Нова социология: ГЕРБ и Бойко Борисов рекетират бизнеса

0 3 278

Повече от половината българи вярват, че Бойко Борисов и ГЕРБ са рекетирали бизнесмени. Това показват данните от независим телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“, проведен сред 916 души в периода 12-18 май, вида репортер на Narod.bg.

Участниците в проучването са попитани дали вярват на твърденията, че бившият премиер и партията му са рекетирали бизнеси. Общо 54,3% от всички респонденти казват „да“, а 23,2% от тях казват „не“. Само 22.5% от запитаните се колебаят. По този въпрос, очаквано, привържениците на ГЕРБ, се изказват отрицателно, за разлика от привържениците на различните опоненти на ГЕРБ и дистанцираните от политиката.

Общо 69.9% не одобряват поведението на Слави Трифонов след изборите на 4 април. Причината явно е това, че не беше направен опит за съставяне на правителство. Други 18.6% го одобряват, а останалите не могат да отговорят. Тук пак става дума за очаквана партийна картина на отговорите: одобряващи Слави Трифонов са главно привържениците на формацията му и малка част от привържениците на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“. Електоратът на БСП в голямата си част не одобрява решението, а същото важи в още по-голяма степен за хората на ГЕРБ.

„Българите явно очакват и бързо съставяне на нова власт и вероятно и заради отказа за съставяне на правителство, поведението на Слави Трифонов до този момент не среща широко разбиране отвъд границите на собствените му привърженици, макар да виждат най-много перспектива за новите избори именно пред него“, посочват от „Галъп“.

Въпросът коя партия би увеличила гласовете си на новите избори, най-голямо е натрупването именно при „Има такъв народ“ – в 34,8% от всички отговори е посочена тази партия.

Реклама

Респондентите са давали повече от един отговор. Тук отговорите често са мотивирани с пристрастията, затова и на второ място с 30,6% от отговорите излиза ГЕРБ. Според 13,7% от запитаните пък ДБ ще увеличава гласове на новите избори. 12,6% казват БСП и това вероятно се дължи и на факта, че част от привържениците на БСП в по-високите възрастови групи не успяха да гласуват заради опасността от коронавируса.

Като цяло, очакванията за увеличаване на подкрепата са по-големи по отношение на новоналагащите се формации.

Бяха сондирани и мненията по идеята на Красимир Каракачанов за обединение и „крачка встрани“ на лидерите на националистическите партии. Очаквано, мнозинството не може да отговори – защото е далеч от този сектор, посочват от „Галъп“. Останалите се разпределят така: 25% одобряват, а 15% не одобряват.

Въвеждането на изцяло машинно гласуване в секции с над 300 избиратели (при запазване на „аварийна“ опция за хартиено гласуване) се посреща засега без ясно обществено мнение и с известно объркване.

Запознати с предвидения механизъм, 47,3% одобряват, но 48,9% не одобряват. Останалите се колебаят. Най-боязливо реагират по-възрастните. В групата 65-74-годишните, например, неодобрението е на 60%.

Ясно личат и партийните пристрастия – повечето участници одобряват решението, с изключение на привържениците на ГЕРБ. Електоратът на БСП е разделен в мненията си за машинния вот. Вероятно част от възрастните хора се чувстват несигурни, но пък друга част от социалистите споделят официалната позиция на ръководството на БСП.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.