Иван Пилето прави първия милион покрай БСП, после идва Бойко и поема рекета над „Градус”

0 20 061

Червени велможи от ранга на Емилия Масларова, Младен Червеняков, а също и висши офицери, някои вече покойници, от МВР и бившата ДС стоят в дъното на икономическия просперитет на фирма „Градус” на братята Лука и Иван Ангелови. Това твърдят запознати с генезиса на една от най-големите компании в хранителния бранш на Балканите.

Стартът на панагюрските роми е при БСП с активната помощ на Емилия Масларова, Младен Червеняков и Георги Първанов – Гоце. После, обаче, идва първият кабинет на ГЕРБ, Бойко Борисов взима властта и започва рекетът над „Градус“ дотогава, докато Иван Пилето клекне и стане първа дружка и личен ковчежник на Мутрата.

Тези дни „Градус” обаче се прослави покрай гръмовните разкрития на Светослав Илчовски. Той заяви пред парламентарната ревизионна комисия на Мая Манолова, че братята от Панагюрище дарили кюлчета злато на Бойко Борисов, купонясвали в Монако с други влиятелни фигури, докато директори на пенсионни фондове били задължавани да купуват акции на „Градус”, а самият Илчовски бил рекетиран  от тях да свали изкупните цени на зърното, пише „Уикенд”.

Източниците ни си припомнят, че братята Лука и Иван Ангелови в началото на кариерата си били по-скоро подставени лица на влиятелните политици от БСП и полковниците от ДС. Разбира се, тези слухове никога не са били официално потвърдени от Търговския регистър, но пък лично Сергей Станишев в компанията на Емилия Масларова и депутати от БСП открива най-модерната птицекланица на „Градус” в Стара Загора. Тя е изградена с милиони по европейската програма САПАРД.

Слуховете за връзките на Ангелови с червени функционери от калибъра на Масларова и Червеняков се подхранват и от факта, че те са сред големите спонсори на кампаниите на БСП и на президента Георги Първанов, особено на „Българската Коледа”, създадена от него.

Първанов отива на крака в Панагюрище и застава до Ангелови, когато се открива нова зала в местния музей. Специалното на въпросната зала е, че в нея е поставено поръчано от тях копие на Панагюрското златно съкровище. „Родени сме в Панагюрище и обичаме града си. Открай време се знае, че за да получиш, трябва да дадеш… Защо го направихме, ами така го усетихме.

Историята трябва и да се прави. Страната ни има история, но не може да я покаже пред света. Това ни мотивира да направим този благотворителен жест” – казва Лука Ангелов по повод дарението. Братята явно разбират не само от пилешки крилца и кълки, но и от злато, защото копието на Панагюрското съкровище е  изработено така, че само специалисти могат да го различават от оригинала.

Иначе самата фирма „Градус” набира голяма сила в началото на века. Иван Ангелов, роден през 1955 г. , и Лука, който е седем години по-малък, работят в Либия по време на соца.

Съпругата на Иван – Ваня също е там, тя е учителка в Бенгази. С валутата, натрупана в Джамахирията, където остават 7 години, след промените започват собствен бизнес, но не в родния си град Панагюрище, а в Стара Загора.

По техни признания първо купуват замразени бройлери от местната кланица и ги доставят в магазините из района. След това започват да изкупуват направо цели птицеферми. Конкуренцията е погълната с най-обикновена схема. Банките, по една или друга причина, отказват свежи пари на другите кокошарници и свързаните с тях производства, докато Ангелови нямат такъв проблем.

Реклама

Нещо повече, те печелят и 7 проекта по САПАРД за над 7 милиона лева.

След това обаче стават едни от главните герои в доклад на ОЛАФ за съмнително усвоени милиони по земеделската програма на Брюксел.

Според доклада е трябвало да върнат около милион лева, взети неправомерно по САПАРД. Друг е въпросът обаче дали са върнали тези пари. Любопитно е, че 44 от фирмите, получили пари от Брюксел, а след това описани във въпросния документ на ОЛАФ, са спонсори на БСП.

Лука и Иван Ангелови са разследвани за използването на „стари машини, представени по документи за нови”, достоверност на офертите за оборудване, както и за завишени цени на доставките.

Материалите за нарушенията на „Градус” са изпратени в Окръжна прокуратура Стара Загора, понеже там е регистрирана фирмата им. Местните прокурори обаче не откриват данни за престъпление и прекратява проверката, въпреки че от ОЛАФ настояват компанията незабавно да върне парите по проекта за закупуване на люпилня за птицевъдно стопанство в село Болярско край Ямбол.

„Градус” е инвестирал в това начинание близо 2 млн. лева, от които половината идват от Брюксел. Единствената нередност, която все пак забелязват в Стара Загора, е че върху един от документите е поставен печат на друга фирма – „Жюлив”, която също е на Ангелови. ОЛАФ обаче се занимава и с проектите на самата „Жюлив”,а също и на „Градус – Иван Ангелов 55”, „Милениум 2000” и „Бисер Олива 98”.

В крайна сметка и при тях всичко се оказва точно, а за нарушенията, доколкото все пак ги има, самите Ангелови нямали вина и в крайна сметка не връщат пари!

На този фон те продължават да разширяват бизнеса си. Насочват се и към производството на олио, при това по времето, когато най-големият завод „Калиакра” в Добрич е приватизиран и скоро преместен в Румъния.

Освен това братя Ангелови се оказват и най-големият акционер в прословутата фирма за поддържане и ремонт на пътища „Биндер”, свързана със семейството на някогашния пътен шеф Веселин Георгиев. Явно интересите на бизнесмените са многопосочни и не свършват само с производството и търговията с храни.

Около Иван Ангелов се вдига шум и покрай скандална заменка на повече от 48 декара хубави терени на морския бряг. Маститите бизнесмени дават на държавата чукари някъде из планините, срещу които вземат терени до плажовете между Равда и Несебър. За тях плащат едва по 10-тина лева за квадратен метър. Ангелови заменят и земя в Разлог, но по-късно имотът е продаден изгодно на руснаци. Прокуратурата разследва и тези начинания, но както и при усвояването на парите по САПАРД, се оказва, че няма нарушения на закона.

„Всъщност, възхода на братята се свързва повече с БСП, отколкото с ГЕРБ. Най-силните им години в бизнеса са между 2002 и 2009 г.”, разкриват източниците на „Уикенд”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.