БЕЗСРАМНИЦИ: Кметът от ГЕРБ Иван Портних открадна 4 млн. лева от българите в инвалидни колички във Варна – ВИЖТЕ

0 3 011

Поредна нагла кражба! Кметът на Варна Иван Портних от хунтата ГЕРБ стои зад мистериозното стопяване на близо 4 милиона лева, осчетоводени като похарчени за стълбищни платформи за хората с увреждания, научи Narod.bg.

Въпреки многократните уверения от страна на местната администрация във Варна, че всички 55 стълбищни платформи за придвижване на хората с увреждания през пешеходните подлези в града са изправни, проверка на „Дневник“ показа съвършено различна картина.

Това, че с малки изключения платформите не работят, беше потвърдено и от хора с двигателни проблеми, за които градът се оказва на практика непреодолимо препятствие.

Доказателство за нехайното и формално отношение на общинските чиновници към проблемите им е и това, че част от платформите се намират на места, където още при монтажа им е било ясно, че ще бъдат неизползваеми.

Част от всички 55 платформи, монтирани във Варна през последните години, са поставени в 9 подлеза по бул. „Княз Борис I“. Те свързват гъсто населените градски квартали „Чайка“ и „Васил Левски“ с Морската градина.

Няколко проверки на „Дневник“, извършени през последните 9 месеца показаха, че в различни периоди от време от тях в изправност са не повече от две. В част от подлезите, в които са монтирани съоръженията, работи само едното.

В други – достъпът до платформите е невъзможен, тъй като до тях може да се достигне само по стълби, които са непреодолимо препятствие за хората в инвалидни колички.

Според писмена справка, предоставена от Община Варна по Закона за достъп до обществена информация, „средната стойност на стълбищните платформи за хора с увреждания, монтирани в подлезите на града, е 58 486,56 лв. с ДДС“.

Реклама

Това означава, че за всички платформи общината е похарчила повече от 3.2 млн. лв. без ДДС, т.е. близо 4 милиона лева, за съоръжения, които не работят.

В същата справка е отбелязано, че първите 28 платформи са монтирани при изпълнението на злополучния проект „Интегриран градски транспорт на Варна“. Той е на обща стойност 115 млн. лв., осигурени почти изцяло по Оперативна „Региони в растеж“ 2007 – 2013 г.“. Изпълнител на обществената поръчка в този случай е Дружеството по Закона за задълженията и договорите „Арма“.

Участници в него са „абонатите“ за почти всички големи обществени поръчки в града – компаниите „Хидрострой“ и „Инжстройинженеринг“.

При извършването на частична рехабилитация на основния бул. „Княз Борис I“ са били монтирани още 11 платформи. Изпълнител на поръчката е отново „Хидрострой“.

Последната серия от 16 стълбищни платформи е монтирана при реализацията на втората фаза на проекта „Интегриран градски транспорт на Варна“, финансиран пак от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г“ с над 29 млн. лв.

Без изненади и тук основен изпълнител на дейностите е „Хидрострой“, като част от тях са поделени с консорциумите „Варна булеварди 2017″ и “ Обединение Народни будители 2017″.

С договор от 18 септември м.г. администрацията на варненския кмет Иван Портних е сключила договор за абонаментно обслужване на стълбищните платформи с дружеството „Лифтком сервиз“.

Той е за период от три години и е на стойност 194 хил. лв. или по близо 65 хил. лв. на година. Освен това всички платформи са застраховани в застрахователната компания „Армеец“.

Повечето от платформите обаче са имали твърде кратък живот, приключил скоро след откриването им.

Сега те не работят или показват дефекти, които ги правят ненадеждни за хората, които и без друго преодоляват разстоянията в града с усилия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.