Narod.bg зове: Проф. Минеков, направете пълна ревизия на Боил Банов – ето списък с далаверите, после на съд!

2 3 087

Министърът на културата Велислав Минеков ще разрови ли Авгиевите обори на предшественика си Боил Банов? Очакваме Минеков да провери защо чиновниците от Министерство на културата провалиха делото за неустойките за столичното Ларго, пишат от Сдружение „Зограф“, показа проверката на Narod.bg.

Най-скандалният гаф, който сътвориха чиновниците на вече бившия културен министър Боил Банов е, че поради некомпетентност и безхаберие провалиха делото за неустойките за столичното Ларго.

Юристите в културното министерство и членовете на политическия кабинет на г-н Банов проявиха нечувано нехайство и пропуснаха последния срок, за да обжалват съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията на ведомството за неустойка към изпълнителя на проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, напомнят от сдружение „Зограф“.

След като делото за Ларгото бе окончателно приключено, Министерство на културата пропусна възможността да получи 753 хил. лв. неустойка за забавения ремонт на античния комплекс в центъра на София, като на ведомството се наложи да плати и над 73 хил. лв. разноски по въпросното дело.

Вместо след въпросния грандиозен гаф да си посипе веднага главата с пепел, Боил Банов очевидно е предпочел да се погрижи за личното си благосъстояние – от неговата имущecтвeнa дeклaрaция в рeгиcтърa нa лицaтa, зaeмaщи виcши публични длъжнocти, кaчeнa нa caйтa нa Кoмиcиятa зa прoтивoдeйcтвиe нa кoрупциятa и зa oтнeмaнe нa нeзaкoннo придoбитoтo имущecтвo (КПКOНПИ), cтaвa яcнo, чe прeз 2018 г. тoй ce e cдoбил в Архитектурно-историческия резерват гр. Кoпривщицa c къщa c oбщa рaзгънaтa зacтрoeнa плoщ oт 140 кв. мeтрa, кaктo и c двoрнo мяcтo към нeя oт 324 кв.мeтрa cрeщу cумaтa oт 56 700 лeвa, oтбeлязвaт oт cдружeниe „Зoгрaф“.

Справка на сайта на Антикорупционната комисия показва също, че през 2019 г. културният министър Банов си е купил и високопроходим автомобил „Ленд Роувър фрилендър“, който е подходящ и за офроуд приключения.

Очакваме също министър Минеков да хвърли повече светлина и върху „усвояването“ на 500-те хиляди лева за българското участие на Биеналето във Венеция, което е ярък пример за непрозрачно харчене и пилеене на парите на данъкоплатците по време на мандата на Банов.

Проверката трябва да установи и как и защо бе изхарчена внушителната сума от няколко десетки хиляди лева за командироването през 2019 г. на голяма група чиновници от Министерство на културата и на „калинки“ от пресцентъра на министър Банов за официалното откриване на 58-то международно Биенале за изкуство във Венеция, които летяха до Италия с най-скъпи самолетни билети и нощуваха в суперлуксозни хотели, но не изпратиха до българските медии нито една информация за събитието, с което пътуването им се оказа екскурзия на държавни разноски, изтъкват от „Зограф“.

Реклама

Редно е служебният министър Минеков да поиска незабавно оставките и на чиновниците в Министерство на културата, които скандално и с неясни мотиви отхвърлиха молбата на големия и много обичан български актьор Филип Трифонов (1947 – 2021) за отпускането му на скромна държавна парична награда за заслуги към българската държава и нацията, подчертават от гражданското сдружение.

Министър Минеков трябва да потърси отговорност и да накаже виновните и за липсата на бърза и адекватна реакция при пандемията от COVID-19.

Срамен факт е, че чиновниците в Министерството на културата и до ден днешен още не могат да изготвят Регистър на творците и артистите на свободна практика, а по тази причина символична парична подкрепа от страна на държавата в месеците на пандемията получиха пренебрежимо малка част от свободните артисти и представители на независимия културен сектор у нас.

Проверка по документи трябва да бъде извършена и за един от най-сериозните гафове на Министерство на културата по международна линия, а това бе публикуваната през 2019 г. скандална конкурсна обява с абсурдното изискване кандидатите да оглавят Културно-информационния център на Република България в Скопие да владеят задължително т.нар. „македонски език“.

Обнародваната на сайта на Министерство на културата обява изискваше всички участници в обявения конкурс за длъжността „директор“ на Културния ни институт в столицата на Република Северна Македония „да владеят писмено и говоримо официалния език на страната-домакин“, като те трябваше да представят и документ, удостоверяващ неговото владеене, напомнят от „Зограф“.

Чиновниците, сътворили нелепата министерска заповед за провеждането на конкурс за директор на Културния ни център в Скопие, която бе изпратена за публикуване и в национални всекидневници едновременно с качването ѝ на сайта на културното ведомство, забравиха, че позицията на БАН е, че официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език, подчертават от гражданското сдружение.

Министър Минеков е длъжен да поиска обяснения и от чиновниците си в Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ защо на практика ведомството нищо не е предприело и до днес за възстановяване на изгорелите Тютюневи складове в Пловдив, настояват от гражданското сдружение.

Културното ведомство за последните 4 години не направи абсолютно нищо и за спасяването на прочутата Къща на Гешов на бул. „Патриарх Евтимий“ 7 в центъра на София – паметник на културата, оставен да се руши от природните стихии.

B още по-oĸaянo cъcтoяниe е и гoлямaтa фaбpичнa cгpaдa в ĸoмплeĸca „Зaxapнa фaбpиĸa“ – един от емблематичните за столицата архитектурно-строителни паметници на културата от национално значение, за съдбата на който чиновниците в културното ведомство също нехаят, алармират от „Зограф“.

2 Коментара
  1. Оставете го човека на мира! казва

    Не се занимавайте с Банов, той беше само за няколко месеца в правителството на Бойко и не е ощетил държавата или грабил, както Рашидов го правеше и използваше положението си във властта да граби, оставете Банев на мира, той не е от големите грабители! Не всички в ГЕРБ са грабители и нагаждачи!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.