ТАЙНА социология: Бойко с НУЛЕВ ШАНС срещу Румен Радев, Баце праща кумеца си Николай Младенов на ешафода „президентски избори“

1 3 365

Не проектопремиерът Даниел Митов – Къдравата Сю, а бившият военен и външен министър Николай Младенов е изборът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за следващия кандидат-президент, дочу Narod.bg. Той трябвало да се изправи срещу настоящия държавен глава Румен Радев на изборите тази есен, пише в новия си брой в. „Уикенд“.

Дипломатът, който е кумец на Мутрата, щял да се посрами по-малко от Борисов от тежката военна ръка на Радев, след като социологическо проучване, поръчано от ГЕРБ за „вътрешна употреба“ показало, че Бойко Борисов няма никакъв шанс срещу един от най-добрите военни пилоти в света, разкри пък източник на Narod.bg от централата на глутницата на Бойко.

Малко след редовните парламентарни избори през април Тиквун се пошегува, че ако се стигне до назначаването на служебен кабинет от „Дондуков” 2 , той смята да се цани за кандидат-президент. По-късно обаче се отметна от заканата си и обяви и профила. „Умен, красив, с опит, приет на Запад, с добри отношения на Изток. Коренно различен от сегашния разединител на нацията”, отсече Боцко Бибитков. В този образ мнозина си представиха новия заместник на Бойко Даниел Митов.

Бившият костовист скорострелно започна изкачване по партийната стълбица на ГЕРБ и се превърна набързо в един от основните говорители на партията, за разлика от Младенов, който стои встрани от всеобщата шумотевица покрай изборите и рокадите във властта. Името му обаче се завъртя още в края на миналата година.

Тогава дипломатът изненадващо обяви, че отказва високия пост „специален пратеник на ООН в Либия”, който бе дори утвърден и парафиран от Съвета за сигурност и с това му решение анализаторите заподозряха връщане в активната политика у нас и още към края на декември му отредиха тъкмо президентски мандат. Това се случи въпреки изричното уточнение на Младенов, че отказва мястото поради лични и семейни причини.

Реклама

Новината обаче дойде в първите дни на новата година, когато престижното издание „Ню Йорк Таймс” разкри, че той страда от тежко заболяване и това е поводът да се върне у нас. По информация на наши източници 49-годишният софиянец е бил диагностициран с остра анемия, довела до развитието на допълнителни хематологични проблеми, включително и съмнения за левкемия.

Младенов обаче скоростно е успял да се справи със здравословните си несгоди и е влязъл в ремисия, готов да посрещне новото предизвикателство в живота и кариерното си развитие –  да застане начело на „Дондуков” 2, което все пак ще си остане само една неосъществена мечта. Задачата пред него е непосилна предвид завидната подкрепа и вляво, и в центъра за втори мандат на главнокомандващия Румен Радев, затова се приема, че Баце праща Младенов директно на политическия ешафод.

Коментатори смятат, че Младенов би могъл да вземе някакви гласовете на дясномислещите, в случай, че се стигне до консолидация за фигурата на кандидат-президента от страна на ГЕРБ и Демократична България. Младенов бил готов да се бори и за либералните гласове предвид дипломатическата му закалка да лавира между Арабския свят и реактивния Израел.

У нас Младенов бе спряган многократно и за кандидат за премиер и за водач на листи, но слуховете бързо бяха разсейвани. Самият той много рядко се появявал в централата на ГЕРБ в центъра на София, но вече водел разговори, включително с колегата си от някогашното СДС Даниел Митов за бъдещето на партията.

А запознати признават, че след особено неуспешната номинация на юристката Цецка Цачева, убедително победена от Радев на предишните избори, изборът на Младенов би изглеждал разумен, особено в критичната политическа ситуация, развила се в страната. Освен това той и Борисов са свързани и лично – екс премиерът кумува на тогавашния си министър на пищна сватба в Евксиноград преди 10 години.

1 Коментар
  1. […] Narod. bg […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.