КРАЯТ на Борисов! САЩ официално: Лидерът на ГЕРБ е взимал подкупи от Васил Божков

2 12 287

„Васил Божков е подкупвал многократно представители на правителството. Тези представители са включвали настоящ ПОЛИТИЧЕСКИ ЛИДЕР и бившия Председател на сега разформированата Държавната комисия по хазарта.

Това е извадка от официалното съобщение на Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ, видя Narod.bg.

Името на въпросния политически лидер не е посочено изрично в документа, но всеки може сам да си направи извода за кого става дума. Само ще споменем, че в 17 ч. днес Бойко Борисов отиде на крака в резиденцията на Н.Пр. посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа.

По-рано днес стана ясно, че САЩ налагат санкции на бизнесмена и обвиняем Васил Божков, бившия народен представител Делян Пеевски, заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков и на 64 компании в България съгласно закона „Магнитски“. Можете да видите съобщението тук на сайта на Службата. Превод от Посолството на САЩ в София можете да прочетете ТУК.

За първи път в историята на програмата за налагане на санкции съгласно американския закон „Магнитски“ в един единствен ден се взимат мерки срещу над 65 физически и юридически лица заради техните значителни корупционни действия в България, се акцентира в текста.

В изявлението се казва, че Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира тримата българи заради тяхната голяма роля в корупция в България, както и техните мрежи, включващи 64 юридически лица.

Реклама

„Правителството на САЩ ще продължи да налага осезаеми и значителни санкции на онези, които участват в корупция и са замесени в глобалната финансова система от злоупотреби. Днешният акт – най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега – демонстрира постоянните усилия на Министерството на финансите на САЩ да държи отговорни лицата, замесени в корупция“, се подчертава в съобщението.

От ведомството допълват, че корупционната дейност на тримата показва как широко разпространената корупция върви ръка за ръка с друга незаконна дейност.

За Васил Божков пише, че е български бизнесмен и олигарх, който на няколко пъти е подкупил държавни служители, включително политически лидер. В момента Божков се намира в Дубай, където избягва екстрадиция по редица обвинения, наложени през 2020 г., включително за ръководене на организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и укриване на данъци, съобщават от ведомството. Разследване на прокуратурата на Република България е установило, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на Държавната комисия по хазарта по 10 000 български лева всеки ден, за да отнеме лицензите за хазарт на конкурентите му.

За Делян Пеевски от финансовото ведомство коментират, че: „Пеевски се е договарял с политици да им осигурява политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на получаването на защита от наказателни разследвания.“ Според текста Пеевски е използвал Илко Желязков за провеждане на схема за подкупи, включваща български документи за пребиваване на чужденци.

В резултат на днешната акция цялото имущество и интереси в собствеността на Божков, Пеевски и Желязков, които се намират в САЩ или са притежание или контрол на американски лица, са блокирани.

Narod.bg припомня, че „Законът Магнитски“ беше приет от Конгреса на САЩ през 2016 г. и е насочен срещу лица, подозирани от Вашингтон в корупция и нарушаване на правата на човека.

2 Коментара
  1. КОЛАРОВА казва

    бацоооо,ко каза мустафата ва ща бъде ли или си ф киреча вече ….гешув дън са увърти ся и да та укауши

  2. […] който е споменат в доклада на САЩ. Новината, която съобщи Narod.bg преди няколко дни, беше потвърдена на високо […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.