоупотреба на власт от страна на ГЕРБ и който източва здравната каса и чрез други свои фирми и взети болнични заведения!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.