Фандъкова пуска ВиК в Банкя, тръбите не стигат до Бойко – Тиквата остава на септична яма

0 1 913

Столична община даде старт на дългоочаквани конкурси за изграждане на канализацията в няколко части на общината.

Щастливите райони са град Нови Искър, кварталите „Кръстова вада – изток“, „Суходол“,  „Обеля“, „Бенковски“,  Симеоново, Драгалевци, както и няколко района на Банкя – кварталите „Градоман“, „Михайлово“ и „Вердикал“ и в близкото село Иваняне.

Къщата на тиквения премиер Бойко Борисов се намира в друга част на курортното селище и засега остава на септична яма.

Фирмите, които имат желание да участват в някой от осемте конкурса, имат срок за подаване на документи до 2 юни. 

Строителните работи ще се реализират по метода на инженеринга. Общата стойност на обявените процедури е около 113 млн. лв. без ДДС, за които Столична община кандидатства по Оперативна програма „Околна среда“. С тези пари трябва да се положат малко над 116 км канализационни тръби.

Най-много средства са предвидени за Драгалевци – почти 35,7 млн. лв. без ДДС, с които трябва да се направи 34,4 км отходна мрежа. Следва Банкя с отпуснати близо 29 млн. лв. за 29,8 км канализация и съоръженията към нея. Прогнозната стойност на дейностите в Нови Искър възлизат на 20,5 млн. лв. без ДДС, с които трябва да се прокарат 19,55 км. тръби. За Симеоново се отпускат 14,5 млн. лв. за 16,7 км канализация.

За квартал „Обеля“ се отпускат 5,8 млн. лв., като е запланувана 7,496 км разделна канализационна мрежа, от които 4,375 км. битова и 3,121 км. – дъждовна. Следва „Суходол“ с планирани инвестиции в размер на 2,93 млн. лв. С тях ще се проектира и строи 3,850 км канализация, от които половин километър смесена и 3,326 км – разделна.

Реклама

В кв. „Бенковски“ ще се строят 2,77 км. разделна канализация, от които 2,694 км битова, а останалата – дъждовна, срещу 3 343 882 лева. Най-малко пари се отпускат за ж.к. „Кръстова вада – изток” – 2,27 млн. лв. без ДДС, с които ще се изгради 1,452 км канализационна мрежа.

Срокът за изпълнение на дейностите в различните части на общината е различен. В Нови Искър например той е 540 дни, а в „Кръстова вада“ – 270.

В края на 2020 г. стана ясно, че Столична община опитва да хване последния влак за получаване на финансиране за прокарване на канализация в част от районите, в които няма такава. София се приготви да поиска 140 млн. лв. от „Околна среда“ в периода 2014-2020 г. при положение, че консултантите й са изработили проекти на стойност 1,3 млрд. лв. Те обхващат трите агломерации с над 10 000 жители в Столична община – София-град, Банкя и Нови Искър. За изработването на тези проекти София е платила над 5,2 млн. лв.

Кметът Йорданка Фандъкова написа през октомври 2019 г. във фейсбук, че столицата е защитила финансиране на стойност 400 млн. лв. за инвестиции във ВиК-сектора в периода до 2020 г. През декември м.г. обаче Столичният общински съвет прие предложение на зам.-кмета по инвестициите Ирина Савина градът да поиска едва около 1/3 от тази сума.

Преди вота опозиционната коалиция „Демократична България“ поиска оставката на Савина заради неизпълнените обещания във ВиК сектора. Към искането се присъедини и Борис Бонев от „Спаси София“. Към момента канализация в София липсва в почти всички квартали извън Околовръстния път, с изключение на Банкя.

За сравнение от „Демократична България“ дадоха пример, че за същия период Бургас е сключил договор за 459 милиона, Варна – за 138 милиона, Пловдив – 137 милиона, Сливен – 131 милиона, Русе – 131 милиона, Стара Загора – 121 милиона, Перник – 100 милиона.

Управляващите отговориха, че консултантът на ЕК – експертите от „Джаспърс“, са виновни затова, че София няма да усвои всички заложени средства. Причината е, че в хода на преговорите те променили условията за кандидатстване за инвестиции във ВиК-инфраструктура по „Околна среда“.

Първоначално се допускала възможност общината да подаде документи за изграждането на смесена канализация, в която и дъждовните, и отпадните води се изливат в една тръба. През януари 2020 г. обаче „Джаспърс“ информирали София, че препоръчват изграждането само на разделна канализация, каквото ще бъде и новото законодателство на ЕС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.