Икономиката на ГЕРБ: 5 млрд. лв. потънаха в „Автомагистрали” за корупция, кой гушна парите?

0 1 770

Комисията по ревизиите на Мая Манолова от 45-ия парламент успя да повдигне завесата как се управляват държавните дружества, които разполагат с огромни средства.

В предаването „(О)позиция“ юристът Калоян Янков обобщи пред журналистката от „Сега“ Таня Петрова на какви скандали са се натъкнали.

Фрапантен е случаят с „Автомагистрали“, която раздава на подизпълнители стотици милиони, заобикаляйки закона по очевидно целенасочено създадена схема. През 2016 г. се прави промяна в Закона за обществените поръчки, с която се дава възможност на държавата да възлага дейност на държавни или общински фирми дейности без конкурси.

„През даже не вратичка в закона, а портал минават огромни средства, които се разходват само по вътрешни правила. 5 милиарда се харчат по вътрешна методика, която само в „Автомагистрали“ знаят.

Това е целенасочена операция за отклоняване на средства и индикация за огромна корупция. Дружеството разполага със скромна техника, но пък има 40 счетоводители и 40-50 работника. Това е счетоводна фирма, която получава милиарди и ги прехвърля незнайно на кого.

Реклама

Проверявани са от контролни органи, но никой не е установил нищо нередно. Контролните органи охраняват тази схема“, подчерта Янков.

„В строежа на т.нар. „Балкански поток“, който по-скоро трябва да се нарича Руски или Турски, е участвала беларуска фирма, която е в забранителния списък на ЕС. Обект от стратегическата инфраструктура се изгражда от фирма в забранителния списък! Къде е ДАНС?  А нас като депутати не искаха да ни пуснат да влезем в „Булгартрансгаз“!, възмути се Янков.

„Най-важният въпрос е какъв ще е резултатът от комисията. За съжаление, нашите разследвания крушират там, където предаваме материалите – в прокуратурата. Тя, очевидно, от дълги години не си върши работата, и аз, честно казано, очаквам да бъдат заметени под килима.

Затова основен приоритет е реформата в прокуратурата. Държавните дружества, които се опитахме да разследваме, не отказаха директно информация на комисията , но всъщност не я дадоха. Това беше пренебрежение към работата на парламента и нарушение на законодателството.

Всички дружества са политизирани, ГЕРБ са правили само политически назначения“, казва Янков и заключи, че и в следващия парламент трябва да има Комисия по ревизиите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.