РЕЗИЛ: Йорданка Фандъкова остави 10 252 деца без детска градина, родителите цакат по 1000 лв. за частна

1 2 289

Дежавю в София – за поредна година кметът от ГЕРБ Йорданка Фандъкова остави хиляди деца без детска градина – броят им е наистина внушителен – 10 252 хлапета. Родителите им нямат голям избор, освен да пратят децата си на частна забавачка, която е между 700 и 1000 лева на месец, докато държавната е съвсем поносимите 70.

Това показват данните от първото класиране за прием в столичните детски ясли и градини, съобщени от директора на дирекция „Образование“ в Столична община Мария Минчева.

Самото класиране се извърши към 17 ч. вчера, но родителите получиха информация за това дали детето им е прието в градина едва към полунощ.

„Щастливците“, приети на първо класиране, са 9 907 деца. За второ класиране има около 3 500 свободни места, като в тях се включват и подготвителните групи и незаетите места за децата със специални образователни потребности.

Свободните места т.г. за детските ясли и градини в столицата бяха 13 375. Кандидатстващите деца пък са били с 4000 повече – 22 442 души, като 2286 са кандидатствали за преместване.

Реклама

„До края на годината очакваме да бъдат открити 1 083 нови места. През 2021 г. строим 17 детски градини. Една вече приключи и беше извършено класиране“, коментира Минчева. Тя припомни и възможността родителите, чиито деца не са приети в детска градина, да получат средства за покриване на разходите им за частна детска градина или за отглеждане на детето от друго такова физическо лице.

Ваучерите са за родители на деца от 3 до 6-годишна възраст и са на стойност 291 лв. на месец, като за получаването им има редица условия.

Класирането тази година бе отложено с няколко дни – вместо на 14 май на 17 май. От общината обясниха, че в част от профилите липсва заявен или потвърден от родителите адрес. Затова, за да дадат възможност да се оправят тези пропуски, оттам отвориха системата за няколко дни. Това обаче ядоса мнозина родители, които излязоха на протест заради разместване на позициите на техните деца.

Няколко пъти вчера те питаха какво е правното основание за допълнителното отваряне на системата и заплашиха общината със съд. От СО пък увериха, че новите кандидатури, направени през уикенда, няма да участват в класирането.

Новият кмет по образование и култура на Столичната община Мирослав Боршош обеща мащабна работа по проблемите и посочи конкретни действия с които започва.

„Притокът на млади семейства в София е голям, факт. Така че този проблем ще става все по-голям. Още тази седмица ще направя среща с главния архитект, при него има постъпили заявки от инвеститори, които искат да правят детски градини“, каза Боршош, цитиран от БНТ.

1 Коментар
  1. мдаа казва

    Иначе строят стадиони в празни и обезлюдени села в нищото, за да откраднат милиони държавни пари, а за детски градини и преизчисляване на пенсии няма пари! Срам!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.