КОЩУНСТВО: Напук на далаверите в енергетиката лъсна измама за 333 млн. лв. от хората на Баце (ПОДРОБНОСТИ)

0 6 850

В разгара на скандала със съмнителните обществени поръчки и явния конфликт на интереси в „Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО), държавната компания, УПРАВЛЯВАНА ОТ ПИОНКИТЕ на Бойко Борисов, които останаха неизчегъртани,  е обявила нова мегапоръчка за 275.5 млн. лв. без ДДС, което е повече от 333 млн. с данъка, разкри Narod.bg.

Търгът е публикуван на 7 юни, а крайният срок за получаване на оферти или заявления за участие е 6 юли. Смущаващото в случая е, че отново ще се подписват рамкови споразумения, през които именно и сега става непрозрачното раздаване на стотици милиони от изпълнителния директор на ЕСО Ангелин Цачев към бившата му фирма ЕМУ от Търговище.

Новата мегапоръчка е предназначена за възстановяване или изграждане на нови електропроводи, като точно това е предметът на рамковото споразумение от 2019 г. между ЕСО и ЕМУ. На теория участник в новата процедура може да бъде всяко българско или чуждестранно физическо или юридическо лице или техни обединения, но на практика фаворити пак са ЕМУ и свързаната с нея „Импулс ко“, тъй като именно те имат нужния опит от последните години и покриват изискванията.

Какво предвижда поръчката

Реклама

Търгът е разделен в две позиции. Първата от тях засяга електропроводи с напрежение 60 и 110 кV, а втората – по-големите от тях – с напрежение 220 и 400 кV. Всяка отделна поръчка ще се изпълни чрез доставка на конструкции, материали, изпълнение на строително-монтажни работи и въвеждане на обекта в експлоатация. Очаква се работата по всяка от двете позиции да приключи в рамките на 60 месеца.

Маневрите на Цачев

През лятото на 2019 г. изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев е сключил рамкови споразумения за ремонтни дейности с ЕМУ и „Импулс ко“ – собственик на първата, за която преди е работил Цачев, е Таню Танев, а втората е притежание на Свилен Кръстанов, но двамата са свързани през други дружества.

Общият бюджет по договорите е 70 млн. лв., а срокът им на действие – до лятото на 2023 г. Защо тогава е нужно ЕСО да сключва нови, петгодишни рамкови споразумения за 275 млн. лв., при положение че има такива, които ще са валидни още две години, не е ясно.

Единственото логично обяснение е, че се прави опит за „изчистване“ на досегашните схеми. На практика за изминалите две години ЕСО е възложила дейности за над 220 млн. лв. на ЕМУ и „Импулс ко“, или над три пъти повече от предвидения в рамковите споразумения бюджет. Освен това са възлагани не само рутинни дейности по поддръжка на мрежата, а изцяло нови проекти като далекопровод до Гърция, който отгоре на всичко е финансира с европари и би следвало за него да се проведе открита процедура.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.