Марш в затвора, тулуп! На сбогуване с властта Николай Нанков излъга за скъпо ауди А8, купено от фалирало ВиК

0 13 030

Марш в затвора, тулуп на ГЕРБ! На сбогуване с властта любовчията от хунтата Николай Нанков изсипа куп лъжи, за да прикрие факта, че вози туловището си в луксозно ауди А8, купено от фалирало ВиК дружество!

Практиката държавните дружества да си купуват автомобили, от които нямат нужда, е прекратена от 2009 г.“ Това каза вече бившият зам. регионален министър Николай Нанков в понеделник по време на т.нар. парламентарна Комисия по ревизия на Мая Манолова, предаде „Капитал”.

Той се възмути от въпрос във връзка с автомобил модел Audi A8, което е собственост на „ВиК – Варна“, но от 10 години се ползва от други институции, включително и от самия зам.-министър Николай Нанков от поне 2019 г.

Въпросът възникна във връзка с дискусия относно ВиК сектора и неговото управление. „Смятате ли, че на фона на ниските заплати в сектора, липсата на инвестиции и лошата инфраструктура закупуването на Audi A8 от „ВиК – Варна“, без да има нужда, след което преминава за ползване от принципала, е добър пример за ползване на публичен ресурс“, попитаха Нанков.

В отговора си Нанков искаше да прехвърли отговорността за купуването на скъпи коли към БСП и съответно – че aвтомобилът е купен по време на тройната коалиция. Това обаче не е вярно – автомобилът е купен именно година след като ГЕРБ идват на власт – през 2010 г., потвърди „Капитал“ през два независими източника.

Твърденията на бившия зам.-министър за цената на автомобила също го подценяват в пъти. Историята е дребна, но принципна. В последните дни, в ситуация на разклатена власт, представители на ГЕРБ твърде често изкривяват фактите, а казусът с аудито на Нанков е просто пример от серията.

Николай Нанков взе думата и отбеляза, че темата за колата станала популярна след запитване по Закона за достъп до обществена информация от „Капитал“, като съвсем малък и незначителен детайл е, че запитването си беше нормален въпрос до пресцентъра.

„Ако наистина едно ауди с пазарна оценка 5000 лв. е толкова голям проблем, ами може и пеш да ходим, и с метро ходим“, каза Нанков по време на заседанието. Автомобилът в момента струва поне няколко пъти повече

Тук обаче започват по-съществените проблеми в изказването.

Нанков каза, че Audi-то е закупено през „2008 г., неслучайно споменавам кога – когато се купуваха скъпи автомобили във ВиК-тата“, коментира Нанков. „Ще питаме г-н Гечев кои са били принципали на това дружество“, подкачи той депутата от БСП Румен Гечев, член на същата комисия.

Реклама

Автомобилът обаче е купен по време на управлението на ГЕРБ, както става ясно от официалните отговори на министерството до „Капитал“ отпреди година:

„Става въпрос за Ауди А8 с регистрационен номер В4334 РН. МРРБ получава за ползване лек автомобил с марка „Ауди“, модел А8, рег. №В4334РН на основание договор с „Водоснабдяване и канализация“ ООД, гр. Варна, сключен през 2010 г.“, написаха те до „Капитал“ на 22 януари 2020 г.

По информация на „Капитал“ от два независими източника колата е регистрирана в България през 2010 г., а е произведена през 2008 г.

Що се отнася до цената на колата, Нанков я свали поне два пъти.

„Към момента на публикацията пазарната му оценка беше по-ниска от вашата чанта и сако в момента“, добави Нанков в отговора си Нанков, като го нарече „стар“ и „амортизиран“.

„Ако наистина едно ауди с пазарна оценка 5000 лв. е толкова голям проблем, ами може и пеш да ходим, и с метро ходим.“ (Не е ясно дали тези думи са някаква препратка към популярната реплика на бившия председател на парламента Цвета Караянчева „Ходи пеша, бе!“.)

Справка в сайта за продажба на автомобили mobile.bg сочи, че към настоящия момент, над година след статията на „Капитал“, автомобилът струва поне 15 хил. лв., като цената му достига поне 30 хил. лв.

Нанков обясни и че автомобилът се е използвал и от НСО по време на българското председателство на Съвета на ЕС, което се потвърждава и от писмените отговори, изпратени преди година.

От 2008 г. държавно-общинското „ВиК – Варна“ се управлява от Валентин Вълканов с една пауза в периода 2009 – 2012 г. В началото на първото правителство на ГЕРБ през 2009 г. Вълканов беше отстранен от поста с мотивите, че купувал материали на завишени цени, управлявал е неефективно изтеглените кредити и е водел слаба финансова политика, пише в. „Банкеръ“.

По време на сключването на договор за автомобила с МРРБ управител е бил Веселин Русев.

Справка в Агенцията за обществени поръчки сочи, че от 2015 г. досега „ВиК – Варна“ е купило автомобили тип хечбек, джип или пикап за над 780 хил. лв. с ДДС (това не включва товарни автомобили, самосвали и т.н.).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.