Сигнал до Narod.bg: Ето как калинката Габриела Козарева съсипа Агенцията по вписвания – даде си 5000 лв. бонус за 20 работни дни

1 12 246

Сигнал до Narod.bg осветли поредната калинка в глутницата ГЕРБ – фамозната шефка на Агенцията по вписвания Габриела Козарева, която най-нагло сама си отпусна бонус от 5000 лева само за 20 работни дни.

Фрапиращите разкрития дойдоха от сигнал до Narod.bg, подаден от Ангел Германов до кабинета на служебния правосъден министър Янаки Стоилов, който публикуваме само с козметични правописни корекци:

ДО Министъра на правосъдието г-н Янаки Стоилов

КОПИЕ ДО Дирекция „Вътрешен одит“ към Министерство на правосъдието

Какво се случва в Агенция по вписванията? След срива на Търговския регистър през лятото на 2018 г. за Изпълнителен директор на Агенция по вписванията бе назначена г-жа Габриела Козарева.

Назначението и тогава стана по предложение на ПП „Атака“, а след време самият Волен Сидеров заяви, че не познава г-жа Козарева. Може да е бил прав човекът, защото дори и след като се оттегли от управляващото мнозинство това „негово“ протеже продължава да стои на поста си.

Много хора си зададоха въпроса „КОЙ“ реално предложи Козарева и „КОЙ“ я крепи толкова време на топлото местенце. Самият Христо Иванов в едно негово изказване беше казал, че „Пеевски е овладял Търговския регистър“.

Като изключим абсолютно непрозрачното назначаване на тази шармантна дама за изпълнителен директор на Агенция по вписванията, учудване буди и фактът как така лице, което в общата си трудова биография не е имало нищо общо с Търговския и Имотния регистър, изведнъж се озовава на място, което отговаря именно за тези важни за държавата регистри.

Същата успя да се прочуе в първия месец след своето назначение с факта, че за около 20 работни дни успя да си даде бонус от малко над 3000 лв., по нейни думи, или малко над 5000 лв.по информация на в. Сега. Козарева така и не представи доказателства колко точно е взела и на какво основание.

На нейните крехки плещи легна огромната отговорност като изпълнителен директор на АВ. Как тази женица се справя с работа, която ѝ е абсолютно чужда? През периода на нейното управление не бе назначен зам. изпълнителен директор. Имаше за известен период главен секретар – Лазарника Стоичкова, която без съмнение разбираше от работата си и благодарение на съпричастността й можеше до този момент вече да се работи по реалното изграждане на имотен регистър в страната.

Само че г-жа Козарева не желаеше някой, който разбира и работи за реализиране на законовите разпоредби, и се постара бързо да се освободи от нея. Освен това през целия период на нейното управление така и не проведе конкурс, за да назначи главен директор на Главна дирекция „Регистри“ в агенцията. Първото нещо, което направи, бе да освободи и директора на правната дирекция, за да може там да постави своето протеже Стела Бояджиева, която я следва навсякъде, където Козарева се намести.

Самата Стела не отговаряше на изискванията за директор, но това явно няма значение за нейната приятелка и началник. Назначението на тази приятелка имаше замисъл и сега, когато вече направи необходимия стаж, същата вече е назначена за главен секретар на АВ.

Реклама

Другото протеже на г-жа Козарева е директорът на дирекция „Длъжностни лица по регистрацията“- Кирил Чакъров. Бивш юрист от община Овча купел, попаднал също случайно на ръководна позиция и другата подлога на изпълнителния директор. Той също е попаднал в АВ без да има представа какво е Търговски регистър.

По негово време стана така, че годишните финансови отчети, който търговските дружества са длъжни до подават в агенцията, останаха необработвани с години, но въпреки това никой не посмя да му потърси отговорност. Може би защото е в близки отношения със зам.-министъра на правосъдието Евгени Стоянов, кой на кого е кум, така и не стана ясно.

