Само в Narod.bg: Вальо Златев 6 месеца се крие от Бойко, от затвора го спасиха само скандалните записи на Мутрата (ЧУЙТЕ)

0 8 642

Валентин Златев изчезна от обществения живот за повече от половин година. В средата на миналото лято се появи поредният скандален запис на Мутрата, на който тогавашният премиер говори по телефона и обсъжда актуалната тогава шефка на парламента Цвета Караянчева, наречена от Бойко „проста кърджалийска пут*а”.

Каква е връзката между двете събития?

Именно Валентин Златев е поставил „бръмбарите” в дома на Баце, с които е направен този и още много скандални записи, издаде ексклузивно пред Narod.bg източник от специалните служби.

Нефтеният бос дал поръчката на свои агенти да обримчат бърлогата на Тиквата с подслушвателни устройства, за да има козове, когато неговият „приятел” премиер тръгне да го рекетира, което е стар прийом на Борисов.

Хитрият Вальо Златев пази сериозен архив с компромати за шайката ГЕРБ и за нейния тартор. Пуснатият онлайн запис е само най-невинната част от разговорите, които Бойко е провел с подчинените си мутри. Не случайно записът свършва „в нищото” – най-интересната част умишлено е изрязана и е щяла да бъде пусната, ако Боко посегне на петролния бос.

„В средата на миналото лято Бойко е подготвял ареста на Валентин Златев. Мултимилионерът има свои уши в МВР, които веднага му докладвали, че ще бъде отстрелян.

Тогава богаташът пуска този запис като напомняне на Баце, че ако му посегне, бял свят ще видят такива скандални разговори, които ще сринат ГЕРБ, а Бойко и сие ще бъдат на подсъдимата скамейка.

Данните, които се съдържат в тях, описват в детайли бруталното управление на шайката толкова прямо, че дори прислужната прокуратура няма да може да ги подмине, както стана с орязания разговор за ПКП Цвета Караянчева”, разкри още източникът на Narod.bg.

Ето и дешифровката на разговора, преминал на фона на любимата на сикаджията чалга:

„Да. Да, разбира се. Не. Не, не, не – писмено не. Ъъъъ, Цвета… Просто Цвета да каже „аз съм проста кърджалийска пут*а и не мога да права разлика между масово изтребление и геноцид. Съобразете се с мойта простотия и така. Това не е спешно да ме търсите. Спешно е спешно, това е…

Просто, казва си, че е проста жената, и си…“, започва разговорът, като говорещият говори доста бавно и заваля някои думи, от което може да се направи предложение, че е употребил алкохол.

От чутото може да се направи предложение, че става дума за казуса с арменския геноцид. През април 2015-а година българският парламент прие решение за признаване на арменския геноцид, като преведе „геноцид“ като „масово изтребление“, което породи спорове.

Именно Цвета Караянчева, тогава председател на Народното събрание, предложи изменение в оригиналния текст на проекторешението, внесен от „Атака“, като думата „геноцид“ беше заменена с „масово изтребление“.

По-нататък в разговора се споменават други събития и случки, но от април 2019-а година – четири години по-късно, като може да се предложи, че темата за арменския геноцид е била повдигната отново покрай годишнината през април.

Записът продължава с прелюбопитни размисли на Баце, наситени с вулгарни реплики, като става ясно, че въпросният човек разговаря с премиери на други държави и оправдава свои действия с това, че е прост.

„Не с лошо – прост съм, мама му де*б, язък“

„Когато си прост е лесно.

Аз сутринта три пъти на един му обяснявах, понеже съм прост и не знам английски, не съм разбрал това, което ми е казвал, правилно, и съм ги наеб*л с 200. Едни чужденци, премиери.

И са като усетиха, че съм им го вкарал, аз съм се оправил, а те са затънали, и се обаждат да ми кажат защо съм ги (…). Викам, бе, не е с лошо. Прост съм. Нали английският ми е лош, всъщност аз мислех, че това искате, мама му д*ба, язък. Е, ама то… то се набутало вече в дупар*та и си се такова. И си се върти даже.“

Реклама

По-натам е цитиран друг подобен случай, като на сходен разговор, според говорещия са присъствали „Влади Горанов, Сотир и Гешев“ – вероятно финансовият министър Владислав Горанов, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник и бъдещ наследник Иван Гешeв.

