След лъжите на Баце: Служебният кабинет даде пенсии на Васил Найденов и още 62-ма творци

0 2 488

Награди за изпълнители, композитори, музиканти и групи от „Златния орфей“, гласувани от кабинета „Борисов 3“, вече са при тях. Отпуснатите държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията бяха очаквани, но неполучени от февруари досега от 63-ма творци.

Постановлението на Правителството във връзка с решение на Народното събрание от 25 февруари и излиза едва през май, а средствата за него така и не са отпуснати до края на мандата. Средствата за наградите са подсигурени от служебното правителство веднага след встъпването му в длъжност. Те вече са преведени на куп на одобрените от първия списък изпълнители. Така артисти като Богдана Карадочева, Марги Хранова, Васил Найденов, Митко Щерев и десетки други, вече са получили своите награди.

С постановление номер 185 на Министерски съвет от 10 май са одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата за 2021 година в размер до 280 500 лв за изплащане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията за срок от три години. На 40 лица в размер на 500 лв всяка и на 23 лица в размер на 350 лв всяка за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата. Критерият защо едни ще взимат 500 лв, а други по-малко, остана до последно неизяснен, но и непроменен.

Реклама

За жалост певицата Ваня Костова и композиторът Атанас Косев починаха преди да дочакат финансовото измерение на признанието. То дава неяснотата как ще се процедира с други, но не по-малко заслужили творци от областта на естрадното изкуство, чиито документи за трудов стаж към „Концертна дирекция“ през социализма са частично или напълно унищожени. Този социален проблем стана и причина властта да потърси начин за компенсация на музикалните светила от близкото минало. Едни от тях проплакаха, че са пропуснати, а реакцията им провокира разширяване на списъка. Той в крайна сметка не бе узаконен.

Вестник „Минаха години“ припомня, че и той не е напълно справедлив, защото са пропуснати същинските основатели на Българската естрада – Илияна Антонова, ветераните Кирил Кузманов и Стефан Георгиев от квартет „Алегро“, Димитър Йосифов и много други.

Източник: в. „Минаха години“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.