Криминалист пред Narod.bg: Скандалът с фурмите е ала-бала – самолетите превозиха чували с пари на Бойко до банка в Дубай

0 13 196

Скандалът с полетите до Дубай, с които уж пратихме храни на една от най-богатите държави в света – ОАЕ, а получихме 12 тона фурми, е ала-бала и прах в очите на народа – самолетите пренесоха няколко чувала с пари на Бойко Борисов до дубайска банка, където са оставени по сметката на подставено лице.

Това скандално разкритие направи криминалист, доскоро свързан с глутницата на Мутрата, който категорично настоя за анонимност.

„Това може да ми коства живота, нормално е да се пазя. Истината е, че целият скандал с фурмите беше замислен и организиран от Баце с помощта на Иван Пилето с една-единствена цел – да се скрие част от заграбеното. Милиарди, откраднати през последните години, стояха кеш по сейфове и гардероби, които няма как да бъдат внесени в българска банка.

Затова бе измислена тая дивотия с храните на Иван Пилето – така чувалите заминаха под охрана за Дубай”, осветли мръсотията читателят на Narod.bg.

Първоначално се разбра, че срещу БГ храната ще получим дарение на медицински консумативи в условията на пандемия, после че то е част от бартер с български хранителни стоки, а накрая се оказа, че е пристигнало голямо количество…фурми.

Около тази операция с участието на правителството „Борисов“ все още има много неизвестни, а твърдения, идващи от едно и също място, си противоречат.

А тя стана актуална отново покрай работата на комисията по ревизията в 45-ия парламент. На едно от нейните заседания съсобственикът на фирмата „Градус“ АД (предоставила част от продукцията в износа до ОАЕ миналата пролет) Иван Ангелов – Пилето в отговор на питане от депутат каза, че те са на печалба от фурмите – твърдения, които по-късно в отговори до „Дневник“ бяха опровергани от компанията му.

Но с изявата си той потвърди, че и двете фирми, изпратили стока за Дубай са свързани с близки до вече бившия премиер Бойко Борисов (Ангелов представи отношенията им „като мъжки“ и че играят често белот).

Дарение ли е, сделка с печалба или нещо тайно?

Реклама

За цялата история в началото на пандемията се разбра една сутрин през април 2020 г. от думите на Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб.

Тогава той се похвали, че България е получила 15 тона медицински консумативи, дарение от ОАЕ.

Малко по-късно, разследване на сайта „Биволъ“, потвърдено и с документи, показа, че по-голямата част от това количество са фурми.

Те бяха обявени от министъра на икономиката Емил Караниколов (малко по-късно той подаде оставка, по искане на тогавашния премиер Бойко Борисов, за да се опровергаят внушения за зависимостта му и тази на още двама министри, с ДПС) за „питателна храна“ и че са изпратени от „производители на фурми“.

В крайна сметка въпросните 15 тона се оказаха в БЧК като конкретно за фурмите (около 12 тона) бе обявено, че ще бъдат раздадени на социално слабите.

„Това, което сме дали, е върнато чрез фурми и ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба“.

Още при избухването на скандала през април миналата година поставеният под карантина заради това, че ескортираше полета до ОАЕ министър на икономиката Емил Караниколов обяви в интервю, че става дума за питателна храна, която ще бъде дарена.

Присъствие на Караниколов в единия от двата полета с днешна дата Иван Пилето обясни пред комисията по ревизия в духа на цялостната му концепция за сътрудничеството между бизнеса и държавата:

„Смятате ли, че държавата може да натовари едни краставици и да ги закара в Дубай. Трябва да има някакво високопоставено лице, което да представлява държавата. А това, че съм натоварил краставиците, е факт“.

От репликите какви краставици, а не месо – се разбра, че е имало и зеленчуци. Но не се разбра за най-важните чували, скрити в товара – крадените от Бойко и сие чували с пачки, които са били доставени за банка в Дубай по сметка на подставено лице.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.