ТОТАЛНА ЧИСТКА: Кабинетът изрита с мощен шут Бейзат Яхя – „лесничея” на Бойко Борисов и Ахмед Доган

2 19 384

Тоталната чистка на приматите от ГЕРБ продължава с пълна сила – служебният кабинет изрита с мощен шут Бейзат Яхя – тартор на дървената мафия в България, който от години работи за Бойко Борисов и Ахмед Доган!

С решение на министъра на земеделието, храните и горите Христо Бозуков са извършени промени в органите на управление на горските държавните предприятия.

В „Югозападно държавно предприятие“-Благоевград са освободени членовете на Управителния съвет Мария Маринова и инж. Ваня Каменова.

В „Югоизточно държавно предприятие“-Сливен за директор до провеждане на конкурс е назначен Димчо Радев, а Георги Йорданов е освободен като член на Управителния съвет.

В „Южноцентрално държавно предприятие“-Смолян, „Северозападно държавно предприятие“-Враца и „Североизточно държавно предприятие“ е освободен целият състав на органите на управление. Здравко Бакалов е назначен за директор на предприятието в Смолян, а Ради Иванов на това в Шумен, до провеждане на конкурс. Досегашният заместник-директор на „Северозападното държавно предприятие“ Атанас Златков е упълномощен да изпълнява длъжността директор.

В „Северноцентрално държавно предприятие“-Габрово са освободени членовете на органа на управление доц. д-р инж. Георги Костов и Иван Степанов.

Сред сменените е приближен на Борисов бивш кадър на ДПС

Акцент заслужава смяната на ръководството в Североизточното държавно предприятие. Досега председател на управителния съвет на предприятието беше Бейзат Яхя – бизнесмен и политик, известен като човек от т.нар. „вътрешен кръг“ в обкръжението на Бойко Борисов.

Кой е човекът на Борисов в Делиормана

Допреди две години Бейзат Яхя беше най-силният човек на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в Делиормана, но въпреки това не криеше близките си контакти с Бойко Борисов. При посещенията си в региона премиерът в оставка отсядаше винаги в любимото на властта ловно стопанство „Паламара“, управлявано на практика от Яхя и бе сред почетните гости по време на семейните му празници.

Реклама

В продължение на дълги години Бейзат Яхя беше начело на ДПС в ключовата за партията община Венец и два мандата беше председател на общинския съвет като представител на партията на Доган. След последните местни избори обаче беше изключен от движението и мигрира към ГЕРБ.

За него бившият активист на партията, оглавявана от Борисов Гюнай Исмаил казва, че „това е човекът, който разпределя порциите в Шумен. А преди време бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов обяви пред журналисти, че „Паламара“ е „командният център в региона, където се вземат всички решения“.

Синът на Бейзат Яхя, Илтер Бейзатов бе депутат от ГЕРБ в 45-ото Народно събрание. Той беше включен на второ място в листата на партията в Шумен, въпреки съпротивата на местната структура.

Илтер Бейзатов направи и разгромяваща преференциална кампания, като спечели близо 7000 преференции. В региона имаше цели села, които гласуваха преференциално само за Бейзатов. В с. Вълнари например, от 401 гласа, подадени за за ГЕРБ, 400 бяха с отбелязана преференции за Бейзатов.

На 16 април, веднага след като депутатите от 45-ото Народно събрание положиха клетва, а Борисов депозира оставката на правителството си, земеделският министър Десислава Танева издаде поредица от заповеди, с които опита да „бетонира“ на постовете им двама от членове на управителния съвет и оперативното ръководство на Североизточното държавно предприятие. В неговите активи влизат горите и ловните стопанства на областите Варна, Шумен, Добрич и Търговище.

Бързината, с която Десислава Танева е преназначила за още пет години членовете на управителния съвет на Североизточното държавно предприятие и директора му Веселин Нинов не е случайна. Миналата година от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните обявиха публично, че възнагражденията на директорите на държавните предприятия, както и на членовете на управителните им съвети, се формират по реда на наредба от 2012 г.

Според нея директорите получават 200 % от средната брутна заплата на шефовете на териториалните горски поделения, а членовете на УС – 100 % от средната им брутна заплата. Колко точно прави това стана ясно от подадените декларации в КПКОНПИ от граждани, заемащи публични държавни длъжности.

Така през лято на м.г. стана ясно, че директорът на Североизточното държавно предприятие Веселин Нинов, когото Десислава Танева преназначи пет, е с най-висок доход сред колегите си от шестте държавни горски мегапредприятия. Нинов е декларирал за 2019 г. заплата от общо 170 хил. лв., което прави 14 166 лв. месечно, показаха справки от подадените декларации в КПКОНПИ.

В структурата на Североизточното държавно предприятие са включени 18 горски и 5 ловни стопанства. Общата площ на държавните горски територии в района на дейност на предприятието е 287 892 ха, като залесените горски територии възлизат на 94 % с площ от 271 222 ха. Според официалните отчети на предприятието средногодишното ползване на дървесина от държавните горски територии е 520 хил. куб.м.

2 Коментара
  1. Коце казва

    Добре де, ударили са Бейзат, сивият кардинал. Боли го дедовия. Ами нали той назначи шефът на МВР в Шумен, защо той продължава да заема поста, а не е аут от системата изобщо? Нали утре пак те ще провеждат изборите и ще се върнат яхнали бели кобили. Чистка, бе, чистка до дъно иначе нищо няма да се промени. Редакцията да провери за какво става дума и кои са назначенията лично на Бейзат, т.е. на Бате Бойко.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.