Politico: ЕС умишлено си затваряше очите за корупцията на ГЕРБ в най-бедната държава на Европа – България

0 3 966

Европейският съюз последователно си затваряше очите за корумпираната власт в най-бедната държава на Европа – България. Сензационната статия на аналитичното списание „Politico” разбуни духовете в целия Съюз, установи Narod.bg.

Ето какво се казва в публикацията:

Съединените американски щати наложиха санкции на срещу известни влиятелни българи и над 60 свързани с тях компании. Междувременно Европейският съюз не успява да се изправи срещу кризата с върховенството на закона в тази балканска държава.

Безпрецедентната стъпка е срам за блока. Причината – санкциите хвърлят светлина върху неспособността на ЕС да осъществява контрол над собствената си територия по отношение на корупционните скандали, които освен всичко твърде често са свързани с европейските фондове. Парите отиват в ръцете на мафията в България и влиятелните олигарси.

Това е най-мащабното действие от страна на САЩ по силата на закона „Магнитски“, който е насочен към замесените в корупция и нарушаване на човешките права лица по цял свят.

Контрастът обаче е пълен. Европейският съюз подозрително е избрал да не застане рамо до рамо с България в борбата й с корупцията. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и германският канцлер Ангела Меркел последователно си затварят очите за разрива на върховенството на закона в най-бедната държава в ЕС.

Бившият премиер Бойко Борисов, който доминираше на политическата сцена в България през по-голямата част от изминалото десетилетие, е близък техен съюзник в Брюксел и дясноцентристката ЕНП. Той никога не бе подлаган под съмнение заради провалите на страната по отношение на съдебната власт.

Корупцията е проблем, отдавна идентифициран като такъв в България. Мащабът на разгърналите се през последните години корупционни скандали хвърли светлина върху това как мафията ефективно е завладяла държавата и упражнява контрол с помощта на институции като съдебната власт, службите за сигурност и медиите.

Реклама

Обект на санкции е Делян Пеевски – противоречив медиен магнат и бивш депутат

Според Министерството на финансите в САЩ Пеевски „редовно се занимава с корупция и използва влиянието си и подкупи, за да се предпази от публичен контрол и междувременно да влияе върху ключови институции и сектори в българския обществен живот“. Пеевски е свързан с ДПС, член на либералната група „Обнови Европа“. Очертава се като един от символите на корупцията в България. Съединените американски щати заявиха, че Пеевски е работил, „за да повлияе негативно на българските политически процеси по време на изборите през 2019“.

Санкциониран е и хазартният бос Васил Божков (Черепа) – един от най-богатите българи, както и Илко Желязков, който към днешна дата е част от Националната служба за контрол на СРС.  Обект на санкциите са 64 свързани с тях компании. Орязан е достъпът им до американската финансова система.

Паралелно с това Държавният департамент са САЩ обяви и забрана за влизане на територията на страната на по-широк кръг лица, техните семейства, сред които и бивш зам.-министър.

Министерството на финансите обясни, че Божков – който в момента се намира в Дубай, въпреки всичко е регистрирал собствена партия, спечелила почти 3% на изборите през април. Бившият хазартен бос е подкупвал правителствени служители няколко пъти. В съобщението на Вашингтон се казва още, че бизнесменът е планирал да предостави парична сума на бивш представител на властта по-рано тази година, за да му „помогне да създаде канал за руски политически лидери, които да влияят на българските държавни служители“.

Това обаче е върхът на айсберга

Желязков е посочен като подставено лице на Пеевски. Двамата са въртяли схема за подкупи на представители на властта с помощта на различни средства като обмен на информация и лоялност.

Външното министерство в страната реагира в сряда, като не коментира конкретните случаи, но посочи, че България е ангажирана в борбата с корупцията и остава готова за диалог с Вашингтон. Партията на Божков отказа коментар. Междувременно Пеевски отхвърли обвиненията и обеща да се обърне към съда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.