Наглеци лапнаха 300 млн.: PCR-ът струва 8 лв., дерат българите с по 100 и нагоре

0 4 758

Пандемията от Ковид-19 се оказа златна мина за няколко големи частни лаборатории. Само за една година те са спечелили общо над 300 милиона лева, установи проверка на „Уикенд”.

До 2 юни тази година в страната са направени 2 851 207 теста, сочи единната статистика. Средната цена на теста е 100 лева, което означава, че няколкото фирми са реализирали оборот от 285 милиона лева.

Много тестове, особено миналата пролет, обаче са правени „на черно”, тоест – без изобщо да се отчитат в РЗИ. Така оборота от тестове набъбва още и надхвърля със сигурност 300 милиона лева, посочват източниците на вестника.

Според тях, печалба на лабораториите от всеки един тест е най-малко 60 лева, като се махнат разходите за персонал, машини и други подобни. Това показват сметките на компетентни по въпроса.

Докато във Франция, например, всеки здравно осигурен има право на безплатен тест, тук цената му е повече от солена  – лабораториите дерат кожи и искат между 95 и 130 лева от пациент, който няма направление.

За средното българско семейство това автоматично прави изследването „мисия невъзможна”, защото и разкарването до личния лекар, висенето пред кабинета му и вземането на документ за безплатно изследване е друга огромна недомислица. Пък после имало бум на заразени…

При това Франция далеч не е единствената европейска страна, в която здравно осигурените не плащат за изследването. В Германия, Австрия и къде ли още не из Европа и САЩ, държавата поема разходите, както за тестовете, така и за редица скъпи лекарства. 

Реалната цена на консумативите за PCR-те е била 23 лева в разгара на кризата, твърди източник на „Уикенд”.

Сега обаче пазарът е наситен и стойността е вече тройно по-малка – между 8,80 и 9,70 лв. На турската граница, например, предлагат тестове за по 20-тина лева и източниците ни казват, че това е реална стойност с калкулирана скромна печалба.

Когато пациентът е с направление, Националната здравна каса плаща за един PCR тест 60 лева. Чудесна сума, от която остава и за лабораторията, и за джипито.

Реклама

Затова според източниците ни още от началото на пандемията има договорки за допълнително парично стимулиране на личните лекари, които се ангажират да пращат пациенти.

Странно е обаче, че досега не се е чуло полицията да разследва подобни афери. Затова пък се знае за мнозина пациенти, които нямат и най-малък симптом на Ковид-19, а са с бъбречни, ендокриноложки или кардиологични оплаквания, но личните им лекари им тикат направления за тестове и ги отпращат към определени лаборатории, дето работели „най-добрите”.

По кодове в направленията пък лаборантите разпознавали кой е лекарят – доставчик на пациенти и накрая на месеца му връчвали дискретно предварително уточнената сума. Затова не лъжат лекари, които споделят, че на ден изкарват само от тестове по 500 лева. Пари, които никакъв данък не ги лови. 

Жътвата от писиарите обаче видимо затихва и през последните седмици бройката им драстично намалява. Причината е ясна – мнозина вече се ваксинираха, а и за пътувания през граница се появиха и други възможности, които изключват скъпите тестове. 

Иначе големите лаборатории в България са известни – „Рамус”, „Синевио”, „Лина”, „Бодимед”. Не твърдим, че точно те са правили далаверата с личните лекари, но пък е факт, че много малки лаборатории след Ковид кризата ще затворят врати. На тях в началото на заразата дори не им е дадено да помиришат от скъпите PCR-тестове.

Вярно е, и това, че някои от тях не разполагат с цялата необходима апаратура и им се налага да препращат пробите си към по-големите, които имат модерна техника. Оказва се обаче, че и уж по-големи лаборатории, при това в областни градове, също са без машини и консумативи за по-сложни изследвания.

Те обаче ги предлагат в листата си с услуги. След това събират пробите и ги препращат на други места из столицата и страната, където могат да ги обработят. Така из България се разнася венозна кръв, екскременти и какво ли не. Каква е достоверността на изследванията, не е ясно. Стават и обърквания.

От друга страна, източниците ни са категорични, че в България само по силите на малцина е да обзаведат лабораториите си с модерна техника. Най-често тя е доставена с пари по европроекти. Малките лаборатории нямат нито връзките, нито контактите, за да се доберат до фондовете на Брюксел.

Като пример за ускорено развитие се сочи лаборатория в Бургас, която вихрено набира скорост, но зад възхода й казват стоят политическите връзки на собственика й. Той самият бил кандидат за депутат, но успял да стане само общински съветник.

При него сега се прави, например, изследването за клетъчен имунитет, което е недостъпно за колегите му в голяма част от страната. Затова от няколко съседни области събират пробите и два пъти седмично ги пращат в Бургас.

Напоследък обаче въпросната структура е в яростна схватка с друга от големите лаборатории в страната и не е ясно какъв ще е изходът от тази битка за надмощие.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.