Благодарим, НОЩ: Ваксинацията – в задънена улица, България е шампион в ЕС по врагове на иглата

0 1 669

Благодарение на заплахите на Националния оперативен щаб (НОЩ), които стреснаха народа с ковид глупости в угода на ГЕРБ и Бойко Борисов, ваксинацията у нас е в задънена улица, научи Narod.bg.

Ваксинационната кампания в България дотук едва ли може да се похвали с нещо, но по-притеснително е, че тази ситуация трудно ще се промени. За разлика от първото тримесечие, сега ваксините са в изобилие, зелените коридори са широко отворени и има избор. Въпреки това имунизациите напредват бавно, а данните показват ограничен интерес към тях, предаде и „Капитал”.

Ако има добра новина, то тя е в старта на две рекламни кампании за популяризиране на васкинациите – една на ЕК и една на здравното министерство. От тях има сериозна нужда – българите продължават да бъдат най-големите ваксинни скептици в ЕС, но няколко билборда и клипа едва ли ще променят бързо и лесно нагласите. Това може да стане само с коренна промяна в стратегията, много по-таргетирани усилия за убеждаване на различните групи на обществото и по-агресивна кампания. А защо не и стимули за ваксиниращите се, с каквито други страни експериментират.

Графика: „Капитал“

Реклама

В противен случай страната ни едва ли ще успее да ваксинира повече от четвърт от населението до следващия „ковид сезон“ през есента и рискува да остане уязвима от нови вълни с всичките им прилежащи икономически, здравни и обществени последици. Докато останалите в ЕС отдавна ще са забравили за проблемите си.

Шампиони по ваксинен скептицизъм

Колебанията към ваксините са общ проблем за Европа, но според последното проучване на Eurofound България е шампион – само около ⅓ от хората са по-скоро склонни да се ваксинират и това – благодарение на некадърниците от Националния оперативен щаб (НОЩ). Така, ако кампанията бъде оставена на естествен ход, има реална опасност ваксинациите просто да спрат някъде около 30-те процента. Но достигането до тях също няма да е безпроблемно.

Според данните на Европейската агенция по контрол на заболяванията в България са доставени 2.8 млн. дози, но са използвани под 1.3 млн. (или 45%, докато средно в ЕС около 85% от доставките са оползотворени). Над 1.5 млн. дози отлежават в хладилниците на регионалните инспекции, а проблемът е не просто организационен – интересът към ваксините е слаб.

Някои лични лекари вече алармираха, че забелязват спад в търсенето, а миналата седмица кметът на Кюстендил Петър Паунов алармира, че хиляди дози РНК ваксини чакат в местното РЗИ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.