Кошмари в ГЕРБ: Служебният кабинет ще стърже до есента, вървим към трети вот

1 24 126

Кошмарът на ГЕРБ се сбъдва наяве – служебният кабинет ще стърже неуките калинки на Баце до късна есен, научи Narod.bg.

Очертава се трети вот с избори до дупка, не крият политици от целия спектър, въпреки публичните клетви, че ще правят правителство. Инфото бе потвърдено пред 19′ от три от четирите водещи партии.

НС отново няма да успее да излъчи правителство, а играчите вече открито говорят за подобен развой на събитията. В крайна сметка, наесен се очаква да имаме безпрецедентен трети парламентарен вот за годината, съчетан с избора на държавен глава. Планираната дата е в края на октомври.

Въпреки това Ива Митева от Има такъв народ (ИТН) допусна, че този път формацията на Слави Трифонов ще успее да формира кабинет.

„Моето вътрешно убеждение е, че ще се опитаме да направим правителство, доколкото това е възможно и отговаря наистина на нашето убеждение и мисленето ни. В предишния парламент беше много трудно да се работи”, каза тя.

Но веднага уточни, че първо трябва да се види резултатът от вота на 11 юли. Мнението й не се споделя от други водещи лица в партията на Слави.  Напомняме, че в 45-ото НС тя върна мандата си на президента, тъй като категорично отказа да влиза в коалиция с т. нар. парии от статуквото.

Реклама

Всички социологически прогнози обаче отново вещаят, че ГЕРБ, БСП и ДПС заедно ще получат над 121 депутати и „вътрешното убеждение” на Митева е под голям въпрос.

Преди седмици президентът Румен Радев вече изрази опасение, че може да се стигне до нов вот за НС наесен.

„Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и да съставят правителство в рамките на следващия парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции.

НС контролира изпълнителната власт, една функция, която беше отслабена значително по време на управлението на Бойко Борисов“, коментира той.

Всъщност, за президента е по-добре вотът за него да бъде подготвян от служебното правителство, което може да управлява неограничен срок от време при избори след избори.

„Трети парламентарен вот е теоретично възможен”, заяви по-рано и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според социолозите Сараите имат шанс за засилване на своето присъствие в новото НС. Карадайъ призова за диалог и сформиране на „ценностни мнозинства“ в следващия законодателен орган, т.е. прикани за коалиция. „Отказът от диалог е антидемократичният инструмент”, посочи той.

1 Коментар
  1. комита казва

    така и простосмъртните неразбраха че парламентарна република е кочина в БГ-президенстска република един да носи отговорност и да се махне тоз парламент дет изсмука последните сосове на държавата

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.