Не е лесно да си адвокат на Дявола! Особено ако си от ГЕРБ!

0 3 525

След дълга игра на криеница с депутати и медии истината за злоупотребите на държавното дружество „Автомагистрали“ лъсна. Фирмата отказа да предостави документи как харчи милиардите, предоставени й от държавата, дори на комисията по ревизията на управлението на правителството на Бойко Борисов в парламента. Но в опита си да защитят порочните практики, регионалния министър Петя Аврамова, ръководството на АПИ в лицето на Георги Терзийски и шефът на „Автомагистрали“ Стоян Беличев на практика потвърдиха всички съмнения.

Какво се разбра при изслушването в комисията?

“ Автомагистрали“ изпълняват договори за над 4,7 милиарда лв, възложени директно от АПИ без състезание и с други фирми чрез така нареченото „вътрешно възлагане“ – два договора за изграждане на магистрала „Хемус“ на стойност 2,3 милиарда лева без ДДС, един договор за 474 655 1613 лв за укрепване на 74 свлачища за 902 милиона лева за изграждането на 69 км от пътя Видин Ботевград от 2020-та година.

По тях фирмата работи с други частни дружества, които е избирала без обществена поръчка и, с които е сключила рамкови споразумения за наем на техника, доставка на материали и изпълнение на определен вид дейности. Така държавното дружество получава милиарди от държавата без състезание и с други фирми с аргумента, че има достатъчно капацитет само да се справи с конкретната дейност, а после преразпределя милиардите към избрания от него компании, които от работата МРРБ. Към декември 2020 година във фирмата са работили на трудов договор 353 ма души като само 41 от тях са работници по строителство и поддръжка на пътища. Управляващите обаче не виждат нищо ненормално в тази схема.

Не ми били подизпълнители, най ми били изпълнители на услуги

Стана категорично ясно, че Законът за обществените поръчки се заобикаля брутално. Законът наистина позволява на АПИ да възлага директно договори на „Автомагистрали“ без обществена поръчка, но проблемите започват след това. Шефът на АПИ Георги Терзийски зае поза на ни чул, ни видял и в прав текст обяви, че по тези договори „Автомагистрали“ не са декларирали никакви подизпълнители. „Нямам основание да третирам взаимоотношенията, които не са обект на договора“, отсече той. По-нагла бе Петя Аврамова: „Подизпълнител означава превъзлагане на дейност. Това е, ако ви възложат да направите жилищен блок и вие го предоставите на друг да го построи. Такива договори „Автомагистрали“ няма. Имат договори за доставка на материали, за наем на техника и за изпълнение на услуги, които са специфични и дружеството няма как да изпълни“, обясни Министърът.

Въпросът какво всъщност върши „Автомагистрали“ извън всички тези данни на друг дейности увисна без отговор.

Аврамова твърди още, че 80% от дейностите се изпълняват самостоятелно от „Автомагистрали“, а 20% са наемане на различни външни услуги. Но не бяха дадени никакви доказателства в подкрепа на това съотношение. За договора за укрепване на свлачища от групата на БСП потвърдиха, че разпределението е точно обратното – 87% от дейностите са продадени на трети лица, като точно посочен договор на уж укрепено от фирма „Дгжамбо 33“ свлачище при Рилския манастир, което се срути малко, след като бе открито от Премиера Бойко Борисов.

„За АПИ този договор е изпълнен от „Автомагистрали“ на 100%“, коментира Георги Терзийски. „Какви 100%, като „Автомагистрали“ не са имали на обекта и един камион. Тук говорим за директна подмяна на изпълнителя“, репликира Явор Божанков от БСП.

Фирмите не са наши, но ги избираме по наши правила

Въпросът кои са фирмите, с които „Автомагистрали“ е решила да работи по инхаус договорите също не получи отговор. По тази тема от МРРБ и от дружеството прилагат различна тактика. Аврамова и този път размаха числото 400 – общият брой на фирмите, с които работи „Автомагистрал“, за да докаже, че няма как всичките да са „наши фирми“.

