470 хил. дка от България заключени зад ловни огради на олигарсите на Бойко – Вальо Златев, Румен Вълка и Христо Ковачки

0 7 483

Над 470 хил. декара земи и гори са ограничени за обществен достъп от 107 ловни огради на територията на страната, или повече от територията на природен парк „Пирин“.

Притежателите на затворените за достъп парчетата от България не са случайни – това са олигарсите на Бойко Борисов – Валентин Златев, Румен Гайтански – Вълка, Христо Ковачки…

Това показва проверка на инициативата „Зелени закони“. По данни на организацията става въпрос за около 50 частни фирми, които контролират достъпа.

„Изграждането на ловни огради се извършва крайно непрозрачно, без да се заплаща право на ползване и без да се отчитат интересите на собствениците на земи и на останалите заинтересовани страни в горите.

В повечето случаи ограниченията се налагат без мотиви, със спорни срокове, при липсата на съгласуваност със заинтересованите страни и с ограничена публичност“, пишат от „Зелени закони“.

Оградите на конфликта

Законът за лова и опазване на дивеча позволява на Министерство на земеделието храните и водите и подопечните му държавни предприятие, към които има ловни стопанства и ловни участъци, да провеждат търгове за съвместна дейност за опазване и подобряване на дивеча за по 15 години.

Сред най-известните към момента в сферата на менажирането на ловни стопанства са Валентин Златев, Емил Димитров, Румен Гайтански – Вълка, Христо Ковачки от скоро с дивечовъден участък „Рила“, Гео Дундадов и т.н.

Реклама

Процедурите обаче са изключително непрозрачни въпреки че става въпрос за държавни земи, като информация за спечелилите не се публикува.

Впоследствие на места се появяват огради, а в някои случаи, както с държавно ловно стопанство „Искър“ – и хотели без строителни разрешителни. „Зелени закони“ стъпват на данни за оградите, предоставени от МЗХГ.

Преобладаваща част от оградите са под контрола на 50 частни фирми, а останалите се стопанисват от десетина стопанства и десетина ловни дружинки, обясняват от там.

Сред посочените примерите са оградата на дивечовъдния участък „Каркария“, ограничаваща достъпа до тракийското светилище „Гарванов камък“ в Родопите, огради в Еленския и Етрополския балкан.

Законът и заповедите

Съгласно Закона за лова и опазването на дивеча (ЗЛОД) в „Натура 2000“ се допуска изграждане на оградени площи за развъждане на дивеч след писмено разрешение на Изпълнителна агенция по горите и след оценка за зоните по Натура 2000, като обособяването на оградените площи става със заповед на МЗХГ.

„За изграждането на тези ловни огради, обаче не са открити каквито и да е било писмени разрешения от страна на ИАГ, нито заповеди на МЗХГ“, пишат от Зелени закони, цитирани от „Капитал“.

Достъпът до цели дивечовъдни участъци (с площ между 10000 и 100000 дка) пък може да бъде ограничаван „временно“ със заповед на директорите на регионалните дирекции по горите по искане на лицата стопанисващи дивеча, когато е необходимо „опазване на биотехнически съоръжения и в интерес на здравето и безопасността на гражданите“.

А по Закона за горите регионалните дирекции могат да ограничат достъпа в срок до 3 месеца, при нужда от „опазването на горските територии и дивеча“, както и „в интерес на здравето и безопасността на гражданите“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.