Битката за президент: Ето ги политическите мюрета, които искат да ядат бой от Румен Радев

0 3 709

Цяла плеяда от политически мюрета ще се изправи срещу президента Румен Радев в битката за „Дондуков” 2 през есента, научи Narod.bg. Поне петима ще се борят за президентския пост през октомври.

След боксьора Кубрат Пулев и ММА-боецът Станислав Недков – Стъки, в публичното пространство най-вероятно ще възкръснат и образите на Петър Стоянов и Николай Младенов. Нищо чудно най-новата левица също да изненада с кандидат – като Жан Виденов например, пише „Уикенд”.

Защо обаче се очертава такъв разнороден наплив за поста държавен глава? Заради страха от огромния рейтинг на настоящия президент Румен Радев, който е смразил всички партийни централи.

Всички са в ступор от подема на Радев и затова досегашните управляващи са решили да предприемат следната тактика – да финансират и да нахъсат различни публични фигури, които да участват в президентската надпревара, с цел максимално разсейване на вота.

Идеята на ГЕРБ била Румен Радев в никакъв случай да не бъде обявен за победител още на първи тур, защото това би означавало пълен политически крах за партията на Бойко Борисов.

Реклама

Не случайно доскорошните управляващи мълчат по темата „номинация за президент”. Бившият премиер окончателно се отказа от плановете си лично да премери сили с Радев, но новината е, че ГЕРБ въобще не смеят да издигнат тясно партийна кандидатура за „Дондуков” 2.

Вместо това Борисов и хората му ще хвърлят всички сили в това новият президент на България да бъде избран на втори тур. „Уикенд” научи, че те ще изчакат балотажа, за да калкулират възможностите и да решат кой от кандидатите да припознаят и подкрепят.

„ГЕРБ нямат нито една силна фигура – никой, съпоставим с Румен Радев. Ако той спечели още на първи тур – излита в космоса с няколко обиколки пред тях. Чисто имиджово това ще е пълен погром за тях”, обясни пред „Уикенд” известен политолог.

Според него, колкото и несериозна да изглежда кандидатурата на Кубрат Пулев например, той би могъл да отмъкне 6-7% от най-младата и екстравагантна аудитория. Фигурите на Петър Стоянов и Николай Младенов пък имали някакъв потенциал да събудят носталгията у най-десните избиратели и така също да отклонят няколко процента от вота. Ако Младенов бъде подкрепен от ГЕРБ, вероятно би взел над 20%, които обаче няма да са му достатъчни.

Ако Жан Виденов също реши да се впусне в надпреварата, картината би станала още по-пъстра. Все още не е ясно обаче какво точно би го мотивирало да се изправи срещу кандидата, подкрепен за първия мандат от БСП.

Едно е сигурно обаче – неговата игра няма да е в съучастие с ГЕРБ, а със съвсем друг отбор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.