Слави направил партия с 12 млн. лева борч, КОЙ даде парите и срещу какво?

1 17 678

Слави Трифонов се отказва да бъде депутат и литка последователите си, че действията му били продиктувани от стремежа му да носи отговорност достойно. Във фейсбук профила си написа следното: „Аз няма да се кандидатирам за следващия Парламент, защото моето място не е там, а да нося отговорност за хората, които са там и това, което правят. Разбира се, аз мога да нося тази отговорност и от една друга институция, но за това… като му дойде времето.“

Според много независими наблюдатели обаче Трифонов се опитва да изпързаля всички за мотивите си, които лишават огромното му его от удоволствието да е част от следващия парламент. Притеснението му идвало от това, че няма как да обясни на избирателите какви пари е печелел през последните десетилетия и плащал ли си е данъците за тях в България. Защото всеки депутат, както и всеки министър, заместник-министър и шеф на държавна агенция трябва надлежно да декларира всичко това.

Ловки трикове използва Слави Трифонов за капиталите, с които финансира телевизионния си бизнес. В схемата е включена мрежа от офшорки, за които няма данни кой е собственик, показа проверка на в. „Галерия“. С интерес щеше да се очаква декларацията му като депутат пред КПКОНПИ, макар че той не удостои с личното си присъствие 45-тото народно събрание.

Лидерът на „Има такъв народ“ е дългогодишен продуцент на шоуто си по БТВ, а след това направи и своя телевизия „Седем-осми“. Тя е собственост на едноименното акционерно дружество. В търговския регистър Слави Трифонов е декларирал, че е собственик на 99,99% от акциите на „Седем-осми““ АД. Фирмата му обаче не се контролира от него. Реално офшорката „Фулмър Ентъртеймънд“ ООД има вземане за 11,7 млн. лв от „Седем-осми“. Това означава, че някой е дал крупната сума на Слави Трифонов, за да създаде бизнеса си, и този някой е мистерия.

„Фулмър Ентъртеймънд“ ООД е регистрирана в щата Далауеър, който е един от най-малките американски щати и е известен като данъчен рай. За да се загуби нишката за финансирането на бизнеса на Трифонов „Фулмър Ентъртеймънд“ ООД е купила вземането на друга офшорка към „Седем-осми“. Това е „Фулмър Трейд Линкс“. Тази информация е налична в Търговския регистър, но не и кой е дал крупната сума на Слави Трифонов, за да развива телевизионния си бизнес в България, която той може да бъде задължен да върне във всеки един момент.

Схемата с финансиране и изкупуване на дълг между офшорки, които които в крайна сметка са дали пари на родни олигарси, се използва масово по време на прехода, но в закона няма пречки за нея. Официално акциите на Слави Трифонов са на „Седем-осми“, но дружеството дължи 11,7 млн.лв и реално той държи в ръцете си бизнеса, защото може да си поиска парите във всеки момент.

Реклама

Според данните в българските регистри парите от САЩ са отпуснати като заем на „Седем-сми“ още през 2008 година и дългът още си стои. По закон Слави Трифонов като депутат и председател на партия, няма задължение да декларира кой е собственик на юридическото лице в чужбина, което е финансирало акционерното дружество в България. Но може и да го направи, защото в декларацията се посочват факти и по желание.

Както в. „Галерия“ разкри, Трифонов не се съобрази с изискването на закона да не управлява търговски дружества в качеството си на народен представител. 2 седмица след като положи клетва в 45-тото народно събрание, лидерът на ИТН беше и продължава да бъде член на съвета на директорите на три фирми, сред които и „Седем-осми“ АД.

Той така и не стъпи в Парламента с най-кратък живот в най-новата история на България. Единствената му поява бе онлайн за клетвата. За разлика от Дългия много други депутати напуснаха управлението на фирмите си, включително и верните му икономисти Пламен Данаилов и Любомир Каримански.

Офшорката от САЩ, която е дала заем на Слави Трифонов, бе проверявана още през 2010 година в Парламентарната комисия по корупция и конфликт на интереси по искане на ПП „Атака“. Тогава не бяха открити нередности ,но Трифонов по това време не беше нито председател на партия, нито депутат.

Автор: Борис Крумов

Източник: в. „Галерия“

1 Коментар
 1. Череп Божков от Дубай казва

  Е, как кой й ги даде на Славуца тия 12 млн.лева?!
  Солидарно платиха и си поделиха масрафа следните лица:
  1).Черепа;
  2).Братя Галеви;
  3).Маргините;
  4).Маджо;
  5).Сопола от Сараите

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.