Официално изследване: Прясното мляко в България е ФАЛШИВО! Мастити млекари са били касичка на Бойко Борисов

4 11 847

Проучване на асоциация „Активни потребители” сочи, че в голяма част от пресните млека на пазара са фалшиви – в тях се се влага млечна пудра или т. нар. сухо мляко, разкри Narod.bg.

Димитър Зоров гушна десетки милиони покрай хунтата на Буци

Това е отявлена фалшификация на хранителен продукт и измама спрямо потребителите. На практика се използва по-евтина суровина и се избягват проблемите, свързани с доставките, транспорта, съхранението, тестването. Накратко – печелят се повече пари!

Основни играчи в поредната порочна схема за пари за сметка на здравето на българския народ играят двама от олигарсите на Баце в млечния бизнес – Димитър Зоров и Димитър Маджаров, научи Narod.bg, които от години играят ролята на касичка на ГЕРБ.

Зоров, който е личен приятел на сикаджията Бойко Борисов, е лапнал 10 милиона лева пряка помощ от Държавен фонд „Земеделие” без да е ясно за какво са отпуснати парите. Новината разкри преди време ексклузивно пред Narod.bg бизнесмен, който от години се опитва да оцелее в страната на хунтата ГЕРБ.

Отделно от това състудентът на Баце от ченгесарската школа в Симеоново е гушнал други 20 милиона лева по схемата „Училищен плод и мляко” в София и цялата страна.

Нека първо да разясним какво представлява млечната пудра, пише и „Уикенд”. Това е изсушено сурово мляко – т.е. от него е премахната водата, която е близо 90% от теглото. В това състояние има много по-дълъг срок на годност и е по-удобно за транспорт и съхранение, защото не изисква специални цистерни и хладилни условия.

Разбира се, всяко технологично предимство има и негативна страна. При процеса на сушене, който в индустрията обикновено е термичен, в млякото се развиват химични процеси, при които се разпадат редица нутриенти, а се образуват нежелани такива.

Реклама

Някои от тях са безобидни, но други водят до възникване на карциногенни съединения. Важно е да отблежем, че млечната пудра не е отровна, но в процеса на нейното производство се губят част от полезните вещества, изчезват приятните аромати и вкус, а на тяхно място нарастват количествата на нежелателните продукти – например някои цветни и ароматни съединения, карбонилни производни.

Потребителите са най-потърпевши, когато в прясното мляко се добавя млечна пудра. Те „печелят” продукт с по-ниска хранителна стойност. В него има по-малко витамини и други полезни вещества и повече нежелани съединения. Остава въпросът дали след като мандрите злоупотребяват с най-простия млечен продукт, може да се вярва в качеството и безопасността на другите производни млечни храни.

Възможно решение на проблема е налагането на контрол и проследимост в търговията с млечна пудра на едро. Би трябвало всеки производител на млечни продукти да декларира факта, че използва млечна пудра в производството, както и количествата, закупени от предприятието.

Това е въпрос, касаещ регулацията на сектора, но за съжаление е поредния отворен проблем на българската млечна индустрия, който изисква спешна намеса и промяна в законодателството и процедурите на контролните институции.

Миналия февруари Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира пет фирми, в т.ч. и държавната „Ел Би Булгарикум“, тъй като са продавали кисело мляко по стандарт БДС в кофички от полипропилен, вместо посочените по стандарта кофички от полистирен.

Имуществени санкции са наложени на „Обединена Млечна Компания“ ЕАД (74 186 лв.), на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД  (18 213 лв.), „Комплектстрой“ ЕООД (на 11 800 лв.),  „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД (38 915 лв.) и на „Полидей – 2“ ООД (16 305 лв.) за извършени нарушения по чл. 29 от ЗЗК – общата забрана за нелоялна конкуренция.

4 Коментара
  1. […] Проучване на асоциация „Активни потребители” сочи, че в голяма част от пресните млека на пазара са фалшиви – в тях се се влага млечна пудра или т. нар. сухо мляко, разкри Narod.bg. […]

  2. […] Проучване на асоциация „Активни потребители” сочи, че в голяма част от пресните млека на пазара са фалшиви – в тях се се влага млечна пудра или т. нар. сухо мляко, разкри Narod.bg. […]

  3. […] Проучване на асоциация „Активни потребители” сочи, че в голяма част от пресните млека на пазара са фалшиви – в тях се се влага млечна пудра или т. нар. сухо мляко, разкри Narod.bg. […]

  4. […] Проучване на асоциация „Активни потребители” сочи, че в голяма част от пресните млека на пазара са фалшиви – в тях се се влага млечна пудра или т. нар. сухо мляко, разкри Narod.bg. […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.