ПАК ДАЛАВЕРА: Куц ремонт на опасен участък от „Тракия” глътнал 200 млн. лв. – парите окрадени за чекмеджето на Бойко

0 1 886

Новият шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Апостол Минчев е започнал инспекция на ремонтите, които текат на две от магистралите в страната, съобщиха от ведомството, предаде репортер на Narod.bg.

В средата на април стана ясно, че големият ремонт на магистрала „Тракия” продължава, но изпълнителите се връщат към участък, които вече беше ремонтиран.

На 19 април от предишното ръководство на АПИ, назначено от хунтата ГЕРБ, обявиха, че затварят участъка между 163-ти и 157-ми км в посока София. Причината е ремонт на жп надлеза при 159-ти км над линията Пловдив – Бургас. Затварянето ще е до 15 юни.

Въпросният надлез се намира на същия 12-километров участък, който бе крадливо ремонтиран през декември 2020 г.

Отсечката беше първият етап от големия ремонт на трасето при Чирпан и Стара Загора на общо 52 км от „Тракия“, позната разговорно като „вълнистата“ магистрала, разбита поради некачествения строеж, спретнат с остатъци поради тоталните кражби по времето на Баце.

Засега не се знае колко точно ще струва той, но едва 16 км от него прогнозно са 70 млн. лв., казаха от АПИ, което значи, че е възможно общата стойност на отсечката да е около 200 млн. лв., тлъстият пай от които трябва да е поел към прословутото чекмедже на Бойко.

На 3 юни при проверка на ремонтните дейности в същия 200-милионен участък от АМ „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора е констатирана поредната далавера на Баце и компания –

Реклама

влагане на некачествени и несъгласувани от Института за пътища и мостове строителни материали.

Отдавна чаканият ремонт на Чирпанския участък на автомагистралата започна в началото на февруари. Прословутата отсечка бе наречена от шофьорите „Тракийско море“ заради плачевното състояние на настилката.

Сега обаче се установява, че строителят продължава да изпълнява през пръсти работата си. Освен некачествените материали инспекцията на АПИ е установила, че той не е изпълнил техническите указания за ремонта.

Липсва също така компетентен технически ръководител по асфалтополагане, както и компетентен технически надзор и удачен проектантски и авторски контрол. Отговорни за това са фирмата строител, строителният надзор и проектантът, посочват от АПИ.

При инспекция на ремонтните дейности на участъка от АМ „Марица“ в района на Свиленград е установено неточно, некачествено и технически неудачно проектантско решение на преходите насип – мост, както и повреди по конструктивни елементи и откосите на мост, на който се извършват строителни работи.

Проектантът на обекта се е държал неуважително. АПИ като възложител на строително-монтажните работи ще поиска извършването на независима техническа експертиза и ще бъде търсена отговорност от проектанта, включително финансова и спиране на авторските права.

Инспекциите на стратегически пътни обекти на председателя на УС на АПИ инж. Апостол Минчев продължават, съобщиха от агенцията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.