КРАЙ на кражбите ЗА МИЛИАРДИ: След разкрития на Narod.bg Васил Грудев изритан от Фонд „Земеделие”

1 8 177

Край на кражбите на милиарди! Шефът на Фонд „Земеделие” бе изритан от поста след серия публикации на Narod.bg за криминалните схеми!

Нова серия от смени по върховете на Министерство на земеделието предприе в четвъртък аграрния министър Христо Бозуков. От 14.30 часа започна УС на държавен фонд “Земеделие”, който ще смени сегашният титуляр Васил Грудев, научи “Mediapool”.

Неговото място ще бъде заето от икономиста Борис Марков, посочиха източниците ни. Агроминистърът смени в четвъртък и цялото ръководство на държавната фирма “Напоителни системи” и шефката на САПИ Мирослава Наумова.

Оказа се, че в последните дни е текла проверка на дипломата ѝ за магистър.

Преди дни Бозуков обяви куп потенциални нарушения, извършени в държавната фирма „Напоителни системи“ и свързани с нейния директор Снежина Динева. По думите му шефката на „Напоителни системи“ е ремонтирала кола на майка си срещу 2800 лева от касата на фирмата и в същото време не полагала грижа същата тази фирма да си прибере вземания за 4 млн. лв. Бозуков посочи, че срещу Динева се водело разследване от прокуратурата, което може да стигне и до обвинителен акт.

Снежина Динева потвърди за ремонта на колата на майка си с държавни пари, но оправда това с факта, че 2017 г. насам ползвала служебно този автомобил за командировки. Тя твърди, че няма информация срещу нея да има дела или разследване и отрече Напоителни системи да има несъбрани вземания от 4 млн. лв.

Снежина Динева уточни още, че ползва автомобила на майка си BMW 5 като служебен. „Колите на дружеството са 60 -годишни, повечето от тях не са в движение, използването на частни коли от роднини ни излиза по-евтино отколкото да наемем коли“, обясни Динева.

Реклама

По думите ѝ това е законна процедура, която е правена и от предходни ръководства на държавната фирма.

До провеждане на конкурси за членове на органа на управление на дружеството на техните места са назначени съответно Димо Чопков, Георги Стоянов и Ангел Ангелов.

Шефката на САПИ напуска по здравословни причини

В четвъртък бе сменена и шефката на Системата за агропазарна информация (САПИ ЕООД) Мирослава Наумова. Тя е снаха на бившия депутат от ГЕРБ Снежана Дукова, която почина през 2019 г. Самата Дукова бе депутат от партията на Бойко Борисов – в 41, 42, 43 и 44 Народно събрание. Като педагог и училищен директор, тя беше член на комисията по образование.

Само преди няколко месеца около Наумова избухна скандал след сигнал, че в определени месеци на 2020 г., благодарение на различни добавки, заплатата ѝ е стигала до 12 000 лв.

Прелюбопитен факт е, че за цялата 2020 г. Наумова е получила общо заплати за 59 940 лева, а печалбата на САПИ за цялата година е по-малка от възнагражденията ѝ и възлиза на 51 133.84 лв. В последните дни в Министерство на земеделието е текла проверка на дипломата ѝ за магистър, посочиха пред Mediapool от ведомството. Мястото на Наумова се заема от Агоп Каспарян до провеждането на конкурс за длъжността.

В официалното съобщение се казва, че самата Наумова е подала молба за освобождаване с мотив – здравословни причини. Молбата ѝ била удовлетворена от министъра.

За Агоп Каспарян се посочва, чe професионалист с дългогодишен експертен опит в сферата на икономиката, финансите, информационните технологии и маркетинга. Притежава магистърска степен по „Макроикономика“ от Университета за национално и световно стопанство.

1 Коментар

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.