Жега в БСП: Жан Виденов активиран от Москва, Корнелия в шок – подозира заговор

3 7 807

Нишан от Москва е причина Жан Виденов да се активира отново политически след близо 25 години отсъствие от обществения живот на страната. Това довериха източници на „Уикенд” от високите етажи на политиката.

Целта е той да оглави обединение на русофилските кадри, което да гарантира на братушките собствена парламентарна група след изборите на 11 юли. Нейни задачи ще са борба за излизане от НАТО и съюз с Москва.

След години мълчание, някогашният премиер, докарал до фалит България сензационно обяви, че отново влиза в политиката. В свое интервю от началото на седмицата Виденов се похвали, че възнамерява да участва на предсрочните парламентарни избори.

Планът му е да създаде собствена партия „Лявата алтернатива”, която има претенциите да обедини всички правоверни комунисти в страната. Проектът е задвижен тайно още в началото на годината, а Жан неспирно обикаля из страната да вербува фенове.

Тъй като за регистрацията на новата формация са нужни 4-5 месеца, Виденов щял да ползва за изборите мандата на друга партийка – „Съюз на комунистите в България“. Неин създател е някогашният съветник на Тодор Живков – Костадин Чакъров.

Още при учредяването си тя се обявява за идеологически и политически наследник на БКП и създадената от Димитър Благоев БСДП. След кончината на Чакъров поста му е поет от пловдивчанинът Павел Иванов.

Целите на партията се запазват – „национализация на едрата промишлена, финансова и търговска собственост”, излизане от НАТО и „държавен контрол върху производството и разпространението на стоките от първа необходимост”, става ясно от интернет страницата им.

Съратникът на Жан – Павел Иванов, е сред създателите и на Комунистическо движение „Че Гевара” и шеф на фондация „Безсмъртния полк“. Навръх 9-и май двамата участваха в церемония за поднасяне цветя пред паметника на Альоша в Пловдив, след което обявиха повторното включване на бившия премиер в политиката.

Планът на Виденов за атака на парламента може да бъде спрян още в зародиш, коментират запознати. Причината е обявената за ракетата носител партия „Съюз на комунистите в България”.

С решение на Софийски градски съд от преди месеци тя е заличена, заради липса на каквато и да е дейност през последните пет години. Заради обжалване то все още не е влязло в сила.

Освен това партийката фигурира в позорният списък на Министерството на финансите заради отказ да възстанови 3016 лв. държавна субсидия.

Феновете на класовата борба около Жан Виденов са напълно наясно с евентуалните пречки и за това имат и план Б, довериха запознати. Тяхната предизборна стратегия е да сформират коалиция от всички русофилски леви и комунистически партии в България.

Изключения правят единствено БСП, чиито ръководство е заклеймено заради „колоборационизъм с капиталистите“ и оглавяваната от Александър Паунов Комунистическата партия в България, който се прочу като пръв приятел на олигарха Васил Божков.

С изключение на двете „предателски” формации, всички други леви русофили са добре дошли. Според Виденов вече е ясно и името на бъдещата коалиция – „За чиста и свята Република“.

Лидерът й Жан Виденов посочи като основен проблем на България  „перестройката, която съсипа приятелските народи на Съветския съюз”. За преодоляването й според него е нужна мощна борба, дори и с оръжие в ръка.

Решението на Москва за създаване на бъдещата лява коалиция е взето окончателно преди месец, твърдят запознати. Повод е изборният провал на множеството русофилски партии явили се самостоятелно на изборите.

Изготвено проучване на другарите от „центъра” показва, че обединени техните кадри в България имат реален шанс за преминаване на 4-процентовата бариера. Така най-после ще се изпълни мечтата на Москва да имат своя официална група депутати в българският парламент.

Реклама

До вота от 4 април основна надежда бе основаната от шефа на Национално движение „Русофили” Николай Малинов  партия „Възраждане за отечеството”. Партията претърпя пълен провал събирайки едва 0,4% от гласовете.

Далеч по-добре се представи русофилската „Възраждане” на популиста Костадин Костадинов, със събраните 2,45%. Партията „Възраждане” според запознати е много вероятен участник в бъдещата коалиция на Жан Виденов, заради идейните си съвпадения.

Подобно на другите комунистически партийки, и Костадин Костадинов в своите изяви прокламира нуждата от нов Народен съд и разправа с крадливите политици загробили държавата. От „Възраждане” са и отявлени фенове на идеята за излизане от НАТО и ЕС за сметка на близък съюз с Русия, която единствена можела да ни пази.

Лъсна като агент Дунав на ДС

Като агент на ДС бе обявен от комисията по досиетата Жан Виденов. От публикуваните документи се разбира още, че Виденов е вербуван на 22 септември 1988 г. под псевдонима Дунав.

