Иван Гешев обеси Бойко: Напълно подкрепям санкциите на САЩ (КАКВО СЛЕДВА?)

1 30 439

Главният прокурор предаде Бойко Борисов! Иван Гешев току-що обяви, че напълно подкрепя санкциите на САЩ срещу корупцията по високите етажи у нас, зад която стои бившият премиер Бойко Борисов, установи Narod.bg.

Прокуратурата ще продължи активните си действия, целящи отстояване върховенството на закона. Американските правоохранителни органи са наши стратегически партньори. Това написа главният прокурор Иван Гешев в туитър по повод наложените санкции от страна на САЩ върху шестима българи, сред които бизнесменът Васил Божков, бившият депутат Делян Пеевски и зам.-шефът на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

По повод оповестения доклад на Министерството на финансите на Съединените американски щати, Прокуратурата на Република България заявява, че напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

По отношение на четири от шестте физически лица, спрямо които са наложени санкции, прокуратурата вече е предприела своевременно действия за разследване и ангажиране на наказателната им отговорност.

Още през 2018 г. Специализираната прокуратура е провела разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са доказани злоупотреби с български документи за самоличност. Същите са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд.

Реклама

През 2019 г. Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала и приключила с внесен обвинителен акт в съда наказателно производство за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз срещу едно от лицата, бивш заместник-министър.

По отношение на четвъртото лице през 2020 г. са образувани досъдебни производства и са събрани доказателства за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност. Същият е привлечен задочно в качеството на обвиняем, тъй като се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност. Предприети са необходимите действия за международно издирване с цел екстрадиране.

Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната отговорност на посочените лица, са корупционни и попадат в Единния каталог на корупционните престъпления, въведен със заповед на главния прокурор през 2014 г., в изпълнение на препоръките на Европейската комисия във връзка с Механизма за сътрудничество и проверка.

Спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред.

Прокуратурата на Република България оценява високо помощта, която американските компетентни органи оказват на страната ни като партньор в борбата с организираната престъпност и корупцията. Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност.

Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб.

1 Коментар
  1. Ангел Петков казва

    Значи Божков е корупционур, защото е давал подкупи на Борисов, ‘чрез неговия финансов министър. Извършил е престъпление и трябва да отговаря.
    Но това означава също, че фин.министъра и Бойко Методиев Борисов са приемали подкупи от Божков. Което е престъпление и би следвало да са в ареста, щом не са се сетили да се изнесат в Дубай.
    Отделно би трябвало да се говори за умишлено осакатената Наредба за хазарта, с която се компенсира даващия подкупи. Което е престъпление и трябва да се носи отговорност.
    Пак отделно стои и въпросът с „грешката“ в субсудиите на политическите партии… Което е престъпление.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.