Ето го политическия гуру на Слави: Д-р Тренчев диктува политиката на „Има такъв народ”

0 2 524

Поизгубилият се от публичното пространство през последните години синдикален лидер д-р Константин Тренчев е политическото гуру на партия „Има такъв народ”, обясниха пред „Уикенд” източници, на които може да се има доверие. Те допълват, че менторството му в една по-груба стилистика може да бъде определено и като „новото задкулисие”.

Д-р Тренчев, да допълним, е в близки отношения и с Бойко Борисов. Дори очевидци си припомнят, че противно на всякакви правила, основателят на „Подкрепа” влизал в премиерския кабинет с димяща лула, което показва колко дружески са настроени един към друг.

Именно д-р Тренчев съветвал сценаристите на Слави да откажат мандата и да се върви към нови избори. Преди това обаче възлагал големи надежди на едно предвиждал служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. А по-дългосрочната цел била чрез изменение на закона да се върви и към президентска република.

Подобни идеи, както е известно, не са чужди и от години се прокарват от политически инженери, близки до пенсионирания генерал от КГБ Леонид Решетников и оглавявания преди време от него Руски институт за стратегически изследвания. Впрочем, в Кремъл изпитвали панически страх да не загубят позициите си в България, които след няколко шпионски скандала са разклатени, а НАТО вече има военноморски координационен център във Варна.

Реклама

Според източниците на „Уикенд” д-р Тренчев още през лятото, в разгара на антиправителствените протести, се виждал с президента Румен Радев и двамата намерили доста допирни точки в политическите си виждания.
Източниците ни си припомнят също, че през 1992 г. дисидентът-синдикалист Константин Тренчев успял да изгради здрави връзки с влиятелни кремълски кръгове.

Като далновиден политик и досега поддържал отношения си с тях, макар и да прекарва доста време в САЩ, където е семейството му. Д-р Тренчев внушил на актива на „Има такъв народ”, че е най-добре да се явят на следващи избори, вече под контрола на служебно правителство.

А след като получат търсеното мнозинство да управляват сами, без да им се пречкат от „Демократична България”. Относно Мая Манолова и Татяна Дончева бил снизходителен и донякъде склонен да ги приемат в отбора, въпреки че са креатури на БСП. Не е подценен и вариант, при който на изборите могат да излязат малко избиратели, все още неотвартени окончателно от политиката. И при ниска изборна активност обаче изчисленията на мозъчния тръст около д-р Тренчев прогнозирали победа на „Има такъв народ” и самостоятелно управление.

Освен ментора д-р Константин Тренчев, около сценаристите се навъртал и Христофор Събев. Според източниците ни обаче Фори Светулката внасял по-скоро екзотична нотка, но нямал влияние върху политическия инженеринг.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.