„Шпигел” в потрес: Бойко врътна и армията на Германия – ГЕРБ ни пробута бракувано защитно облекло, Ангела Меркел е в кюпа

0 5 073

Германската армия е поръчала от България защитно облекло за стотици хиляди евро, което е некачествено, но за което канцлерът Ангела Меркел, изглежда, лично е говорила с тогавашния премиер Бойко Борисов. Това разказва сп. „Шпигел“ в разследване, предава Дневник.

В разследването на немското издание се посочва как от фирмата „Венера Стайл“ (Venera Style) от Хасково е получено предложение за такива продукти, въпреки че дотогава тя прави само облекло. В началото на пандемията обаче „Венера“ предлага да достави двуслойни маски – 85% памук, 15% еластан – на Германия през пролетта на 2020 г.

Публикацията идва месеци след началото на мащабен скандал с доставки на некачествени маски, уличил в корупция съюзници на Меркел и поставил партията ѝ – християндемократите – в неизгодна позиция в навечерието на парламентарни избори.

Описаното се представя като забележително в момент, когато България се нуждае от тях колкото и Германия и дори е наложила забрана за износ.

„Защо тогава България изпраща маски на Германия,“ пита изданието. И второ – този бизнес се ползва с подкрепа на най-високо ниво като тази на канцлера Ангела Меркел, министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер и други като председателя на службата за поръчки към въоръжените сили. Крамп-Каренбауер дори подготвя личния си асистент да се качи на самолет да вземе проби от София.

Бундесверът набързо прави покупки, макар стоките да са съмнителни, каквото е и качеството им. „В писма, получени от „Шпигел“, няколко пъти се споменават политически причини.“ Изпращат се и защитни костюми, които се озовават в отдела на Бундесвера за защита от ядрени, биологически и химически оръжия.

„Връзките на Меркел със София“

Сделките между Меркел и Борисов, „приятел на Запада“, идват от България, където обаче винаги е имало слухове, че той не е „чист“ като политик, продължава списанието. „Не е известно дали сделката е политически фарс или афера“, но е „сигурно“, че Меркел и Борисов са обсъждали за пръв път темата на 27 март 2020 г. Канцеларията на Меркел потвърждава това. Денят преди това ръководителите на държавите от ЕС обсъждаха с видеовръзка възможностите да се осигури защитно облекло в блока и Борисов е предложил да участва.

Добре известни са връзките на Меркел със София и с Борисов, бивш пожарникар, бодигард, ръководител на охранителна фирма „не е точко примерният държавник“, обвиняван от опозицията, че прикрива корупционна система, в която олигарсите са на власт.

„Когато обаче двамата говорят по телефона, Борисов е на власт над 10 години след малка пауза. Предвидим партньор на ЕС, а това означава нещо в Източна Европа. За Борисов Меркел бе „скъпа Ангела“, а и със „скъпата Анегрет“ (Крамп-Каренбауер) той бе на „ти“.“

След въпросния разговор канцелария въвлича и отбранителното министерство. Изготвени са технически документи, които началникът на кабинета на Крамп-Каренбауер обсъжда с шефа на службата за поръчки на армията, а помощникът на министъра излита за София на 31 март, за да вземе проби от костюми и маски от кабинета на Борисов.

Тук „Шпигел“ обръща внимание на посоката на команди „отгоре“ – „не български доставчици изпращат стоките с идо Германия, за да бъдат проверени, а личният помощник на министъра трябва да вземе пробите заедно с екип, готов да излети за България. Още на следващия ден.“ Канцеларията и министерството дори не коментират колко струва полетът, нито защо въпросът е толкова „важен политически“ – хора, запознати със случая, казват, че никога досега не се е случвало такова нещо.

Реклама

Без сертификати, без качество, но…

Мейл от началника на кабинета към служителя на армията обаче предполага откъде идва значението: незабавното тестване на материала в службата за поръчки на Бундесвера в Кобленц трябва да стане „както са обсъждали… БК (това е канцлерът – бел. ред.) и (премиерът) Борисов“. Предвид натиска службата за поръчки нарежда доставката да стане „незабавно“ в срок от 24 часа.

Създава се впечатлението и, че е по-добре проверката да завърши с констатация, че с материалите всичко е наред („само фарс ли е проверката за качество в Германия“, пита „Шпигел“). Оказва се, че в момент когато здравното министерство е наводнено от предложения за маски и в нарушение на процедурата, по която обикновено Бундесверът прави поръчки. Освен това продукцията от България няма никакви опознавателни знаци, нито удостоверения за качество.

Освен това пробите показват, че продуктите са некачествени; заключението е дори че ползвателят на маските не е защитен. Същото е с костюмите, които могат да се перат само при температура от 30 до 40 градуса, а това е недостатъчно за да се ликвидират вирусите и следователно може да се използват само веднъж. Въпреки това службата за поръчки се задейства, а процесът се обявява за „силно значим политически“. Отправя се молба да се сключи възможно най-голям договор с българските компании за задоволяване на потребностите на армията.

Това включва малки за германските мащаби, но сериозни за компанията за облекла „Венера“, поръчки, обхванати от три договора за шест дни: 200 хил. маски за 246 хил. евро. Още 11 хил. защитни костюма се поръчват на други производители въпреки явните съмнения в качеството.

Последваща доставка на проби на костюми и визьори през април също е некачествена, без сертификати; издава се лиценз за ограничена употреба, на визьорите – за еднократна.

Комуникацията по тази тема впоследствие спира, а по-късно се появява проблем през май – Бундесверът е подписал споразумение с „Райнметал груп“ за достатъчно костюми за следващите 12 месеца и всъщност няма нужда от поръчките от България. Дипломатичното решение е да се дадат два малки договора на България за 5000 костюма и 1500 визьора за 156 хил. евро, за да се помогне и на българското производство (въпреки че на практика в Бундесвера те не са необходими).

Връзките на ГЕРБ

Официалната позиция е, че пазарната ситуация е несигурна и може да има забавяния; изглежда, липсата на сертификати и възможността да се набавят по-качествени стоки за резерв не е била проблем.

„Защо обаче българските договори са толкова важни в Берлин? Канцеларията мълчи; разговорите с международните партньори са поверителни,“ пише „Шпигел. Списанието пита дали федералното правителство не е трябвало дпоне да провери за какви компании става дума, особено ако са от страна, която е последна в ЕС в индекса за корупция на „Прозрачност без граници“.

Хипотеза е, че Борисов просто е искал да подпомогне икономиката си, но избраният начин е „по-скоро странен“. „Или може би, както правителството му информира „Шпигел“, е искал да помогне на германските си приятели, а това би било благородно?“ Познавач на българската политика развива по-скоро теорията, свързана с връзките на ГЕРБ в местни структури и компаниии системата, при която фирми получават договори, а в замяна връщат част от парите директно или индиректно.

Нещо повече, твърди „Шпигел“, прави впечатление, че Борисов е искал да доставя и другаде – в Испания, Франция и Австрия – въпреки нуждата от маски и в България.

Борисов и компаниите в схемата отхвърлят всякакви обвинения. В Бундесвера обаче защитните костюми на практика стоят на склад, както и визьорите – някои от тези стоки са неприложими за медицински цели, други дори могат да са опасни за потребителите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.