По това време бъдещият премиер тъкмо се е завърнал от следване в СССР. Там той завършва Московския държавен институт по международни отношения (МГИМО).

Право да попаднат в елитното учебно заведение имат само младежи, чиито роднини заемат висши постове в комунистическите партии, или такива със специална препоръка от „най-високо”, обясняват запознати.

Впоследствие завършилите МГИМО по правило правят солидни кариери в дипломацията, тайните служби или компартиите в родината си.

Подобна съдба има и Жан Виденов. Още докато учи в СССР, той е приет за член на БКП и влиза в ръководството на партийния комитет към университета. След завръщането си в България Виденов заема отговорен пост в ДКМС – младежката организация на БКП.

Паралелно с това интерес към него проявява и Държавна сигурност. Според запазените документи, го вербува офицерът от Окръжното управление на ДС в Пловдив Петър Ганчев. Дадена му е задача да стане държател на явочна квартира.

Работата на Виденов като агент продължава до 1990 г. В архивите на тайните служби фигурира и уведомително писмо от 28 май 1990 г., че агентурното му дело е унищожено.

Така остава тайна какво точно е ставало в явочната квартира, работата на самия агент и евентуалните похвали или укори за дейността му.

Докато тече унищожението на досието му, самият Жан прави шеметна кариера. Преди още да е снет от отчет като агент Дунав, той прави скок от служител в апарата на ДКМС в Пловдив директно към върховете на преименуваната БКП.

В началото на 1990 г. Виденов е избран за член на Висшия партиен съвет на БСП. В края на годината става и член на неговото председателство. През 1991 г. на конгрес слабо известният все още партиен кадър от Пловдив е избран за председател на БСП с препоръката и подкрепата на своя предшественик Александър Лилов.

Корнелия Нинова в шок, подозира заговор

Включването на Жан Виденов в политиката може и да има друга цел – допълнително разбиване на БСП, предполагат любители на интригата. Левицата претърпя катастрофално фиаско на последните избори и едва събра 15%, класирайки се трета.

Позорният резултат дойде след поредица гафове на лидерката Корнелия Нинова, която поведе битка със своите и смени половината водачи на листи, залагайки на неадекватни фигури като автомобилния състезател Крум Дончев например.

Самата Нинова била в шок от заявката на Жан Виденов да се завърне в политиката. Тя била убедена, че пъкления план бил измислен от враговете й, за да отнеме още проценти от БСП на изборите на 11 юли. Според социолози, Жан със сигурност би дръпнал поне 2-3% от левия електорат.

3 Коментара
 1. Vladi казва

  Админе , не се излагай не Жан Виденов докара Бълария до фалит а Иван Костов и Отворено Общество на Сорос през 1997 година Жан Виденов е единствения честен политик зацелия 30 годишен преход никаква криза нямаше през 1996 година , складове пълни магазини празни. това беше преврат ! и по добре нишан от Москва , отколкото заповед за се самоубиеш от посолството на САЩ в името на интереса на държава от друг континент

 2. Спиро Ст. Киров казва

  Жан Виденов и Ренета Инджова са ЕДИНСТВЕНИТЕ двама НЕКОРУМПИРАНИ, достойни и загрижени за съдбата на България, политици в КТРБ (Колониалния Туземен Регион България) от 1989 г. до днес! Те единствено не са се „облажили“ материално на властта и не са взели и една стотинка от народа ! За разлика на останалите около 1,000 политици, които за 31 години се „изредиха“ на нашата родина , на Майка България ! Така ,че ЖАН ВИДЕНОВ в сравнение със всичкиостанали е едни СВЕТЕЦ ! Кой бивш и настоящ политик живее в гарсионера, освен Жан Виденов ???????? Дайте ми само един пример.
  Всичките останали се ‘нагушиха’, като пеликани. Особено ОПГ ГЕРп !
  Те задминаха вскички предишни крадци и ренегати в десетки пъти по кражбите!
  А от властта от 1944 до 1989 , единствения компетентен, достоен и честен политик беше Иван Башев. Който убиха заради тези му качества.

 3. ушанка казва

  Кърваво-червените комунисти Жан Виденов и Румен Гечев – настоящ депутат, в далечната 1996г не само съсипаха държавата, ограбиха народа, така както турчин не го е грабил /само руснак/ , но подариха на Газпром и газопреносната мрежа на страната. Нищо по-лошо не се случвало на България от окупацията и грабежа на Червената армия. Колкото по далеч Империята на злото – и по-близо Америка и евроатлантическите партньори – толкова по-добре за българския народ

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.