Та този Кирил Чакъров успешно успя да влезе под кожата на г-жа Козарева и е нейната „маша“ при манипулирането на системата на Търговския регистър. Длъжностните лица, които работят там и не се подадоха на указвания им натиск за незаконосъобразни вписвания по партидите на определени търговски субекти, към които проявяват интерес „менторите“ на г-жа Козарева, бързо бяха уволнени и на тяхно място бяха назначени нови и верни служители.

Но да са върнем към личността и мениджърските умения на самата Габриела Козарева. Какво се случи в периода на нейното управление в Агенция по вписванията? Първото нещо, което направи, бе да уволни по един или друг повод всички, които бяха професионалисти в работата си и можеха по някакъв начин да заплашат авторитета ѝ. От назначаването ѝ и до днешна дата възлови длъжности за работата на агенцията стоят незаети.

Свободен е щатът на зам. изпълнителния директор на Главна дирекция „Регистри“, няма титуляр на мястото на главния секретар и на мястото на финансовия директор. Казано по друг начин, липсва професионалното ръководство на агенцията. Можем само да гадаем дали това е в резултат на огромното его на Габриела Козарева или няКОЙ я съветва да работи по този начин.

Резултатите от това ръководство обаче ще излязат наяве едва след като тя вече няма да е там и най-вероятно никой няма да и потърси отговорност за нейните действия. През периода на нейното управление ресорният зам. министър и министърът на правосъдието от ГЕРБ Десислава Ахладова не намериха повод да упражнят законовите си правомощия и някаква форма на контрол.

Нещо повече, самата г-жа Ахладова остави Козарева да си „развява коня“ както намери за добре и да изгради чувство на безнаказаност. Козарева сама се е определила за ръководител и на двата проекта, които Агенцията по вписванията трябва да изпълнява с евросредства. Тоест, тя безконтролно управлява евросредства в размер на около шест милиона, като отчита изпълнението сама на себе си, което е правен абсурд.

В края на 2020г. г-жа Козарева публично се похвали пред медиите, че е сключила договор с „Информационно обслужване“ АД за 26 милиона лева. На сайта на самата Агенция по вписванията липсва каквато и да е информация за проведена такава обществена поръчка.

Дори когато главния счетоводител и директора на финансовата дирекция са отказали да съгласуват такъв финансово необезпечен договор, на същите им е било образувано производство на налагане на дисциплинарно наказание и по този начин са били принудени да напуснат работа. Мениджърските умения на Габриела Козарева се разпростират до такива висоти, че тя отказва да комуникира с регионалните си директори и тенденциозно неглижира проблемите, за които я уведомяват служители от службите в страната.

Нещо повече – почти една година така и не намери време да проведе нормални преговори със синдикатите и да сключи колективен трудов договор, а умишлено бави и протака процеса. Тези нейни действия неминуемо ще доведат и до ефективни стачни действия, което пряко ще рефлектира върху интересите на гражданите и ще нанеси щети на гражданския оборот в страната. От казаното дотук се налага изводът, че махането на Габриела Козарева от заеманата от нея длъжност като изпълнителен директор на Агенция по вписванията е изключително важно и вече дори спешно.

Щетите, които тази жена нанася на бюджета на агенцията след тяхното установяване, ще могат да бъдат класифицирани като тежко престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. Тук следва да се включат и сумите, които агенцията е осъдена и трябва да изплати по всички загубени дела от изпълнителния директор на агенция по вписванията, които са пряка последица от незаконосъобразните актове на г-жа Козарева.

Г-н Министър, може би е крайно време този потенциал на г-жа Козарева да бъде доразвит и оценен правилно от органите на прокуратурата, а в последствие и в някое пенитенциарно завеведение.

С уважение: Ангел Ник. Германов

1 Коментар
  1. РАЯ казва

    Ехааа, нищо такова не се случи, даже Кирил Чакъров вече е съдия в административен съд Перник при Десислава Ахладова…..та така…., това са новите стари кадри – сега ще правораздаваме… Пък ние ще си мислим, че нещо се променя – ама друг път….

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.