На наш гръб: Ревизоро раздал 500 000 лева бонуси само през април

1 3 819

Над 500 000 лева ДМС (допълнително материално стимулиране) са дадени на дирекция Оперативна програма „Околна среда“ /ОПОС/ през април, научи Narod.bg.

Щедростта на наш гръб на бившия вече екоминистър Емил Димитров – Ревизоро разкри пред журналисти служебният министър на околната среда и водите Асен Личев при представянето т. нар. „Зелена книга“, която е оценка за състоянието на околната среда за 2019 г.

„Днес нещо ме изненада. Въпреки че тук е изтръскана торбата с парите, излизат най-различни документи. Днес излезе един, от който става ясно, че през април министър Емил Димитров е одобрил ДМС на главна дирекция ОПОС в размер над 500 000 лева.

Това е ръст от 200 процента, при среден процент на ДМС за администрацията на министерството от 40 на сто. Вероятно, защото ОПОС е отхвърлил 2 задачи, които съставляват дефицита на министерството в размер на 8,5 млн. лв., коментира министърът, като допълни, че темата все още се проучва и на по-късен етап ще изнесат цялата информация.

Относно дефицита в бюджета на МОСВ Личев посочи, че тече проверката, а данните от нея ще бъдат оповестени скоро.

По думите му става дума за тонове грешки, натрупани с години от предишни управления. Той съобщи, че има голямо забавяне на документи по различни проекти и планове за управление на речните басейни и плановете за управление на риск от наводнение, които уреждат за държавата начина на управление, гарантиране, че няма да има наводнения.

Министърът е информирал, че вчера е изпратено до Министерския съвет писмо как да се изпълни екологичното законодателство, включително и това за Закона за биологичното разнообразие по Плана за развитие, възстановяване и устойчивост. Дали сме и възможно най-кратката процедура, за да не спъваме усилията на правителството, каза Личев.

Реклама

Екоминистър обяви, че не се е отказал да спира вноса на отпадъци. „Независимо от индикациите за натиск отвън се усеща като миризма, но не физическа.

Продължавам подготовката, както съм я замислил в съответствие със Закона за околната среда, Закона за управление на отпадъците и Конституцията на България, Базелската конвенция и Регламента на ЕС за отпадъците“, допълни министърът.

Той е разпореди да се подготви заповед, която забранява вноса на отпадъци от страни, които не са членки на ЕС – Турция, Северна Македония и Сърбия, както и транзитът на отпадъци на територията на България. Допуска се изключение на транзита на боклук между Гърция и Румъния, защото те са членки на ЕС.

„Ще се опитам да забраня, макар и временно, транспортирането на отпадъци през нашата акватория на Черно море. Това го правя от гледна точка за опазване на околната среда и водите, както и от гледна точка на общественото настроение на народа“, подчерта служебният министър.

От брифинга стана ясно, че има забавени процедури по издаване на комплексни разрешителни. Затова е изготвен и график с приотизиране.

Според екоминистъра първата задача на редовния кабинет е и спешна актуализация на бюджета на министерството. Липсата на средства в предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

На бюджета, приет от Народното събрание за 2021 г., му е сложен разходен лимит от 70 млн. лв. Този разходен лимит не може да бъде променен по време на служебното правителство.

Това означава, че всички инвестиционни проекти оттук нататък, ако има – няма как да бъдат платени до конституиране на ново Народно събрание, отбеляза министър Личев.

1 Коментар
  1. ЛИЛИя ДРУМЕВА - бившата казва

    долен педерас

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.