Херо Мустафа разби Боко Мутрата: Непрекъснато ми се оплакват от корупция

4 5 769

Скандални разкрития направи Н.Пр. американската посланичка у нас Херо Мустафа и разби Боко Мутрата, видя Narod.bg.

US-дипломатката разказа, че компании от САЩ с бизнес в България постоянно й се оплакват от корупция. Херо Мустафа заявява категорична и, че използването на държавни ресурси за лични облаги няма да бъде търпяно.

Ето какво още казва Н.Пр. Херо Мустафа в свое изявление, предоставено на „24 часа“.

„През първите няколко седмици от пристигането си в България през 2019 г. очертах три приоритетни области за своя мандат: свързаност, сътрудничество и борба с корупцията. След като изминаха 19 месеца от пребиваването ми в страната, съм убедена, че тези приоритети са по-важни от всякога. Пандемията от коронавирус не само увеличи предизвикателствата при поддържането на връзки и сътрудничество, но също така постави фокус върху необходимостта от справедливо и прозрачно управление на ограничените обществени ресурси.

България е страна, притежаваща съкровища. Има богата история, природа и култура, а българите са образовани, трудолюбиви и гостоприемни. Всички предпоставки за успех са налице. Но корупцията пречи на потенциала на страната.

Въпреки богатствата преките чуждестранни инвестиции в България продължават да представляват малка част от БВП на страната.

В скорошно проучване на Евробарометър се посочва, че според 85 на сто от фирмите, функциониращи на българския пазар, корупцията е ендемично явление. Американски компании постоянно ми се оплакват от корупция.

В САЩ отдавна сме осъзнали колко дестабилизиращо въздействие има корупцията по целия свят и сме превърнали борбата с нея в свой приоритет. По-рано тази седмица президентът Байдън издаде Меморандум за преглед на националната сигурност относно борбата с корупцията, който за първи път извежда противодействието на корупцията като основен интерес за националната сигурност на САЩ.

Реклама

Меморандумът подчертава начините, по които правителството на САЩ ще работи съвместно със своите съюзници и партньори и ще подкрепи жизненоважната дейност на нашето гражданско общество и медии, които играят ключова роля при разкриването на корупционни действия. През изминалата седмица Общото събрание на ООН също проведе първата по рода си специална сесия, посветена на превенцията и борбата с корупцията в глобален мащаб.

Няма държава, която да е предпазена от появата на корупция, и затова са нужни непрестанни усилия за повсеместна борба с нея.

Следвайки тази цел, наскоро САЩ наложиха санкции по Глобалния закон „Магнитски“ срещу Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и на техните мащабни търговски мрежи, заради участието им в корупционни действия. С тези санкции се замразяват активите на тези лица и свързаните с тях фирми, намиращи се в САЩ или притежавани, или контролирани от лица в САЩ. Освен това на лица в САЩ се забранява да извършват сделки с тях, с което на практика се прекъсва техният достъп до американската финансова система. Тези санкции са най-мащабното действие в историята на Глобалния закон „Магнитски“, осъществено в един ден, и представляват увеличение с 25 на сто на общия брой на лицата и компаниите, санкционирани по тази програма. Също така Съединените щати посочват, че Пеевски, Желязков, няколко други бивши длъжностни лица и членовете на техните семейства нямат право да влизат на територията на САЩ поради участието им в значителни корупционни действия, включително подкупи и злоупотреба с държавни средства. Мерките срещу тези лица имат за цел да подкрепят усилията на българския народ да се справи с бича на корупцията.

Наясно сме, че тези действия няма да решат проблема с корупцията в страната. Въпреки това те са знак към света, че използването на държавните институции за лична облага няма да бъде търпяно. Надяваме се, че те ще стимулират България да проведе необходимите реформи за укрепване на своите институции и окончателно да се отърве от вредното олигархично влияние.

