Проф. Мира Кожухарова разкри: НОЩ е излишен, прокарваше решения на властта

0 1 525

Липсва един текущ анализ на COVID епидемията от края на месец март миналата година. За това призна съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова пред БНТ.

По думите й, когато се сблъскваме с един нов проблем, такъв анализ е абсолютно задължителен и това е начинът да се предпазим от груби грешки, това не беше направено през цялото време. „Надявам се да е от полза за цялото здравеопазване този анализ, за да се види кои стъпки са били правилни и кои са били вредни“, настоя проф. Кожухарова.

Тя опроверга изказването на бившия здравен министър Костадин Ангелов, че в момента няма управление на здравната криза, има само хаос.

„Бях учудена от това изявление. Той какво смята, че целият екип на здравното министерството и хората в мрежата са престанали да работят, защото той не е министър? Хората си работят и те няма да престанат да работят затова, че се е сменил ръководителят“, коментира проф. Кожухарова.

Според нея липсата на Националния оперативния щаб не променя нищо. „Националният оперативен щаб не вземаше решения, не правеше анализи. Беше като една сводка на „Информбюро“. Мисля, че категорично в момента няма нужда от тях“, категорична бе тя.

В Министерство на здравеопазването има достатъчно много експерти, така че те имат много добър капацитет да вземат решения и да правят анализи. Това беше една от основните грешки.

Реклама

Хубаво започнаха без план, след това обаче се вземаха хаотично политически решения, посочи проф. Кожухарова. Според нея хората станали свидетели на безкрайно сменяне на съвети и на решения в НОЩ.

Нито веднъж никой не каза анализирахме това, което направихме, анализирахме, че страната беше разделена на области и имаше огромни опашки от кола – и това беше грешка. Защо никой не го каза, това беше очевидно, запита здравният съветник. 

Като затвориха Банско, анализираха ли каква беше ползата от това, ако бяха направили анализа, нямаше да затворят отделни области, защото се видя, че няма полза от това, добави тя.

Според проф. Кожухарова България е трябвало да започне с първата доза на ваксинацията много на широко. А министерството е взело решение да пази втората доза.

„Ако данните, че 50-60% са склонни да се ваксинират, са верни, трябваше на всички да бъде осигурена първата доза и сега да довършваме имунизацията.

Ние пропуснахме шанса да ваксинираме хората, когато имаха желание. България закъснява по отношение на ваксинирането на уязвимата група – възрастни хора и хронични заболявания“, каза още проф. Кожухарова.

Според данните броят на желаещите да се ваксинират е намалял. В момента преобладават хората, които си завършват имунизацията, завърши проф. Мира Кожухарова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.