От тези няколко изречения също става ясно, че един от присъствалите на срещата – Гешев – нарича разказвача на историята „господин премиер“, а премиер по това време е Бойко Борисов.

„Сутринта имах същия случай и Влади Горанов, беха Сотир, Гешев, по телефона, и се смеят там тихо, а аз с такова удоволствие му обяснявам на колегата немец, баварец, че следствие мойта простотия всичко се е случило. И после, след малко и на колега унгарец и на колегата поляк. И накрая Гешев вика: „Абе аз обичам да се праим на луд, ма вие господин премиер, май се правите много успешно“.

Не, бе, викам, братко – прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен. Аз съм като тея, старите трактори – кво и да му сипеш, той си пърпори и си върви. Така че, така ѝ кажи на Цвета Караянчева. Да обяснява всичко със простотията си“, връща се отново на Цвета Караянчева човекът, явно имащ правомощията да разговаря с чужди премиери.

„Вкарах КФН в „Еврохолд“, да му размажа на тоя физиономията“

Следват насоки към втория участник в разговора да разпространи определени действия на говорещия спрямо компанията „Еврохолд“, която беше кандидат да закупи акциите на енерго-дружеството ЧЕЗ.

„Иначе, раздуйте тва, че вкарах, ъ.. така го… АДФИ, ъъъ тва – КФН у „Еврохолд“, на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене. Тва е много важно“, казва лицето.

Комисията за финансов надзор (КФН) влезе на проверка в „Еврохолд“ заради сделката за ЧЕЗ на 24 април 2019-а година, а два месеца по-късно – в края на юни – докладът на комисията беше изпратен на ДАНС и прокуратурата. През октомври Комисията за защита на конкуренцията спря сделката.

Говорещият човек, който изглежда има възможност да разпорежда на Комисията за финансов надзор кого да проверява, при това „за да размаже физиономията“ на друго лице, сменя темата и преминава към скандала с къщите за гости.

„Манолев ще изгори, стотина-двеста къщи за гости ще прибереме“

„А това за къщата за гости как се движи? Да, тва сутринта аз съм го разпоредил. Всички… ай да видиш стотина-двеста къщи за гости как ще прибереме. Мдааа“, чува се да казва лицето.

Говорещият продължава, споменавайки фамилията „Манолев“ – вероятно бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев.

„А на Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска или утре обвинения и ще го съсипят. Те са… Аз го предупредих. Не, не, там и кмета, и кмета ще изгори. И така. Но аз ще изгоря всичко, да не изгори Елена Йончева? Един нема го пощадя от наще. Мдааа“, продължава разговорът, след което след дълга пауза, в която явно говорещото лице слуша какво му говори събеседника му.

На 25 април 2019-а година прокуратурата повдигна обвинения на Александър Манолев, който стана един от героите на скандала „Апартаментгейт“, след като от публикация стана ясно, че той е собственик на имот край Сандански, в който е построена къща за гости, финансирана с 380 000 лева по европейски проект, но според авторите на публикацията имението никога не е функционирало като семеен хотел, а се е ползвало като частна вила.

„Ще вървят заедно с Йончева“

След паузата записаното лице намесва и „Йончева“ – най-вероятно бъдещия евродепутат Елена Йончева. Тезата за „афера“ на Елена Йончева и нейното семейство беше лансирана от близката до властта жълта медия „ПИК“ на 23 април 2019-та година. Стана ясно, че полицията ще ги проверява, но до обвинение за разлика от случая с Александър Манолев не се стигна.

„Не, те явно… аз го гледах и по бТВ, не беше лошо. Показаха и картинките, всички. Да де, ама те са като ги закачат и едните, и другите, то ще вървят къщите за гости и на единия, и на другия. Няма как да кажат… нали, то тва им е проблема. Не, снощи ги показваха – с цветенца, с такива работи. Показваха. Катинарите.

Ма са съм пратил полицията, ако се окаже, че и там като при Манолев не са ходили гости… Изведнъж си разследваща журналистка, ама свекър ти не го разследваш“, завършва записът, но не и разговорът.

Финалът останал непубликуван, а арестът на Вальо Златев бил отменен…. Явно има защо.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.