На Бойко далаверите: Участък от „Тракия“, направен „безкомпромисно“, отново се ремонтира (пак ще се краде)

0 3 166

До края на месец юни се очаква да приключи ремонтът на участъка на магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора, станал известен сред шофьорите като „Тракийското море“ заради неравностите по него. Той нашумя с високата цена на ремонта, която надвиши стойността за самото изграждане, и при всеки удобен случай Бойко Борисов използваше случая да спомене какво лошо наследство са му оставили.

„Уж този участък беше гордостта на Тройната коалиция, а те направо са си оставили ръцете. И до ден днешен трябва да се оправя наследеното от тях“, беше последният му коментар във фейсбук по темата броени дни преди изборите.

По ирония на съдбата обаче един от участъците на „Тракия“, строен по време на първия кабинет „Борисов“ и инспектиран многократно, „за да не се допуснат никакви компромиси с качеството на „Тракия“, дори ако завършването и се забави (цитатът е на Бойко Борисов), дава дефекти осем години след завършването си.

Става въпрос за лот 3 на аутобана между Нова Загора – Ямбол. Пътуващите по него няма как да не са забелязали, че между километри 240 и 266 има сериозни неравности, кръпки и пропадания в активната лента. Цялата процедура по изграждането на тази част от „Тракия“ от избора на изпълнител, през контрола на строежа до официалното откриване става по време на първия кабинет на сегашния премиер в оставка.

Реклама

Договорът със строителя – гръцката компания „Актор“, е сключен на 8 юни 2010 години. На 2 август 2010 година е направена първата копка, а почти две години по-късно – на 12 юли 2012 година, е прерязана и лентичката. Лот 3 е с дължина почти 36 километра, като за изграждането им държавата плаща на изпълнителя близо 134 млн лв.

Два месеца преди откриването държавата в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) иска да бъдат премахнати вече положени 17 километра асфалт в тази отсечка на „Тракия“. Причината са установени несъответствия в рецептата за приготвяне на асфалтовата смес. Тогава се инсталира и лаборатория за изследване на качеството в асфалтовата база на подизпълнителя за осъществяване на постоянен контрол.

Седмица преди откриването в рамките на парламентарния контрол тогавашният министър на регионалното развитие Лиляна Павлова казва, че в участъците в строеж на „Тракия“ към този момент са били извършени 8 хил. проби, изпитания и проверки. При тях обаче, изглежда, проблеми не са открити, но те се появяват сега. Да, след гаранционния срок, но дори по-рано, отколкото в любимата за критики на Борисов част от аутобана.

В отговор на въпросите на „Дневник“ от АПИ уточниха, че гаранционният срок на отсечката е бил пет години и той е изтекъл през лятото на 2017 година. От ноември 2019 година гаранцията вече е седем години, но тя важи за нови строежи.

От агенцията допълват, че този месец е извършено обследване на участъка от „Тракия“ и в момента се изготвя технология на ремонта. „След одобряването й и при осигурен финансов ресурс необходимите дейности ще бъдат изпълнени“, са казва още в съобщението. Каква ще е цената и кое правителство ще я плати предстои да видим.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.