Министър Асен Василев с нови данни: Фирмите държат милиарди кеш по сейфове, ето как се купуват избори!

3 6 496

Във фирмите има огромни касови наличности, с които вероятно се подхранва корупцията и се купуват гласове, установи Narod.bg. Новите данни за корупцията по времето на ГЕРБ сподели финансовият министър Асен Василев в Неделя 150 на БНР.

„Прави се анализ на касовите наличности по фирмите. По предварителна информация има огромни касови наличности – това са пари, които фирмата не държи в банка, а твърди, че държи в сейф. Говорим за милиарди… Ако е вярно купуването на гласове, вероятно това са парите за корупционен и тъмен бизнес. 

Ако тези пари ги няма в касата, първият въпрос към тези фирми е къде са парите… Става дума за сериозен ресурс, по който най-вероятно се е случвала корупцията и купуването на изборите“, обяви той.

Василев заяви, че ще се проверят всички фирми с големи касови наличности, за да се видят дали тези пари са там. „Ако ги няма, то значи за отишли за корупция и купуване на гласове“, натърти още веднъж той.

Министърът обеща идната седмица да се даде публичност на проверката, както това било направено и за фирмите, които дължат огромни суми пари на държавата.

Реклама

Василев обяви и че кредитополучатели в ББР дължат 20-30 милиона на НАП. Освен това той заяви и, че фирми, които дължат пари на държавата, продължават да получават ресурс от нея и даде пример с „Брикел“.

На въпрос защо е назначил Румен Спецов за шеф на НАП, след като той от години не живее в България, а в Дубай, Асен Василев обяви, че отдавна го познава. Спецов е живял първо в Ню Йорк, през 2018 г. се мести в ОАЕ. Министърът отхвърли версията, че Васил Божков му е предложил Спецов.

„Не познавам Божков“, отговори той и допълни, че докато Спецов е работел в НАП по предотвратяване на данъчните измами, е бил доверено лице на чуждите служби, с него работел и Европол. „В този момент ни е нужен точно такъв човек като него. Той познава системата, но не е зависим от нея“, каза министърът. 

„В НАП виждаме системно бездействие. 10 млрд. лева са отписани, няма какво да се направи за тях. Това е голям проблем. По-интересни са другите 10 млрд. лева – просрочени задължения с недостатъчно обезпечение. За тях можем да направим нещо. Там вероятно има длъжници от типа фирми с източване, трудно събираеми, но има и фирми, които и днес работят и получават бюджетни средства“. Това каза пред БНР служебният министър на финансите Асен Василев. 

Той посочи, че от НАП се работи върху преглед на фирми, които получават голям държавен ресурс. „Там също има голяма концентрация. Миналата година 13-14 фирми са получили над 3 млрд. лева, тази година имаме четири фирми, които са получили 1,5 млрд. лева.

Тези фирми се гледат като рискови, започват проверки. Когато имаш ползвател на такъв голям ползвател на обществен ресурс, трябва да направиш добър контрол по веригата“, завърши финансовият министър. 

3 Коментара
  1. многознайко казва

    Това като констатация може и да е вяно,но какво напави държавата против това вление!???Абсолютно нищо-имаше една кукувица-Медна сТОЯНОВА,която прокламиаше как банките ще пемахнат таксите по превод на суми поне на държавните оганизации-нищо!!Как банките ще бъдат по умерени и в останалите такси….Какво наблюдаваме-дерат се по 10 кожи,събират се отицателни лихви,за да могат банките да са на печалба с милиярди….Добре де-създай условия за нормална дейност на фирмите и след това изисквай…Да не говорим за мтогогодишните обещания за по ефективно ползване на демитни и кредитни карти.Ама знаете ли,че има финансови институции,които даже не пиемат нито едните-нито другите карти и въобще какви то и д е карти за разплащане….искате да знете кояи са-ами и пей напимер-проверете……

  2. Ванеса Димитрова казва

    Ако фирмите имаха възможност щяха да се плащат данъците. Ако бяха подпомагани от държавата щяха са имат тази възможност. Но уви, повече от половината частен сектор е потънал в кредити и задължения. Особено последните 2 години.. Така, че министъра да я кара по-спокойно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.