И докторите на Баце станаха мутри: В Правителствена болница въртят трафик на органи (ЗЛОВЕЩ ЦЕНОРАЗПИС)

0 4 249

И докторите на мутрата Бойко Борисов овладяха прийомите му – брутални факти за трансплантациите в Правителствена болница „Лозенец“, доскоро под властта на Тиквата, разкри на брифинг служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, видя Narod.bg.

Фалшиви пациенти, подправени подписи и протоколи, машинации на класациите за листите на чакащите са само част от фрапантните нарушения, заради които МЗ освободи днес целият управителен съвет на бившата Правителствена болница начело с проф. Любомир Спасов.

Там, според информацията на Кацаров, е действала същинска схема за трафик на органи от чужбина. Сред неправомерно трансплантираните е и висш чиновник. Вчера се появи информация, че става въпрос за Веселин Даков, който бе главен секретар на Министерския съвет.

В периода 2019-2021 г. до 27 април т.г. в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбреци. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Имена като Валентин, Артьом, Руслан… Всички реципиенти са записани като чичовци и лели от Израел, Япония, Оман, Израел. Тези хора обаче, както установяваме, не са роднини помежду си, а законът не позволява донорство при непряка роднина връзка, уточни д-р Кацаров.

Медицинският надзор има процедура за проверка на това криминално престъпление. Има информация, че това са фалшиви реципиенти.

Реклама

През април месец има трансплантация на черен дроб от трупен донор. При обявяването на ситуацията процедурата е – анализ на генотипа на донора и на тази база от листата на чакащите, автоматично, се прави пресявка кои са най-подходящи – спешни, неотложни и т.н. Така се посочва първият. Това е направено от Медицинския надзор и са били посочени 3 души, първият от които, с най-висока оценка с 54 точки, е трябвало да бъде трансплантиран във ВМА.

Вместо това обаче се „избира“ четвъртият в листата – с 14 точки, като той дори не е бил със статус „спешност“ към онзи момент. Класацията е извършена на 20 април, а е добавен на следващия ден.

Въпросният четвърти човек е трансплантиран в „Лозенец“. Заемал е „най-високият пост“ в държавната администрация, както се изрази д-р Кацаров. Операцията му е извършена след телефонно обаждане, за което знаел най-точно проф. Костадин Ангелов като министър по онова време.

„Нямам думи. Не може да се прави такова нещо. Ще се проверят и други болници за подобни дейности“, обяви още министърът. Той уточни, че днес ще назначи новия управителен съвет на „Лозенец“.

Предшественикът му проф. Костадин Ангелов обяви, че не е знаел за проверката на НЗОК, а според д-р Кацаров това не е възможно. „Изключено е да не е бил информиран, предвид толкова фрапантния случай“, отсече служебният министър.

За капак, в действителност е било установено източване на НЗОК от бившата Правителствена, като над 60 пациенти, за които са взети пари, всъщност изобщо не са лежали там.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.