Бойко усещал края – министерства и общини харчили като за последно през март и април (ДОКУМЕНТ)

0 2 701

Бойко Борисов е усещал политическата си смърт, затова през март и април, последните месеци под неговото премиерстване, държавата е харчила като за последно, разкри Narod.bg. Целта е ясна – следващият на върха на държавата да завари празна хазна, което се и случило.

Министерства, общини и държавни фирми са сключили рекорден брой договори в месеците около изборите – март и април, пише „Сега”.

През април е постигнат абсолютен връх, като подписаните договори достигат 2196 на стойност над половин милиард лева. За сравнение през май контрактите с публично финансиране са само 817.

Това показва статистиката на Агенцията за обществените поръчки. Концентрацията на финансови средства към малко на брой големи фирми е един от проблемите във фокуса на финансовото министерство и Националната агенция по приходите.

НАП започва проверки на големите получатели на публичен ресурс, а МФ очаква съгласие от министерствата да обяви най-големите получатели на поръчки и проекти по еврофондовете.

С 2196 договора на обща стойност 573, 3 млн. лв. април е абсолютен рекордьор по активност за 2020 и 2021 г. През март договорите са 1680 на стойност 558,1 млн. лв.

Реклама

Тоест, само за два месеца са подписани договори за над 1 млрд. лв. Първите 5 месеца на годината като цяло са с много по-висока активност спрямо същите месеци на 2020 г., като общата стойност на подписаните договори е за близо 2 млрд. лв. – малко под нивото за цялата 2020 г.

Много вероятно е това да са отложени покрай пандемията процедури, които са пуснати в началото на годината, защото  2020 г. отбелязва като цяло безпрецедентен срив в договорите с публичен ресурс.

По данни на АОП за цялата 2020 г. има сключени договори на стойност едва 2,1 млрд. лв. при контракти на стойност 14,9 млрд. лв. за 2019 г. 

Най-голям брой договори през 2020 г. са сключени през декември – 1877 на стойност 516 млн. лв., като подобно струпване в края на годината може да се обясни със стремеж да се оползотвори финансиране в рамките на бюджетната година. Така или иначе динамиката точно около вота е впечатляваща.

Интересна е и статистиката за най-големите възложители. В списъка изпъкват Столичната община (договори за 127,6 млн. лв. ), агенцията „Държавен резерв и военновременни запаси“ (132 млн. лв.), АЕЦ Колзодуй, която по начало е голям възложител, общини като Варна, Пловдив, Бургас.

Покрай вота сред големите възложители на 2021 г. е и Централната избирателна комисия. В топ 10 на най-големите изпълнители попадат предимно компании, търгуващи с горива.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.