За да достигне България своя пълен потенциал, нейните лидери трябва на първо място да съблюдават върховенството на правото, поставяйки гаранции, че парите не могат да влияят на правораздавателните институции и законът служи еднакво на всички граждани. България и нейните граждани имат задължението и отговорността за изкореняване на системната корупция и освобождаване на страната от олигархичния контрол. Корупцията е ендемичен проблем, който изисква непрестанно внимание, усилия и воля.

Българското правителство е разчитало отново и отново на своето благоприятно тълкувание на даден доклад или оценка, за да се похвали с подобрение. Вместо това тези, които ръководят страната, трябва да предприемат решителни действия срещу корупцията на всички нива в българското общество, бизнес и държава, за да покажат, че имат сериозно желание да се справят с безнаказаността и рушветчийството. Те трябва да се ангажират с поддържането на надпартийна, работеща съдебна система и ефективни антикорупционни механизми. Провеждането на реформа в съответствие с принципите на правовата държава с целия наличен обществен ресурс е нелек процес, но с решителни действия от държавното ръководство, гражданското общество и гражданите ще бъде начертан пътят към успеха.

Съединените щати имат ангажимент да помагат на своите партньори да реализират пълния си икономически и демократичен потенциал, като се справят с ендемичната корупция. Ще продължим да осигуряваме помощ, за да могат българските ни приятели да повишат капацитета на своите правоприлагащи и съдебни институции. Но България не бива да разчита само на САЩ, ЕС или други външни фактори за своя успех. Бъдещето на страната зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление.

От българските граждани чувам, че искат бъдеще, в което има повече сигурност, демокрация и просперитет. Казват ми, че желаят правов ред и ликвидиране на корупцията. Ние заставаме до всички българи, които решително се стремят да направят своята страна още по- привлекателно място за живеене, работа и отглеждане на своите деца“, заяви посланикът на САЩ Херо Мустафа.

4 Коментара
 1. ГЪРНЮ казва

  ТОЗИ МИНДИЛ ДА СИ ХОДИ У ФАКАНИЯ СИ КРАВАРНИК ,АРЕ НЕМА НУЖДА ОТ ТАКИВА ПРИЯТЕЛИ ,ЩОМ СТЕ ОТОРКОВЦИ ЩО НЕ КАЗАХТЕ НАПРАВО – БОРИСОВ Е АПАША…. КВО МИ МАЖЕТЕ ШИШИ,БОЖКОВ НЕЗНАМ СИ КОЙ ….АРЕ У ЛЕВО БЪРДУЦИ КРАВАРСКИ – МАРШ ДА ВА…

 2. вл казва

  Жалко, бб комунистът,специалистът, пожарникарят, каратистът, командирът на спец батальон по време на възродителния процес, мутрата, гангстера, зтворникът в чехия, гардът на монката, главосекретарският мвреиски генерал, кестенският кмет и премиер на една от най-старите страни в европа беше натакован с 200 без да се усети от представител на феодала зад океана…

 3. вл казва

  свобода на словото, глупости сър, не само дир, а и факти трият публикации: примерно по отношение на карадайъто и посещението му в пуйкия: тe нaшитe нe ca турци, тe ca турcкo гoвoрящи мюcюлмaни, кoитo ce турчeят и cи миcлят, чe ca гoлямaтa рaбoтa, a кoгaтo oтидaт в пуйкия, мecтнитe зa хoрa нe ги имaт и им викaт гяури? Имa и зa рaзликa oт тях и турcкo гoвoрящи хриcтияни, кoитo ce нaричaт гaгaузи и Бълггaрoмoхaмeдaни, кoитo нe гoвoрят турcки….

 4. Стефан Дончев казва

  Забравете наивници! При тази политическа система нищо няма да се случи! Все същото ще е и в бъдеще. Грабежа и беззаконието на едните за сметка на другите е в основата на днешното политическо устройство. Така се сформира капитала! Там се коренят и причините за падението на Западният свят. А че Бойко и ГЕРБ са за затвор това е съвсем друго нещо, но те са продукт на политическото лоби!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.