Реклама

Притиснат от депутатите, шефът на „Автомагистрали“ уточни, че фирмите са много по-малко. Наложи се шефът на комисията Мая Манолова да му изчете списък с 10 дружества, на които той нагло вметна: “Не са само тези, информацията в явно не е пълна“. Не пожела да каже колко и кои са.

Според Беличев фирмите били избирани по процедура, която на 99% се доближава до ЗОП. Тук думата взе Аврамова с аргумента, че Беличев не разбира какво го питат и изчете подробно как се избират фирмите. „Подборът на фирмите се провежда по утвърдени от съвета на директорите вътрешни правила. Процедурата се открива със Заповед на изпълнителния директор, утвърждава се образец на покана и се утвърждава комисия, която да извърши проучване и да предложи списък с потенциални кандидати, които да бъдат поканени за участие в процедурата. Със заповедта се определя втора комисия, която провежда процедура как да бъде извършено класирането. Канят се обикновено от 30 до 40 фирми, след провеждане на подбор, класирането се представя на съвета на директорите, който се произнася с решение за сключване на рамково споразумение с конкретна фирма“, изцитира тя.

„Какво чухме до тук – правителството е прехвърлило 4,7 милиарда лева на една държавна фирма с тричленен борд на управление. 5% от БВП сте дали на една тройка управители, които вие сте назначили и не е ясно как са избирали фирмите.Те са подбрали фирмите лично, както им е казано“, възмути се Румен Гечев от БСП.

Разбира се, и че по договорите са плащани огромни аванси, като те са допуснати постфактум с анекси месеци след сключване на първия договор за „Хемус“.

Шефът на „Автомагистрали“ и Аврамова се опитаха да сложа точка на темата с аргумента, че дружеството нямало статут на възложител по ЗОП. Аврамова призова да се цитира текст от закон,а който да задължава дружеството да прави поръчки, но самата тя не цитира текст, от който да е видно обратното. По този въпрос може да се очакват законодателни промени, защото Законът позволява тълкуване кои държавни фирми имат статут на публично-правна организация и фирмите дори имаха право сами да решат как да се самоопределят . Според действалите и отменени през 2019 година текстове фирмите могат ту да губят статут на възложителите, ту да го придобиват в зависимост от ситуацията. „Ако Законът е спазен, сте приели скандален закон. Ако е нарушен, Ддано прокуратурата слуша“, обобщи Георги Георгиев от „Има такъв народ“.

Едни строят, други носят отговорност

„Не може дружество с 13 багера да свърши работа за 5 милиарда лева. Работата е ясна“, обобщи Мая Манолова темата за капацитета на „Автомагистрали“ да изпълнява възложените му поръчкиот АПИ. Според нея има сигнали, че се наема техника на цени десет пъти над пазарните. Според Аврамова обаче, по договорите било гарантирано, че печалбата не надхвърля 10% . Независимо от това, че огромна част от работата е свършена от външни фирми, отговорността 100% е на Държавно дружество „Автомагистрали“.

„Кой носи отговорност за гаранционните срокове, след като ги разбивате на труд, материали, механизация. Как гарантирате спазване на срокове във вашите договори за доставка“,попита Георги Георгиев от „Има такъм народ“. „Гаранционните срокове са по видове дейности. Имаме гаранционен срок за строителство на магистрали, който увеличихме от пет на седем години. Отговорността за изпълненото строителство се носи от „Автомагистрали“ за седем години“, отвърна Аврамова.

„Т.е всички тези фирми не носят никаква отговорност по отношение на гаранционни срокове“, попита Георгиев. „Да, така е, гаранционният срок се носи за строеж на магистрала от „Автомагистрали“, а не за ползване на товарен камион“, сложи спокойно точка на темата Аврамова. Няма гаранции за спазване на срокове от външните фирми и ако изпълнението закъснее по тяхна вина, санкциите пак ще са за „Автомагистрали“.

Автор: Таня Петрова

Източник: в. „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.